08.12.19 | 11:57

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΦΟΡΕΙΣ » Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: “Οριστική λύση στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των Δήμων”
08.04.19 | 11:01

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Οριστική λύση στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των Δήμων

Σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, περιλαμβάνεται νομοθετική διάταξη, η οποία προβλέπει παράταση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

Ωστόσο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με ανακοίνωσή της, ζητά να γίνει πράξη η δέσμευση του Υπ. Εσωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για ορισμό κοινής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Δήμους, με αντικείμενο την δημιουργία, ρύθμιση και εφαρμογή ενός νέου, σύγχρονου και ουσιαστικά λειτουργικού και αποδοτικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. «Ένα νέο σύστημα που θα δίνει οριστικά λύση στο πρόβλημα, χωρίς ημίμετρα και παρατάσεις που δεν θα αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους των Οικονομικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. σε ευθύνες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν τους αναλογούν».

«Πρόκειται για ένα βασικό αίτημα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., για την ικανοποίηση του οποίου είχε δεσμευθεί ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας στις 21 Μαρτίου 2019 και γίνεται πράξη.

Το αίτημα αυτό είχε πολλές φορές διατυπωθεί από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών όσο και προς το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού η κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου, καθώς επίσης και η απαλλαγή των Αιρετών από κάθε ευθύνη των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών των Ο.Τ.Α. μετέφερε όλες τις ευθύνες στους εργαζόμενους των Οικονομικών Υπηρεσιών και δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, με άλλη νομοθετική ρύθμιση, οι εργαζόμενοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν θεωρούνται Δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για δόλο ή βαρειά αμέλεια κατά τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων», προσθέτει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ