18.01.19 | 09:58

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Παιδείας: Αλλαγές σε Πανελλαδικές, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Λύκειο και Νηπιαγωγεία
10.02.18 | 11:18

Υπ. Παιδείας: Αλλαγές σε Πανελλαδικές, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Λύκειο και Νηπιαγωγεία

Μέχρι τις 15 Μαρτίου 2018, αναμένεται να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση, σύμφωνα με τον Yπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, η Υπουργική Απόφαση για τη δήλωση συμμετοχής των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018. Σύμφωνα με την απόφαση, οι δηλώσεις - αιτήσεις θα υποβληθούν εντός του μηνός Μαρτίου.

Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι, μέχρι το 2020, που θα ισχύσει το νέο σύστημα, θα έχει αρχίσει να ισχύει ο ανοικτός αριθμός εισακτέων σε ορισμένα Τμήματα και η εισαγωγή σε αυτά να γίνεται με το βαθμό απολυτηρίου, ώστε «προοδευτικά να περάσουμε στον ανοικτό αριθμό εισακτέων σε όλες τις Σχολές, εκτός από εκείνες της μεγάλης ζήτησης».

Ο Υπουργός τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να σπουδάσουν τα παιδιά αυτό που θέλουν. «Ποιος είναι ο λόγος να μη σπουδάζουν αυτό που θέλουν;» διερωτάται ο Υπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οργάνωση των δομών στήριξης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, «τεράστια μεταρρύθμιση», ανέφερε ότι οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν «αναβαθμισμένο ρόλο» και σχολίασε ότι θα παρέχονται πολύ πιο «αναβαθμισμένες υπηρεσίες ως προς τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία».

«Έτσι, πηγαίνει πιο μετά η κατάθεση του νομοσχεδίου για το Λύκειο και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», το οποίο, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζητήσεων και θα κινείται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έχουν ήδη γίνει «με κάποιες αλλαγές, δευτερεύουσες».

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, θα αποσυμφορήσει τα αμφιθέατρα των εν λειτουργία Νομικών Σχολών, εξηγώντας ότι ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές δεν θα αυξηθεί συνολικά. «Το να υπάρχει η δυνατότητα να αποσυμφορηθούν αυτά τα Τμήματα, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει», είπε χαρακτηριστικά και δεν απέκλεισε τη δημιουργία και νέων Τμημάτων άλλων ειδικοτήτων, σε ιδρύματα της χώρας, κάτι που, όπως ανέφερε, προκύπτει από τα πορίσματα των επιτροπών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. «Είμαστε πάρα πολύ ανοικτοί σε αυτή διαδικασία», είπε.

Ακόμη, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι, η ρύθμιση για τις μετεγγραφές φοιτητών που είναι αδέρφια σε διαφορετικές πόλεις περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα ψηφιστεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι πρώτες αιτήσεις θα μπορούν να κατατεθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής από το τρέχον εξάμηνο.

Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας για την ψήφισή του, θα είναι ανοικτό το Υπουργείο στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί βελτιώσεις. Μάλιστα, καθησύχασε ότι «κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα θιγεί».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις με ένα αυξημένο ποσοστό και, προφανώς, θα αναγνωριστούν μαθήματα που ήδη έχουν πάρει. Ωστόσο, σημειώνει ότι το Υπουργείο «δεν θα ανακατευθεί» σε αυτά τα θέματα σε λεπτομέρεια, γιατί «τα Τμήματα θα έχουν την απόλυτη ευθύνη σε θέματα ακαδημαϊκά».

Για την ερχόμενη σχολική χρονιά, ο Υπουργός είπε ότι θα αρχίσει η καθιέρωση του δίχρονου νηπιαγωγείου σε ορισμένους Δήμους, ώστε να γενικευτεί σε βάθος τριετίας.

Τέλος, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο Λύκειο, οι μαθητές δεν θα πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία. Μάλιστα, για τη Β'  Λυκείου, ανακοίνωσε ότι, θα υπάρξει πρόβλεψη για δύο δίωρα την εβδομάδα, μετά το κανονικό ωράριο, για διδασκαλία ξένης γλώσσας.

 

 ΠΗΓΗ: antennanews.gr, epoli.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ