27.09.20 | 06:22

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ » ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Παραδόθηκε το βιοκλιματικό κτίριο του 17oυ Νηπιαγωγείου Βόλου
02.10.13 | 10:07

Παραδόθηκε το βιοκλιματικό κτίριο του 17oυ Νηπιαγωγείου Βόλου

Σε μια σεμνή τελετή χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, παραδόθηκε προς χρήση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το 17o Νηπιαγωγείο Βόλου προϋπολογισμού 1.080.000, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Γιώργου Καλτσογιάννη, του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη και πλήθος κόσμου. 

Το έργο που ολοκληρώθηκε με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, αφορούσε στην κατασκευή ενός βιοκλιματικού κτιρίου στη συνοικία Κάραγατς του Βόλου, επί της οδού Νικοτσάρα με Β. Κατράκη, δίνοντας λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Μέσα σε μια πολύ δύσκολη και σκληρή περίοδο καταφέραμε σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και παραδώσαμε ένα έργο το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, ένα έργο για τα παιδιά που αποτελούν το οξυγόνο της ζωής και τους φορείς νέων ιδεών. Το έργο αυτό δείχνει τη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών όλων των δομών και όλων των φορέων. Με το νηπιαγωγείο αυτό λύνεται το κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στη συνοικία του Κάραγατς. Η κατασκευή του νηπιαγωγείου ήταν ένα καθολικό αίτημα της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας της περιοχής. Το κτίριο κατασκευάστηκε με σύγχρονες βιοκλιματικές προδιαγραφές που αναβαθμίζουν παράλληλα και την περιοχή. Μέσα από συνεργασία, συνέργεια και προγραμματισμό διαχέουμε μέσω των έργων του ΕΣΠΑ κοινοτικά κονδύλια στην τοπική οικονομία και παράλληλα στηρίζουμε θέσεις εργασίας. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν μέχρι σήμερα για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί αυτό το έργο».

Από την πλευρά του ο κ. Π. Σκοτινιώτης επεσήμανε τα ακόλουθα: «Σ’ αυτή τη ζοφερή περίοδο που διανύουμε, δεν είναι πολλές οι χαρές για όσους διαχειριζόμαστε δημόσια πράγματα. Μια από τις μεγαλύτερες χαρές είναι όταν βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα σχολείο και μάλιστα ένα νηπιαγωγείο. Και αυτό διότι, μέχρι πρόσφατα τα νηπιαγωγεία ήταν τα αδικημένα στην εκπαίδευση, θεωρούνταν δεύτερης κατηγορίας. Η σύγχρονη επιστήμη της παιδαγωγικής έχει διαπιστώσει ότι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας των παιδιών διαμορφώνεται στα πρώτα πέντε χρόνια. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει και η ελληνική Πολιτεία και να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων. Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη. Αυτός είναι και ο λόγος που, για πρώτη φορά, ο Δήμος δεν μένει μόνο στο να διεκδικεί από την Πολιτεία τη χρηματοδότηση νέων διαδιακτηρίων, αλλά μέσα από έναν ορθολογικό σχεδιασμό, προχωρά στην αξιοποίηση κατάλληλων δημοτικών κτιρίων για τη φιλοξενία νηπιαγωγείων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το 17ο Νηπιαγωγείο, άλλα 9 νηπιαγωγεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας θα μετεγκατασταθούν φέτος σε δημοτικά κτίρια, γεγονός που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία, αφού η παιδαγωγική διδασκαλία θα συντελείται πλέον κάτω από τις απαιτούμενες συνθήκες, όπως αρμόζει στα παιδιά αυτής της τρυφερής ηλικίας». 

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο σχολείο ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, το οποίο παιδαγωγεί και περιβαλλοντικά τα παιδιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαπιστωθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν και άμεσα να αντιμετωπιστούν. 

Τέλος, συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου, ξεκινώντας από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και τους συνεργάτες του, που ενέταξαν το κτίριο στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, τους τέως αντινομάρχες και σημερινούς αντιδημάρχους Βόλου Ν. Οικονόμου και Η. Ξηρακιά που ενέταξαν τότε το έργο στο πενταετές πρόγραμμα σχολικής στέγης και στη συνέχεια προώθησαν την εκπόνηση της μελέτης, τον σημερινό αντιδήμαρχο Παιδείας Α. Παντσά, την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σ. Μπαρτζιώκα, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και παλιότερα της Νομαρχίας Μαγνησίας που είχαν την επίβλεψη του έργου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ