14.04.21 | 16:08

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Οι Περιφέρειες αποτελούν την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της Χώρας σήμερα και στο μέλλον»
29.05.20 | 08:50

Οι Περιφέρειες αποτελούν την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της Χώρας σήμερα και στο μέλλον

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. Μ.

“Ubi concordia, ibi victoria” - «Όπου η ενότητα, εκεί και η νίκη» - και «Η ισχύς εν τη ενώσει», λέει ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο όραμά του, στο σημαντικό αυτό αξίωμα και “Δεν χρειάζεται να λες τι ξέρεις, αλλά να ξέρεις τι λες” (Σωκράτης) λένε τα ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr διαβάζοντας τις απαντήσεις του, στη μεγάλη συνέντευξή του προς αυτά.

Ξέρει τι λέει λοιπόν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), για ΜΕΓΑΛΑ θέματα όπως, «επόμενη μέρα» του κορωνοϊού, προσφυγικό/μεταναστευτικό, ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων και άλλα πολλά.

Μαζί με αυτό, κι όσο και αν πολιτικά δεν ταιριάζουν, το «Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας» του Φρίντριχ Ένγκελς, αποδεικνύουν τη μακρά και ευρεία αυτοδιοικητική πορεία του...

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

«Ο κορωνοϊός ήταν ένα μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα που το κερδίσαμε. Συγχαίρω τους 12 Περιφερειάρχες, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους εργαζόμενους»

Πρόεδρε, άμεσα – 17 Μαρτίου – συγκαλέσατε έκτακτη σύσκεψη των 13 Περιφερειαρχών της Χώρας, για την αντιμετώπιση κάτι πρωτόγνωρου για την Ελλάδα, αυτού μίας πανδημίας. Στο διάστημα αυτών των 60 ημερών, περίπου, ποιο το έργο που επιτελέσθη από τις Περιφέρειες;

«Κύριε Κουφάκη, στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας αντιληφθήκαμε έγκαιρα την κατάσταση που διαμορφωνόταν με την πανδημία και δράσαμε άμεσα, ενεργοποιώντας από την πρώτη κρίσιμη φάση, όλες μας τις δυνάμεις για την ανάσχεση της υγειονομικής κρίσης. Επειδή όμως το πρόβλημα δεν ήταν μόνο υγειονομικό, οι Περιφέρειες ήταν εκείνες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρώτες τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε κοινωνικό επίπεδο. Κληθήκαμε να στηρίξουμε σε βασικές ανάγκες τους συμπολίτες μας, καθώς οι επιπτώσεις από τον περιορισμό στις μετακινήσεις, είχαν μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Σας θυμίζω πως, ηλικιωμένοι έμειναν μόνοι τους και χρειάζονταν βοήθεια, είτε σε αγαθά πρώτης ανάγκης είτε σε ιατρική περίθαλψη. Πολίτες έπρεπε να εξυπηρετηθούν εξ’ αποστάσεως σε μία σειρά γραφειοκρατικών θεμάτων. Νέες οικογένειες έμειναν σπίτι και έπρεπε να στηριχθούν. Φροντίσαμε λοιπόν, με άμεσες δράσεις να μη μείνει κανένας μόνος του. Ήταν ένα μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα για όλους μας στις Περιφέρειες και το κερδίσαμε. Θέλω λοιπόν, με την ευκαιρία που μου δίνετε να συγχαρώ και τους 12 Περιφερειάρχες, αλλά και όλους τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους εργαζόμενους στις 13 Περιφέρειες της χώρας για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσαν. Απέδειξαν σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση ότι, οι Περιφέρειες αποτελούν τον κρίσιμο κρίκο και για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για το χτίσιμο της επόμενης ημέρας της χώρας.»

 

Με τις πρωτοβουλίες που αναφέρατε σημαντικότατες και τα αποτελέσματα εμφανή, στη «νέα εποχή», αυτή του «Μένουμε Ασφαλείς», ποιος οι ενέργειες των Περιφερειών;

«Ενδεικτικά μόνο να σας αναφέρω σε συνέχεια των όσων είπα προηγουμένως, πως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δράσαμε σε δύο άξονες: O πρώτος ήταν ο αυστηρά υγειονομικός. Ενισχύσαμε τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με εξοπλισμό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και με 24 νέες Κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Ήμασταν διαρκώς στο πλευρό των ανθρώπων της “πρώτης γραμμής”, των γιατρών, των νοσηλευτών, του ΕΚΑΒ, των ανδρών και των γυναικών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού, παραδίδοντας ειδικές στολές, μάσκες, αντισηπτικά και γάντια. Αυτός ήταν ο πρώτος άξονας.

Παράλληλα, για εμάς ήταν κομβικό να ενεργοποιηθούμε τάχιστα και στο κοινωνικό επίπεδο. Άλλωστε πολλοί συμπολίτες μας, τους δύο μήνες που προηγήθηκαν, είχαν προβλήματα σε μία σειρά θεμάτων και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη για συμβουλές ψυχολογικής υποστήριξης που παρείχαμε τηλεφωνικά, αλλά ακόμα και για γιατρό και για φαγητό. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε δίπλα στους πιο αδύναμους: Πρώτον, με υπηρεσίες τηλεϊατρικής, όπου χωρίς να απαιτείται μετακίνηση, ο πολίτης μπορούσε να μιλήσει και να δει το γιατρό λαμβάνοντας οδηγίες και συμβουλές. Δεύτερον, με διανομή τροφίμων και έτοιμων γευμάτων καθημερινά πόρτα-πόρτα σε 17.000 συμπολίτες μας. Και δεν ήμασταν οι μόνοι. Όπως σας είπα πριν, όλες οι Περιφέρειες στάθηκαν στο σύνολό τους, στο ύψος των περιστάσεων για μία ακόμη φορά, υλοποιώντας αντίστοιχες δράσεις. Και σήμερα που βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση για την οικονομία μας και τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, οι Περιφέρειες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα επιμελητήρια και την επιχειρηματική κοινότητα ώστε μαζί, με κοινό σχέδιο, συνεργασία και δράσεις να αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, στηρίζοντας τους εργαζόμενους και τις τοπικές μας επιχειρήσεις.» 

 

«Σκοπεύω να βάλω ψηλά στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην Eλληνική ατζέντα, αποκέντρωση και ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης»

Με αφορμή το θέμα του κορωνοϊού, στη μεγάλη Ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική διαδικτυακή εκδήλωση για την «Ημέρα της Ευρώπης», ως Πρόεδρος - πρώτος Έλληνας - της Επιτροπής των Περιφερειών, τονίσατε πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και θα ανακάμψει ταχύτερα με ενεργούς ρόλους Περιφερειών και Δήμων. Αναλύστε μας αυτήν τη θέση σας.

«Η συζήτηση αυτή σήμερα δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ήδη πριν την κρίση του κορωνοϊού διεκδικούσαν ισχυρό ρόλο στη νέα εποχή. Τώρα με τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει ούτως ή άλλως ο COVID-19 θεωρώ πως η συζήτηση γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και επιτακτική.

Η αποκέντρωση και η ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης εξελίσσεται πανευρωπαϊκά σε βασικό ζητούμενο τόσο των συναδέλφων μου σε όλη την Ευρώπη όσο και των πολιτών, που βλέπουν ότι η πιο κοντινή και αδιαμεσολάβητη σχέση με την αυτοδιοίκηση είναι πιο αποτελεσματική και απαντάει άμεσα και καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Πιστεύω πως αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα και σκοπεύω να το βάλω ψηλά στην ευρωπαϊκή αλλά και στην ελληνική ατζέντα. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παρακάτω.»

 

«Χαίρομαι που Ελληνική κυβέρνηση, Κομισιόν δίνουν έμφαση στον οδικό τουρισμό. Ήμουν από τους πρώτους που το ανέδειξα - Στόχος μας μεγαλύτερο κομμάτι στην “πίτα”»

Κύριε Περιφερειάρχη, σημαντικό το βάρος των Περιφερειακών Αρχών τόσο για τη στήριξη των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού, όσο και της Ελληνικής οικονομίας, αν αναλογιστούμε το βαθμό συμμετοχής του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Χώρας. Τι πράξατε, τι πράττατε προς αυτές τις κατευθύνσεις;

«Είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα. Να σας πω αρχικά, πως ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ήμουν από τους πρώτους που ανέδειξε το ζήτημα του οδικού τουρισμού ως την πιο ρεαλιστική λύση για να μείνει όρθια η “βαριά” μας βιομηχανία μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση. Είδαμε ότι και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Κομισιόν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν βέβαια, πολλά ακόμα κρίσιμα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή φαίνεται να προκρίνονται πανευρωπαϊκά οι «διασυνοριακές μετακινήσεις», οι μετακινήσεις δηλαδή με αυτοκίνητο, μας αποκλείει από ένα μεγάλο κοινό, από τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη, που αποτελούν παραδοσιακούς επισκέπτες μας και έρχονται στη χώρα μας αεροπορικώς. Συνεπώς η επένδυση στον οδικό τουρισμό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την Ελλάδα. Και χαίρομαι που βλέπω και την Eλληνική κυβέρνηση να δίνει έμφαση στον οδικό τουρισμό. Από τα περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες που είχαμε τα τελευταία χρόνια, περίπου το 30% ερχόταν στην Ελλάδα οδικώς. Στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς κάθε χρόνο έχουμε εκατομμύρια οδικές αφίξεις. Στόχος μας φέτος, είναι λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας να πάρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την “πίτα” που έχει μικρύνει. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, για αυτό χρειάζεται ισχυρή εξωστρέφεια, δυναμική και στοχευμένη προβολή. Και με τον όρο “στοχευμένη” εννοώ την κεφαλαιοποίηση της επιτυχούς αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Στην Κεντρική Μακεδονία θα το κάνουμε, προς όφελος όχι μόνο της τοπικής οικονομίας αλλά και όλης της Ελλάδας, καθώς αποτελούμε την βασική πύλη εισόδου οδικώς. Και θα το κάνουμε συντονισμένα, προβάλλοντας εκτός των άλλων, την Κεντρική Μακεδονία και την Ελλάδα και ως ασφαλείς από τον κορωνοϊό.»

 

«Οι Περιφέρειες αποτελούν την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας σήμερα και στο μέλλον»

Στο προηγούμενο τεύχος του Π+Π φιλοξενήσαμε τον ομόλογό σας, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Προς εξαγωγή ισότιμης απάντησης και κυριότερα δίκαιης αξιολόγησης από τους αναγνώστες, υποβάλλουμε αυτολεξεί, δύο κρίσιμες ερωτήσεις που υποβάλαμε στον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου για την επικείμενη Διοικητική Ανασυγκρότηση της Χώρας: Πρόεδρε, επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μνημειώδες κεφάλαιο για την Αυτοδιοίκηση ακόμη και του μέλλοντος. Πόσο ξεκαθαρισμένες είναι οι θέσεις σας για τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες; Ποιες πρέπει να είναι αυτές τόσο θεμελιακά, όσο και ως πρώτες σκέψεις;

«Η θέση μου στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι απολύτως ξεκάθαρη: Τώρα είναι η ώρα της μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει: Ξεκάθαρες κάθετες αρμοδιότητες και αντίστοιχοι πόροι στις Περιφέρειες. Πλήρη θεσμική θωράκιση. Διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία. Απ’ ευθείας έσοδα στις Περιφέρειες. Μητροπολιτικές αρμοδιότητες, όπως έχουν προβλεφθεί. Σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων από κάτω προς τα επάνω, με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Σημαίνει επίσης, έναν και μόνο ελεγκτικό μηχανισμό, που θα ελέγχει διεξοδικά όλες τις δαπάνες για τη νομιμότητα και όχι για τη σκοπιμότητά τους. Σημαίνει κατάργηση της απλής αναλογικής, που αποδείχθηκε τραγικά αναποτελεσματική.

Ο ρόλος των Περιφερειών στην ανάπτυξη και την εθνική οικονομία είναι κομβικός. Κρατήσαμε την κοινωνική συνοχή μέσα στην οικονομική κρίση. Στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τις τοπικές κοινωνίες και το σύστημα υγείας μέσα στην υγειονομική κρίση. Εκτοξεύσαμε τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ενισχύοντας ουσιαστικά την προσπάθεια ανάπτυξης στη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από τις Περιφέρειες της χώρας. Με απλά λόγια, οι Περιφέρειες αποτελούν την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας, σήμερα και στο μέλλον.»

 

«Με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ έχουμε μία άψογη συνεργασία η οποία θα γίνει ακόμα πιο ουσιαστική σε όλα τα επίπεδα το επόμενο διάστημα»

Σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ Βαθμού. Πώς είναι σήμερα και κατά τη συγκυρία στη διοίκησή της να βρίσκονται δύο νέοι αλλά έμπειροι αυτοδιοικητικοί; πιστεύετε ότι μπορεί αυτή να διαρρηχθεί κατά τον επιμερισμό αρμοδιοτήτων; ισχύει και για σας το “εξαιρετικά ευτυχής η συγκυρία που στην κεφαλή της ΕΝΠΕ βρίσκεται ο Απόστολος” του Προέδρου της ΚΕΔΕ, στην ίδια συνέντευξή του;

«Ισχύει απόλυτα και για μένα. Με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου έχουμε μία άψογη συνεργασία η οποία είμαι βέβαιος πως θα γίνει ακόμα πιο ουσιαστική σε όλα τα επίπεδα το επόμενο διάστημα.»

 

«ΕΣΠΑ: Δεν έχει προκύψει ανάγκη να αλλάξει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της περιφερειακής πολιτικής»

ΕΣΠΑ. Ποιο πρέπει να είναι το παρόν και το μέλλον του; συμφωνείτε με την απευθείας διαχείριση Κοινοτικών κονδυλίων από τους Δήμους;

«Στο ΕΣΠΑ, το μεγάλο διακύβευμα αυτή την εποχή είναι να μπορέσουμε, μετά και την απλοποίηση των κανόνων και τη μεγαλύτερη ευελιξία που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στους τομείς της υγείας, της στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Παράλληλα, για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό -και ως χώρα και ως Περιφέρειες- και έχουμε διατυπώσει τις προτάσεις μας σχετικά με το περιεχόμενο και την αρχιτεκτονική των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων, έτσι ώστε να μη χάσουμε χρόνο. Για το λόγο αυτό, έχουμε επιλέξει ο σχεδιασμός μας να είναι γρήγορος και έξυπνος. Γρήγορος για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες που έχουμε ζήσει σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Και έξυπνος γιατί θα πρέπει να μπορέσουμε μέσα από τα επιχειρησιακά μας σχέδια να κατευθύνουμε τους διαθέσιμους πόρους σε έργα και δράσεις που θα είναι πραγματικά αναγκαίες για τη χώρα μας συνολικά, αλλά και για κάθε Περιφέρεια, με βάση τις τοπικές ανάγκες και δυνατότητες.

Στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, ως ΕΝ.Π.Ε. στοχεύουμε να συμπεριλάβουμε δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο, για την προσαρμογή της χώρας μας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας σε δημόσιους φορείς αλλά και επιχειρήσεις και φυσικά για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα και την κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών συμπολιτών μας. Τώρα, ως προς το τελευταίο σκέλος του ερωτήματός σας, ο σχεδιασμός πολιτικών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιείται σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τις ανάγκες που έχει η κάθε Περιφέρεια. Προφανώς και σε αυτό τον σχεδιασμό πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των τοπικών φορέων και ειδικά των Δήμων, αλλά με μία υπερτοπική προσέγγιση. Η πράξη λοιπόν, έχει δείξει ότι αυτός ο τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης περιφερειακής πολιτικής είναι επιτυχής για αυτό και δεν έχει προκύψει ανάγκη να αλλάξει. Έτσι κι αλλιώς οριζόντιες, πολιτικές σε επίπεδο μεμονωμένων Δήμων δεν μπορούν να σχεδιαστούν και να στεφθούν από επιτυχία. Ειδικότερα στη χώρα μας, ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλοι σχεδόν οι Δήμοι είναι αυτό της υποστελέχωσης, που τους οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ενταγμένων προς χρηματοδότηση έργων τους. Σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολο θα είναι εάν προστεθεί σε και η αρμοδιότητα απευθείας διαχείρισης κονδυλίων.»

 

«Το προσφυγικό / μεταναστευτικό είναι εδώ και ως αμιγώς Ευρωπαϊκό ζήτημα»

Μεταναστευτικό – Προσφυγικό. Με τις ροές σε ύφεση, πόσο υπάρχει στο μυαλό του επικεφαλής των Περιφερειαρχών ένα ξαφνικό “μπουμ”, ιδίως όσο πλησιάζουμε στο Καλοκαίρι; με το «Α priori> >αποφάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές» σας, προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Νότη Μηταράκη να δηλώνει αποφασιστικότητα, υπάρχει αντίστοιχο σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων/μεταναστών;

«Το προσφυγικό κ. Κουφάκη είναι εδώ. Η κρίση του κορωνοϊού το άφησε προσωρινά πιο πίσω στην επικαιρότητα, αλλά επί της ουσίας δε σταμάτησε ποτέ να μας απασχολεί. Εξάλλου, έχουμε να κάνουμε με έναν γείτονα, αναφέρομαι στην Τουρκία, που δεν είναι συνεργάσιμος και η οικονομική και υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει τον κάνει ακόμα πιο ασταθή και απρόβλεπτο, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς και με ποιο τρόπο θα επιχειρήσει να κάνει εξαγωγή των εσωτερικών του προβλημάτων. Συνεπώς, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σε εγρήγορση. Και πρέπει διαρκώς να υπενθυμίζουμε ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν είναι ένα Ελληνικό ζήτημα αλλά ένα ζήτημα αμιγώς ευρωπαϊκό. Στο Αιγαία, στα νησιά μας, στον Έβρο ξεκινάει η Ευρώπη. Τα σύνορα αυτά είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτά επί της αρχής. Από εκεί και πέρα το ζητούμενο είναι η συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και ο αναλογικός επιμερισμός για να μη σηκώνουν τα βάρη μόνο συγκεκριμένες Περιφέρειες και Δήμοι. Και φυσικά, πάντα τηρώντας απαρέγκλιτα το όριο το 1% επί του πληθυσμού των κατοίκων κάθε περιοχής που έθεσε η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί ομαλά χωρίς ενότητα και συνεργασία. Είναι βασική αρχή για εμάς.»

 

«Χτίζουμε σήμερα τη Μακεδονία του 2030»

Το ήδη “χθες” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε με την εκλογή το 2014 και το 71,01% της Β’ Κυριακής, το “σήμερα” με το 62,03% της Α’ Κυριακής. Ποιες θα είναι οι διαφοροποιήσεις ως προς αυτά που σας επανεξέλεξαν; ποιο είναι το σχέδιό σας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2019 – 2023;

«Χτίζουμε σήμερα, τη Μακεδονία του 2030. Μια Περιφέρεια σύγχρονη και ανθρώπινη, που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον. Σύγχρονη με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και καθιέρωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη λειτουργία της Περιφέρειας. Με νέες επενδύσεις, με δυναμική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με πολλές νέες και καλές θέσεις εργασίας, με καινοτομία και χώρο δημιουργίας για τους νέους ανθρώπους, με υψηλού επιπέδου έρευνα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, με ισχυρό πρωτογενή τομέα, με ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών που υποστηρίζει τις εξαγωγές, το εμπόριο, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, την εξωστρέφεια. Μια Περιφέρεια που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον με βιώσιμη αστική ανάπτυξη, ενεργειακή αυτονομία στα δημόσια κτήρια, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Ανθρώπινη, με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα νοσοκομεία και τα σχολεία, με στήριξη της οικογένειας και πρόσβαση ακόμα περισσότερων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, με κοινωνική αλληλεγγύη, μέριμνα και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Χτίζουμε μία Περιφέρεια, που θα είναι πρωτεύουσα εξωστρέφειας της χώρας. Ένας κόμβος, εμπορικός, ενεργειακός, τουριστικός, εκπαιδευτικός, πολιτιστικός.

Χτίζουμε μία Περιφέρεια, στην οποία θέλεις να ζεις και να δημιουργείς, νοιώθοντας σιγουριά και αισιοδοξία για τη ζωή και το μέλλον.»

 

«Η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μου. Θα το καταφέρουμε»

Κλείνοντας τη συνέντευξη κ. Πρόεδρε. Ευρώπη. Όραμα και στόχος κατά συνέπεια, για κάποιον που κατέχει ένα δύσκολο αξίωμα, όπως αυτό του Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών. Ποιο αυτό το όραμα και κυρίως ποιες οι ενέργειες, ώστε το “βέλος” να παραμείνει στον “κόκκινο κύκλο” και ο “εκτοξευτής” του να είναι άξιος της κατάκτησής του;

«Η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μου. Μια Ευρώπη δίπλα στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Μια Ευρώπη όπου θα ακούγεται η φωνή των πολιτών και δεν θα νοιώθει κανείς αποκλεισμένος ή ξεχασμένος. Μια Ευρώπη με πραγματική αλληλεγγύη. Και ως πολιτικός, αλλά και ως άνθρωπος, είμαι εκ πεποιθήσεως υπέρ της συνεργασίας. Ubi concordia, ibi victoria. «Όπου η ενότητα, εκεί και η νίκη» έλεγαν οι Λατίνοι. «Η ισχύς εν τη ενώσει» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Χωρίς κοινή προσπάθεια δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα στην πολιτική. Έτσι βλέπω και τη μεγάλη ευθύνη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Στόχος μου είναι, από κοινού μαζί με τους συναδέλφους από κάθε γωνιά της Ευρώπης, να αφήσουμε ένα διακριτό στίγμα. Να αναδείξουμε τη σημασία των Περιφερειών και των Δήμων, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η ισχυροποίησή τους για τις κοινωνίες, για τις χώρες, για όλη την Ευρώπη. Και θα τα καταφέρουμε.»   

 

Ακολουθεί η συνέντευξη (επισυναπτόμενο αρχείο) σε μορφή .pdf [ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ]

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ