03.06.20 | 22:47

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας ζητά ο Κλ. Περγαντάς
01.10.13 | 10:41

Την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας ζητά ο Κλ. Περγαντάς

Την παραίτηση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Θανάση Μπουραντά, ζήτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης, Κλέαρχος Περγαντάς, κατηγορώντας τον, για «διασπαστικές» κινήσεις. 

Ο κ. Περγαντάς ανακάλεσε όλες τις αρμοδιότητες που είχε παραχωρήσει στον κ. Μπουραντά και του ζήτησε να υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του.

Αφορμή για τη ρήξη ανάμεσα στους δύο άντρες, υπήρξε η προ ολίγων ηµερών δηµοσιοποίηση επιστολής του κ. Μπουραντά για το θέµα των εργαζοµένων σε εργοστάσια της Εύβοιας, οι οποίοι, διαμαρτυρόμενοι για εργασιακά θέματα, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου της Π.Ε. Εύβοιας. Ο κ. Μπουραντάς, μέσα στα άλλα, κατηγορούσε τον Περιφερειάρχη για παθητική στάση.

«Θεωρώ προσβολή στο θεσµό του Περιφερειάρχη τη δηµοσιοποίηση της επιστολής του κ. Μπουραντά, η οποία εκφράζει προσωπικές του απόψεις που δεν έχουν σχέση µε την πραγµατικότητα, πριν τη συζήτηση του θέµατος στη συνεδρίαση», σχολίασε ο κ. Περγαντάς και συμπλήρωσε: «Η αναφορά του κ. Μπουραντά σε Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και Περιφέρεια διασπά την ενότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η δε µετάθεση των ευθυνών του στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη χωρίς ίχνος αυτοκριτικής συνιστά έλλειµµα στην αλληλεγγύη και στη συλλογικότητα που οφείλουν να διέπουν τη λειτουργία του συνδυασµού της πλειοψηφίας». 

Έτσι ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπουραντάς:

- Παύεται από τα καθήκοντα του Προέδρου της Οικονοµικής Επιτροπής 

- Ανακαλούνται όλες οι αρµοδιότητες που του έχουν δοθεί µε αποφάσεις του Περιφερειάρχη 

- Παύεται από όλες τις θέσεις που έχει τοποθετηθεί. 

«Καλείται δε, σύµφωνα µε το Νόµο, να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, αφού είναι αδιανόητο να κατέχει τη θέση και να µισθοδοτείται για καθήκοντα τα οποία πλέον δεν ασκεί», τόνισε στο συμβούλιο ο κ. Περγαντάς.

Απαντώντας ο κ. Μπουραντάς επιτέθηκε στον Περιφερειάρχη λέγοντας, πως ο τελευταίος στην Εύβοια λειτουργεί ρουσφετολογικά με τους δημάρχους, ενώ αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του τονίζοντας πως θα συνεχίσει να υπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας, δηλώνοντας πάντως παραίτηση από το µισθό του. 

Η στάση του κ. Μπουραντά, προκάλεσε την εκ νέου αντίδραση του Περιφερειάρχη: «Καλώ τον κ. Μπουραντά να παραιτηθεί από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη. Επισηµαίνω ότι δεν είναι νοµικά εφικτό να παραιτηθεί των αποδοχών του εάν δεν παραιτηθεί ταυτόχρονα κι απ την έµµισθη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, όπως θεσµικά και ηθικά οφείλει, αφού πλέον δεν ασκεί τις αρµοδιότητές του» 

Ο κ. Περγαντάς δήλωσε στο Περιφερειακό Συµβούλιο ότι θα απαντήσει στις όποιες δηµόσιες τοποθετήσεις του κ. Μπουραντά µόνο όταν παραιτηθεί, διότι διαφορετικά κι εφόσον γινόταν τέτοιος δηµόσιος διάλογος, ο Περιφερειάρχης θα νοµιµοποιούσε τη λήψη µισθού του Αντιπεριφερειάρχη χωρίς στην ουσία να ασκεί κανένα καθήκον.

Η επιστολή που προκάλεσε την κόντρα

Αυτή είναι η επίμαχη επιστολή του Θανάση Μπουραντά που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας:

«Σε τοπική εφημερίδα δημοσιεύθηκαν περικοπές της συζήτησης που έγινε ανάμεσα στον Περιφερειάρχη και συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν καταλάβει το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Την ίδια ημέρα βρισκόμουν στη Λαμία, αφού είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Αυτά που γράφτηκαν ότι συζητήθηκαν και κυρίως αυτά που φέρεται να είπε ο Περιφερειάρχης, είναι πραγματικά μη αναμενόμενα και μας προκαλούν έκπληξη.
Είναι κανόνας ότι τέτοια δημοσιεύματα, όταν δεν διαψεύδονται θεωρούνται ότι είναι όπως ακριβώς δημοσιεύθηκαν.

Με αυτή την έννοια, ο Περιφερειάρχης αδικεί τον εαυτό του.

Συμπληρώθηκαν ήδη 17 ημέρες κατάληψης του χώρου του διοικητηρίου και δεν έχει εκδοθεί ούτε μία ενημερωτική ανακοίνωση από την Περιφέρεια.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι, δεν έχουν δικαίωμα οι πολίτες να γνωρίζουν για ποιο λόγο δεν μεταφέρονται πολλές εκατοντάδες παιδιών προς και από τα σχολεία τους;

Τι να πούμε σε μητέρα με τρία (3) παιδιά που διαμαρτύρεται ότι τα παιδιά της θα μείνουν στην ίδια τάξη, αφού δεν πηγαίνουν σχολείο ενώ τα άλλα συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα μαθήματα;

Δεν πρέπει να ενημερωθούν εκατοντάδες άλλοι γονείς που έχουν το ίδιο πρόβλημα;

Δεν πρέπει να γνωρίζουν επίσης, οι εκατοντάδες επιχειρηματίες αλλά και οι πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν;

Τι να πούμε σε όλους αυτούς; Μη διαμαρτύρεστε και θα σας ενημερώσουμε αργότερα;

Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε, ακόμα και από το νόμο, υποχρέωση να ενημερώσουμε τους πολίτες για ότι συμβαίνει και για ότι τους αφορά.

Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ενημέρωσε τα αρμόδια Υπουργεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, και από όσα γνωρίζουμε καμία άλλη ενημέρωση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ούτε από τους ίδιους ούτε από κανέναν άλλον.

Οι πρώην εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ και ΙΝΤΕΡΚΕΜ, δεν είναι ούτε εργαζόμενοι, ούτε άνεργοι, χωρίς πληρωμή δεδουλευμένων, χωρίς αποζημίωση, χωρίς επίσημη απόλυση, ώστε να μπορούν να πάρουν τουλάχιστον το επίδομα ανεργίας και πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα αντιμετωπίζουν το κλείσιμο του εργοστασίου, όπως έχει ανακοινωθεί, και κάθε μήνα οι εργοδότες απολύουν το 5% των εργαζομένων, μέχρι να απολυθούν όλοι, χωρίς να γνωρίζει κανένας τι θα γίνει αύριο.

Έχουν την συμπαράσταση όλων μας, αλλά πρέπει όλοι να σκεφτούμε και όλους τους άλλους που αντιμετωπίζουν τα δικά τους σοβαρά προβλήματα.

Για τις «διαπιστώσεις ή τις προφητείες» που γράφτηκαν και δεν διαψεύσθηκαν, πρέπει να αναφέρουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τους αιρετούς τους «τελειώνουν» ή τους αναδεικνύουν οι πολίτες και κανένας άλλος.

Το ίδιο περίπου ισχύει και για το ποιος θα είναι αύριο εδώ και ποιος όχι.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε για τα μεγάλα προβλήματα του Νομού, που είναι κυρίως στις υποδομές και ειδικότερα στο βασικό οδικό δίκτυο, για το οποίο γίνεται μια καλή προσπάθεια ώστε να δρομολογηθεί η κατασκευή του και ελπίζουμε οι εξελίξεις να είναι θετικές όπως και για όλα τα άλλα προβλήματα που απασχολούν το Νομό.

Όμως το πρόβλημα των εργαζομένων που απαιτεί άμεση λύση και η συνεχιζόμενη κατάληψη, έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Είναι ανάγκη να βρεθεί οπωσδήποτε λύση το συντομότερο δυνατό και ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι η συνάντηση με κυβερνητικό στέλεχος, και πρέπει ο Περιφερειάρχης να κλείσει με κάθε τρόπο τη συνάντηση, υποχρέωση που έχει αναλάβει πριν από 25 περίπου ημέρες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας

Αθανάσιος Μπουραντάς»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ