20.02.20 | 02:01

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: «Αναγκαία η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ»
14.01.14 | 21:00

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Αναγκαία η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ

Συνεδρίασε, σήμερα, ο διευρυμένος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εξέτασε αναλυτικά το προσχέδιο νόμου για το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας». 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν στελέχη του Τομέα Υγείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εκπρόσωποι των φορέων του χώρου.

Ο ΚΤΕ Υγείας θεωρεί αναγκαία τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Περίθαλψης. 

«Είναι μια τομή που πρώτα απ’ όλα απευθύνεται στον πολίτη και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ομόφωνα διαπιστώθηκε, ότι το προσχέδιο νόμου χρειάζεται ακόμη καλύτερη επεξεργασία των διατάξεων, ώστε να ανταποκριθεί στον στόχο της μεταρρύθμισης.

Οι βασικές επισημάνσεις που θα γίνουν από την αντιπροσωπεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Υγείας, πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου στην Βουλή αφορούν:

α) Την ανάγκη κάλυψης όλου του Ελλαδικού χώρου από τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας με βάση τη Δομή του «Καλλικράτη» και των Διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

β) Την κάλυψη όλων των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με ιδιαίτερη μέριμνα στην κάλυψη των χρονίως πασχόντων.

γ) Την συμπερίληψη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της ειδικότητας του γυναικολόγου, ώστε να προστατευτεί η υγεία της γυναίκας και της μητρότητας.

δ) Την οργάνωση της μεταβατικής περιόδου, ώστε να είναι πλήρως σε λειτουργία κατά τη διάρκειά της όλες οι υφιστάμενες Δομές.

ε) Τη σωστή ένταξη στο σύστημα με αξιοκρατία και διαφάνεια των υπηρετούντων ιατρών.

στ) Τη σωστή οργάνωση του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, με τις κατάλληλες Υπηρεσίες ελέγχου και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Εργασίας.

ζ) Την απόσυρση διατάξεων, που δημιουργούν προϋποθέσεις για σπατάλη πόρων του ΕΟΠΥΥ, μέσω προκλητής ζήτησης για αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες Υγείας.

Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ