16.11.18 | 10:28

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γ. Πατούλης: “Από το καναρινί γιλέκο... στη στολή του λασπολόγου ο κ. Καραμέρος”
06.12.17 | 18:01

Γ. Πατούλης: Από το καναρινί γιλέκο... στη στολή του λασπολόγου ο κ. Καραμέρος

Δεν άργησε να “έρθει” η απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Μαρούσι, με «6 αλήθειες», καλώντας, παράλληλα, τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Β.Τ., Γιώργο Καραμέρο, ή να χρηματοδοτήσει άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Αμαρουσίου, βάσει των μελετών που ήδη διαθέτει, ή να παραιτηθεί.

“Η αντιπλημμυρική προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να επιτρέπουμε σε ανεύθυνους αντιπεριφερειάρχες, όπως ο κ. Καραμέρος, να «βουλιάζουν» στη λάσπη την αλήθεια και τις ζωές μας.

Ο κ. Καραμέρος χωρίς ίχνος ντροπής, εξέδωσε μια ανακοίνωση γεμάτη ψέματα, που αφορά την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Αμαρουσίου. Έβγαλε το «καναρινί» γιλέκο με το οποίο περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι και φωτογραφιζόταν, για να φορέσει τη στολή του λασπολόγου. Στα ψέματα του, ο Δήμος Αμαρουσίου απαντά με αλήθειες”.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

“Η αντιπλημμυρική προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να επιτρέπουμε σε ανεύθυνους αντιπεριφερειάρχες, όπως ο κ. Καραμέρος, να «βουλιάζουν» στη λάσπη την αλήθεια και τις ζωές μας.

Ο κ. Καραμέρος χωρίς ίχνος ντροπής, εξέδωσε μια ανακοίνωση γεμάτη ψέματα, που αφορά την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Αμαρουσίου. Έβγαλε το «καναρινί» γιλέκο με το οποίο περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι και φωτογραφιζόταν, για να φορέσει τη στολή του λασπολόγου. Στα ψέματα του, ο Δήμος Αμαρουσίου απαντά με αλήθειες.

Αλήθεια πρώτη, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου είναι αυτή που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη θητεία της, το 2007, ξεκίνησε να εκπονεί μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης. Στα συρτάρια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου δεν βρήκαμε ούτε μια μελέτη για το σκοπό αυτό από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αν και η κατάρτιση των μελετών για τα όμβρια ύδατα ήταν ευθύνη της Περιφέρειας και ο Δήμος απλώς δύναται να τις εκπονεί, όταν εμείς αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, δεν κρυφτήκαμε πίσω από αυτό. Αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κατοίκους του προαστίου μας, αναλάβαμε την ευθύνη να καταρτίσουμε τις αναγκαίες μελέτες. Χάρη στις μελέτες αυτές, σήμερα έχουν εκτελεστεί με απόφαση και χρηματοδότηση της προηγούμενης Διοίκησης της Περιφέρειας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε αρκετές γειτονιές του Αμαρουσίου. Η κα Δούρου και ο κ. Καραμέρος μέχρι σήμερα, αν και βρίσκονται τρία χρόνια στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Αττικής, δεν έχουν δώσει με δική τους απόφαση ούτε ένα ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στο Μαρούσι.

Αλήθεια δεύτερη, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν κρύβεται πίσω από δασάρχες, όπως κάνει η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ούτε μηνύει τον εαυτό της, για να κρύψει τις ευθύνες της για την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αναλαμάνει τις ευθύνες της και προχωρά στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

Αλήθεια τρίτη. Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει καταθέσει δέκα μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα στο Μαρούσι. Από τις δέκα μελέτες, μόνον για τις δύο έγιναν παρατηρήσεις από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. 2 στις 10. Λέει λοιπόν συνειδητά ψέματα ο κ. Καραμέρος όταν μιλά για «τίτλους έργων χωρίς μελέτες» η για «προβληματικές μελέτες». Είναι και ψεύτης και άσχετος.

Αλήθεια τέταρτη. Η μοναδική καθυστέρηση στην αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Αμαρουσίου,  οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην ανικανότητα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας να εγκρίνει τα έργα, γιατί μελέτες ώριμες έχει στα συρτάρια των υπηρεσιών της. Η ευθύνη για την καθυστέρηση έχει ονοματεπώνυμο. Δούρου και Καραμέρος. Η ανικανότητά τους είναι παροιμιώδης, αφού έφτασε ο κ. Καραμέρος πριν μερικές ημέρες να φωτογραφίζεται μπροστά σε διαγραμμισμένες διαβάσεις, οι οποίες 3-4 μέρες μετά ξέβαψαν. Ούτε μια διαγράμμιση δεν είναι ικανός να κάνει.

Αλήθεια πέμπτη. Σε ό,τι αφορά στο ρέμα Σαπφούς, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου απέστειλαν στην Περιφέρεια νέα μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις που τους έγιναν, με καθυστέρηση μάλιστα πολλών μηνών από την αρχική ημερομηνία υποβολής. Η αύξηση του προϋπολογισμού από τα 6 στα 10 εκατομμύρια ευρώ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην υιοθέτηση των παρατηρήσεων που έγιναν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και στην υιοθέτηση κάποιων νέων τεχνικών για κάποιες πτυχές του έργου. Δεν αναιρεί το γεγονός αυτό, την ωριμότητα της μελέτης που αρχικά κατατέθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον, ενημερώνουμε τον κ. Καραμέρο ότι η νέα μελέτη του Δήμου Αμαρουσίου για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, διαθέτει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αλήθεια έκτη, ανεύθυνος και πολιτικά ανώριμος αποδεικνύεται ο κ Καραμέρος, ο οποίος οφείλει να εξηγήσει πως έβαλε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το ποσό των 6.000.000 ευρώ για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, ενώ δεν είχε στα χέρια του την οριστική μελέτη; Τι είδους «παπατζιλίκι» είναι αυτό, να φτιάχνει προϋπολογισμούς «μαϊμού», για έργα που δεν έχουν οριστικές μελέτες; Έτσι καταρτίζουν στην Περιφέρεια Αττικής τους Προϋπολογισμούς; Εντάσσουν έργα χωρίς οριστικές μελέτες; Τόση ανευθυνότητα; Τόση αδιαμφισβήτητη ομολογία απουσίας σοβαρότητας;

Τέλος, οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής και των κ.κ. Δούρου και Καραμέρου προσωπικά, όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής συνολικά και του Δήμου Αμαρουσίου ειδικά, είναι τεράστιες.

Ο κ. Καραμέρος δεν έχει πια καμία δικαιολογία. Η θα χρηματοδοτήσει άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Αμαρουσίου, βάσει των μελετών που ήδη διαθέτει, ή οφείλει να παραιτηθεί.

Θρηνήσαμε αρκετούς νεκρούς στη Μάντρα. Ας μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα  εξαιτίας της πιο ανίκανης Διοίκησης που είχε η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία χρόνια. Ως εδώ.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ