26.02.21 | 18:50

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη συνομιλία Πολάκη – Στουρνάρα
19.02.19 | 17:17

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη συνομιλία Πολάκη – Στουρνάρα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκάλεσε η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο πρώτος από την ATTICA BANK.

Με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ευάγγελου Ιωαννίδη, θα διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για το ζήτημα, προκειμένου να διερευνηθεί καταρχάς αν καταγράφηκε  η συνομιλία χωρίς συναίνεση, κι εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς έγινε η διαρροή αυτής σε ηλεκτρονικά  μέσα ενημέρωσης.

 

Τι θα ερευνηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναζητηθεί η τυχόν διάπραξη των αδικημάτων του 370Α ΠΚ, στις παραγράφους 1 και 3 :

  • Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.
  • Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.
  • Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου».

 

Αυτόφωρο κακούργημα

Το συγκεκριμένο αδίκημα είναι αυτόφωρο κακούργημα, όμως το αυτόφωρο λήγει στις 12 το βράδυ. Επίσης θα πρέπει να διαπιστωθεί προηγουμένως η διάπραξή του, καθώς:

  • ο μεν διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως «είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως»,
  • ο δε αναπληρωτής υπουργός πως «είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα. Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο.Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κο Στουρνάρα».

Συνεπώς ο αρμόδιος εισαγγελέας θα ερευνήσει κατά αρχήν αν υφίσταται ηχογράφηση και δεύτερον το ενδεχόμενο εφόσον υπήρξε καταγραφή της επίμαχης συνομιλίας, για το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε κ. Πολάκης από την ATTICA BANK, να έγινε χωρίς συναίνεση.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη καταγραφή της συνομιλίας θα εξεταστεί πώς έγινε η διαρροή της σε ηλεκτρονικά  μέσα ενημέρωσης αλλά και η χρήση αυτής της συνομιλίας. 

 

Μάρτυρας

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως μάρτυρας θα κληθεί από τον εισγαγελέα ο Γ. Στουρνάρας αλλά και δημοσιογράφοι.

Εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι εάν προκύψουν ενδείξεις ότι η καταγραφή έγινε από τον κ. Πολάκη, τότε, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να προβεί στις δικές της ενέργειες καθώς η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να διερευνήσει την εμπλοκή υπουργού.

 

 ΠΗΓΗ: www.dikastiko.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ