11.07.20 | 17:08

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Ονομασία κεντρικού δρόμου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε «Νέλσον Μαντέλα»
07.12.13 | 18:25

Ονομασία κεντρικού δρόμου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε Νέλσον Μαντέλα

Το Δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, με το άγγελμα του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα, μεγάλου αγωνιστή κατά των φυλετικών διακρίσεων, πρώτου μαύρου Προέδρου της Νότιας Αφρικής και επίτιμου δημότη της Πόλης, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, και αποφάσισε, τα παρακάτω:

«Α. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας αποτιμώντας τον τιτάνιο αγώνα του και αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συμβολή του για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια την ισότητα και την ελευθερία για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο εκφράζει ομόφωνα το βαθύ σεβασμό και την απεριόριστη εκτιμησή του στον Νέλσον Μαντέλα και συμμετέχει ολόψυχα με τον λαό της Νότιας Αφρικής και τους πολίτες όλου του κόσμου στο πένθος για το χαμό του αγωνιστή του ουμανισμού και της ελευθερίας.

Πνεύμα εξόχως ανήσυχο και ριζοσπαστικό, αμφισβητίας και επαναστάτης, πρωταγωνίστησε στην διεθνή σκηνή ως εμβληματική φυσιογνωμία του οικουμενικού αγώνα κατά του ρατσισμού και οι αγώνες του είχαν και έχουν παγκόσμια απήχηση.

Θα θυμόμαστε ιδιαίτερα την συγκίνησή του, όταν πληροφορήθηκε ότι, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας τιμώντας τον αγώνα του, τον ανακήρυξε το 1983 επίτιμο δημότη, ενώ βρισκόταν στην Φυλακή.

Θα θυμόμαστε τον Νέλσον Μαντέλα και ως μεγάλο φιλέλληνα, που σπούδασε την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ιστορία και ενημερωνόταν πάντοτε για τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με τα λόγια που ο ίδιος είχε καταθέσει: «Την τελευταία ημέρα της ζωής μου θέλω να ξέρω ότι όσοι αφήνω πίσω μου θα πουν: Ο άνθρωπος που κείτεται εδώ έκανε το καθήκον του για τη Χώρα και τον Λαό του». 

Και μεις παραφράζοντας την φράση αυτή του Μαντέλα προσθέτουμε: 

«Ο άνθρωπος που κείτεται εδώ έκανε το καθήκον του για την Χώρα τον Λαό του και την ανθρωπότητα».

Β. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας επίσης ομόφωνα αποφασίζει:

· Να δοθεί το όνομα του Νέλσον Μαντέλα σε κεντρικό δρόμο της Πόλης.

· Να κυματίζει μεσίστια η σημαία μέχρι την ημέρα της κηδείας του.

· Να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση τιμής για τον άνθρωπο που αγάπησε την ελευθερία και την ισότητα, όσο λίγοι στον κόσμο».    

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ