24.01.21 | 10:35

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το 3rd Athens Investment Forum - Συμπεράσματα
09.10.20 | 12:52

Ολοκληρώθηκε το 3rd Athens Investment Forum - Συμπεράσματα

Κλείνοντας τις εργασίες του φετινού συνεδρίου Athens Investment Forum 2020, ο Νικόλαος Μήλης, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την επιτυχή διοργάνωση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι προκειμένου να είναι επιτυχημένος ο εν λόγω θεσμός, θα χρειαστεί να είμαστε πρακτικοί με αποτελέσματα, άρα θα πρέπει όσα ειπώθηκαν να επικοινωνηθούν εκεί που πρέπει, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Έτσι, θα επιτύχει ο θεσμός αυτός που θα συνεχιστεί και του χρόνου από την πλευρά του ΤΕΕ ώστε να υπάρχει διάλογος και συνεισφορά.

Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Μήλης ανέφερε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια ιστορικών διαστάσεων υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Υπάρχει συνεχής μείωση των θέσεων εργασίας, πολλές προκλήσεις και δυστυχώς συνεχές έλλειμμα απαντήσεων για αυτές. Παράλληλα, στην Ελλάδα έγιναν αισθητά τα καταστροφικά αποτελέσματα του Ιανού, άρα η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη πραγματικότητα. 

Κατ' επέκταση, το περίγραμμα είναι ότι η Ε.Ε. θα δανειστεί 750 δισ. ευρώ από τις αγορές, με το 30% να αφιερώνεται σε πράσινες δράσεις και το 20% σε ψηφιακές δράσεις. Συνολικά 32 δισ. αντιστοιχούν στην Ελλάδα και σε αυτά αν προστεθούν το ύψος της χρηματοδότησης από διαρθρωτικά ταμεία, από το ΕΣΠΑ και αρκετά ακόμη δισ. του ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ, τότε η Ελλάδα θα σχεδιάσει, να εγκρίνει, να προκηρύξει και να υλοποιήσει κλιματικές ψηφιακές και κοινωνικές δράσεις ύψους 115 δισ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 13-14 δισ. ετησίως, ενώ σήμερα οριακά η χώρα διαχειρίζεται 3-4 δις. ευρώ. Αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση που πρέπει να απαντήσουμε, όπως υπογράμμισε ο κ. Μήλης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα χρειαστούν ανατροπές στη λειτουργία του Δημοσίου, μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών και μια νέα λογική για τα έργα υποδομής στην ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα συγκοινωνιακά έργα, τη διαχείριση αποβλήτων και άλλους τομείς. Όπως τόνισε, υπάρχει η ιστορική ευκαιρία να αλλάξει η χώρα το παραγωγικό της υπόδειγμα, από εισαγωγικό σε αυτόνομο και εξαγωγικό και να πράξει brain import αντί για brain drain. Την ίδια στιγμή, χρειάζεται επένδυση και στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας, χρειάζεται να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, να γίνουν νέες συγκοινωνιακές υποδομές και έξυπνες πόλεις, με δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και με περιβαλλοντική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Καταλήγοντας, ο κ. Μήλης δήλωσε ότι όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια θα έρθουν με αξιοποίηση της εμπειρίας, με αρμοδιότητες προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποκέντρωση, με εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Από την πλευρά του, το ΤΕΕ στέκεται αρωγός στην Πολιτεία διαχρονικά με βασικά εργαλεία τη ψηφιοποίηση του κράτους και με μια πρόσφατη πρόταση για δημιουργία παρατηρητηρίου για το ταμείο ανάκαμψης. Τέλος, ο κ. Μήλης έθεσε το ερώτημα: "Είμαστε έτοιμοι να τολμήσουμε τη μεγάλη ανατροπή;".

 

Οι εναρκτήριες ομιλίες του συνεδρίου

Ομιλία κ. Γ. Στασινού

Στην ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, αλλά και την ανάγκη να συνδεθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός, στην έναρξη του 3ουAthens Investment Forum «Η Ελληνική οικονομία μπροστά στην πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης» που πραγματοποιείται σήμερα στο Ζάππειο.

Για το μητρώο υποδομών που η κυβέρνηση νομοθέτησε πέρυσι έπειτα από προτροπή του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός ανέφερε πως θα «αποκτήσουμε στη χώρα συνολικά εικόνα του ποιος έχει την αρμοδιότητα, ποιος έχει κατασκευάσει και ποιος συντηρεί και πότε κάθε έργο υποδομής, όπως γέφυρες, δρόμους, υποδομές που σήμερα κάθε φορά που γίνεται ένα ατύχημα ή μία καταστροφή όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει και τι φταίει. Οι παθογένειες του παρελθόντος θα τελειώσουν λοιπόν με αυτά τα νέα πληροφοριακά συστήματα που αποτελούν μεταρρύθμιση, κατάργηση της γραφειοκρατίας, βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, υποδομή στρατηγικού σχεδιασμού και εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε δυο ακόμη εργαλεία στη κυβέρνηση ώστε «να μπορέσει να προωθηθεί πιο δυναμικά αυτός ο σχηματισμός της αδειοδότησης κάθε επένδυσης και έργου στη χώρα που ήδη συντελείται».

«Το πρώτο είναι η ψηφιοποίηση και οριοθέτηση των υδατορευμάτων στη χώρα. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτό, το γνωρίζετε, πλέον, πιστεύω οι περισσότεροι με τις καταστροφές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα το σύνολο των οριοθετήσεων των ρευμάτων, τώρα με τους πόρους που διατίθενται δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ποτέ εγκαίρως τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ή να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον. Όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να αδειοδοτηθούν σε περιοχή που δεν έχει οριοθετηθεί κάποιο ρέμα καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα και στην οικονομία και στις επενδύσεις.

Προτείνω λοιπόν στην κυβέρνηση να ενταχθεί το έργο αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να προκηρυχθεί και να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η δεύτερη πρότασή μου αφορά την ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη στο εθνικό μητρώο υποδομών των απαλλοτριώσεων. Η χώρα μας έχει θλιβερό παρελθόν τόσο στις απαλλοτριώσεις για τα δημόσια έργα, όπως αυτοκινητόδρομοι, γραμμές τρένων,  βιολογικοί καθαρισμοί και τόσα άλλα όσο και για κοινόχρηστους χώρους, όπως πλατείες, δρόμοι, κτλ. Ούτε οι απαλλοτριώσεις προχωρούν ούτε κανείς γνωρίζει τι έχει σχεδιαστεί κατά τόπους, ούτε κανείς μπορεί να γνωρίζει τις παραμέτρους.

Προτείνω λοιπόν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να προχωρήσει άμεσα ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής, αποτύπωσης και παρακολούθησης των απαλλοτριώσεων των δημοσίων έργων που θα είναι συνδεδεμένο με το εθνικό μητρώο υποδομών και των ενιαίο ψηφιακό χάρτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη του σωστού σχεδιασμού της ψηφιακής τράπεζας γης που «νομοθετείται σύντομα στις λεπτομέρειες της και λίμναζε επί πολλά χρόνια. Ένας νέος θεσμός που δεν πρέπει να μείνει πουκάμισο αδειανό λόγω αγκυλώσεων του παρελθόντος, αλλά να αποτελέσει ένα χρήσιμο και ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα προστατεύει ταυτόχρονα το περιβάλλον, εξοικονομώντας πόρους.

Ίσως έχετε ακούσει ότι με την τράπεζα γης θα λυθεί το αιώνιο πρόβλημα της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης στη χώρα. Πράγματι, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή, πρέπει να αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο αγοράς δικαιωμάτων για να τροφοδοτήσει νέες αναπτύξεις και να δημιουργήσει πόρους πράσινους για αναγκαία έργα».

Όπως τόνισε ο κ. Στασινός «το επενδυτικό φόρουμ της Αθήνας είναι μία πρωτοβουλία που καθιερώσαμε με τους συνδιοργανωτές μας εδώ και μερικά χρόνια. Στην αρχή από τον χώρο της Ενέργειας και στη συνέχεια για ολόκληρη την οικονομία. Γιατί πιστεύουμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για όσους πραγματικά παράγουν σε αυτή τη χώρα.

Γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Επιμελητήριο των Μηχανικών και ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Όσους μοχθούν και εργάζονται και οι οποίοι πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους, τη γνώση τους και την προσφορά τους. Και όσους επιχειρούν και ρισκάρουν να αφενός για να κερδίσουν και αφετέρου για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη μία καλύτερη, πιο ευημερούσα οικονομία και κοινωνία. Όλοι εμείς δηλαδή οι άνθρωποι της πράξης που θέλουμε από την Πολιτεία να κάνει τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, το επάγγελμά μας λίγο πιο ουσιαστικό, την επιστήμη μας λίγο πιο συνδεδεμένη με την κοινωνία. Αυτό το συνέδριο δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη ώρα, διότι τώρα μπροστά μας είναι οι προκλήσεις, τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί όλος ο πλανήτης να ζει σε καθεστώς αβεβαιότητας αλλά εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε τώρα το που πρέπει να πάμε τα επόμενα χρόνια και πώς, συγκεκριμένα, με χρονοδιάγραμμα, σχέδιο και βήματα. Πώς θα φτάσουμε εκεί, γι’ αυτό η θεματολογία μας νομίζω είναι επίκαιρη, διότι όλοι συμφωνούμε, νομίζω, ότι όλα όσα σας ανέφερα εξυπηρετούνται με τις δύο βασικές στοχεύσεις που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και η Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, με δικαιοσύνη, χωρίς αποκλεισμούς, με ευημερία για όλους».

Τουλάχιστον στο ΤΕΕ με συνέπεια αυτήν τη στρατηγική υπηρετούμε πολύ πριν γίνει ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική και συνεχίζουμε.

Δουλειά μας, λοιπόν, ως εκπροσώποι των φορέων, των επιχειρήσεων, του κράτους είναι να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε να αξιοποιήσουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια η χώρα, το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όχι μόνο διότι θα έχουμε τους πόρους αλλά γιατί τώρα μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες».

 

Ομιλία κ. Ν. Χαρδαλιά

Στις προσπάθειες της κυβέρνησης για ενίσχυση της πολιτικής προστασίας μέσω της αξιοποίησης μεγάλων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σήμερα κατά την ομιλία του στο 3ο Athens Investment Forum.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε αρχικά ότι η νέα πρόκληση της πανδημίας που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πρωτοφανής και χρειάστηκε κινητοποίηση όλων των δυνάμεών με νέα εργαλεία προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα και να είναι σήμερα μια από τις ασφαλέστερες χώρες.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση και το υπουργείο επενδύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία θα εφαρμοστεί ένα πλήρως λειτουργικό πρόγραμμα με το όνομα "Ασπίδα" που φιλοδοξεί να θωρακίσει τη χώρα έναντι κάθε απειλής. Στα πλαίσια αυτά, δήλωσε ότι το εθνικό συντονιστικό κέντρο είναι πλέον έτοιμο και πλήρως λειτουργικό, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή 13 περιφερειακών κέντρων που θα παραδοθούν ως τα τέλη του 2022 και προγραμματίζονται και 64 τοπικά κέντρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη στην πολιτική προστασία με αξιοποίηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης για το πρόγραμμα “Ασπίδα” ώστε να χτιστεί ένα πλέγμα ασφαλείας. Το υπουργείο έχει καθορίσει τους άξονες για να διατεθούν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση και μέσω του ΕΣΠΑ 2021-27 προετοιμάζεται για αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ήδη, επικυρώθηκε η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης καταστροφών και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας αποκτά ένα αυτοτελές πρόγραμμα ύψους 550 εκατ. ευρώ με 400 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης περιοχών και 150 εκατ. ευρώ για έργα πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται πρόγραμμα σε συνεργασία με ευρωπαϊκή τράπεζα ύψους 810 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση του εθνικού μηχανισμού πρόληψης κρίσεων και την ανάπτυξη υποδομών και γίνεται η προετοιμασία για την απορρόφηση 1,3 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. για εξοπλισμούς, μέσα και έργα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι σε βάθος τριετίας για 912 νέα πυροσβεστικά οχήματα, 102 εκατ. ευρώ για μηχανήματα έργων για όλους τους δήμους, καθώς και 750 εκατ. για ανανέωση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, καταλήγοντας, ότι με τη στήριξη των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, διασφαλίζονται οι πόροι για ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη χώρα μας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για μια διαφορετική Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, προϋπόθεση είναι να υπάρξει μια θετική παρακαταθήκη από τη διαχείριση της κρίσης, όπως η χρήση της ψηφιοποίησης, ενώ το υπουργείο θα παρουσιάσει σήμερα μια σχετική νέα εφαρμογή, ένα χάρτη υγειονομικής προστασίας που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς χώρας.

 

Ομιλία κας. Εύας Καϊλή

Για τη στρατηγική μετάβαση της Ευρώπης στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης ανάπτυξης, αναφέρθηκε η Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας κ. Εύα Καϊλή, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο αυτοί παράγοντες, αποτελούν το πρίσμα μέσω του οποίου θα αναπτύσσονται εφεξής όλες οι νέες επενδύσεις.

Η κ. Καϊλή στον χαιρετισμό της από το βήμα του 3rd Athens Investment Forum, μετέφερε το κλίμα που υπάρχει αυτή την κρίσιμη περίοδο στην Ευρώπη, ενόψει και των  διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα  για τον προϋπολογισμό σε μία τόσο σημαντική κοινωνικοοικονομική συγκυρία για την Ε.Ε,  τονίζοντας την αναγκαιότητα «να κάνουμε ένα άλμα μπροστά στη νέα κανονικότητα» σε ενωτική διάθεση με όλα τα κράτη μέλη, αναφέροντας και σχετική φράση της Καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία «μόνη η Γερμανία δεν μπορεί».

Η πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, αναφέρθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρώπης,  τα οποία ανοίγουν νέους δρόμους σε επενδύσεις που έχουν στην αιχμή τους την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με κύριους πυλώνες τις Υποδομές, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη στήριξη της βιομηχανίας.

Υπογράμμισε επ’ αυτού, ότι στην Ευρώπη «αλλάζουμε το επιχειρηματικό μοντέλο» παρά «την όποια αντίσταση υπάρχει από τα παλιά οικονομικά μοντέλα» και είναι η στιγμή «να ξεπεράσουμε εμπόδια ρυθμιστικά, να προχωρήσουμε σε νέα σωστή διακυβέρνηση και νέες αξίες». Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), η οποία «θα καταφέρει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που εργαζόμαστε και παράγουμε σαν κοινωνίες».

Τέλος ανέφερε, ότι ως χώρα, χρειαζόμαστε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο χώρο στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και πρόσθεσε, ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα στη συζήτηση ως θετικό παράδειγμα στην Ευρώπη και είναι έτοιμη να κάνει ένα άλμα μπροστά».

 

A’ ενότητα Athens Investment Forum: «Χρηματοδοτώντας την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη»

Στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάκαμψη στη μετά την πανδημία εποχή επικεντρώθηκε η πρώτη ενότητα του 3rd Athens Investment Forum, με τίτλο: «Χρηματοδοτώντας την Ισχυρή και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Η ενότητα ξεκίνησε με τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή των κ.κ. Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Χρήστου Μεγάλου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλου Μυλωνά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας και Βασίλη Ψάλτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και στους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο έτος, τονίζοντας ότι όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να ακολουθήσει πορεία καλύτερη από αυτή των εκτιμήσεων.

Αναφορικά με τα μέχρι σήμερα μέτρα και κυρίως αυτά που αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων, ήτοι την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΠΙΧ) ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα φθάσει το επίπεδο των 11 δισ. ευρώ και μάλιστα σε διάστημα μόλις επτά μηνών. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να συγκρατήσουμε δύο αριθμούς. Η συνολική στήριξη από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ξεπερνά μέχρι σήμερα τα έξι δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται από τους επιπλέον πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας και την τρίτη και τέταρτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να διατεθούν τους επόμενους 2,5 μήνες πόροι ύψους περίπου πέντε δισ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ σε διάστημα περίπου 7 μηνών».

Μιλώντας για τους τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Εκτιμούμε ότι το 2021 από όλα τα εργαλεία του Ταμείου οι πόροι μπορούν να προσεγγίσουν τα 5,5 δισ. ευρώ και θα με ρωτήσετε «πώς θα το πετύχετε αυτό;». 2,6 δισ. ευρώ από τα 16,2 δισ. θα είναι οι επιχορηγήσεις από τον μηχανισμό ανάκαμψης. Από αυτά περίπου 1,1 δισ. είναι προκαταβολή που αναμένεται το α’ εξάμηνο του έτους και 1,5 δισ. είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του β’ εξαμήνου. Περίπου 1,3 δισ. ευρώ είναι η προκαταβολή από τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων του μηχανισμού και προσδοκούμε περίπου 1,6 δισ. από τα συνολικά 2,3 δισ. του REACT-EU που είναι ο δεύτερος πυλώνας και αφορούν μέτρα για κορωνοϊό, αρκετά από τα οποία ήδη εφαρμόζονται».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική μνεία στις μέχρι σήμερα «εξόδους» της Ελλάδας στις αγορές, με το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί σε διάστημα 14 μηνών να φθάνει στα 14 δισ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκια τα οποία διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως έγινε με την τελευταία έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η κουλτούρα των πληρωμών που είχε αναπτυχθεί μέχρι και την πανδημία με τους δανειολήπτες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ανέφερε πως ρεαλιστικός στόχος θα είναι να μην ξεπεράσουν τα κόκκινα δάνεια λόγω της πανδημίας τα 5 δισ. ευρώ. Ένας στόχος ρεαλιστικός, καθώς έχει ήδη αναπτυχθεί μια κουλτούρα πληρωμών ενώ υπάρχουν και τα μέτρα του υπ. Οικονομικών όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα». Ένας στόχος που, όπως τόνισε, πρέπει να στηριχθεί από όλους, τράπεζες και Πολιτεία. Επίσης, όπως σημείωσε, αναμένεται σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 χάρις και στα χρήματα που θα εισέλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία και θα έχει ως αποτέλεσμα να αμβλυνθούν τα προβλήματα. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά αλλά και μία μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας γιατί είμαστε μία από τις τρεις χώρες που δεχόμαστε τα μεγαλύτερα ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας. «Επομένως θα τολμούσα να πω ότι η δυσκολία πλέον δεν είναι στην εξεύρεση κεφαλαίων, η δυσκολία είναι στο να δημιουργήσουμε εκείνα τα επενδυτικά έργα τα οποία θα αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά θα έχουν το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή και την οικονομία της χώρας» υπογράμμισε. 

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, της Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξε μεγάλη αποεπένδυση στη χώρα δημιουργώντας ένα σημαντικό επενδυτικό κενό. Για την ανατροπή της κατάστασης αυτής, τόνισε, πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην ταχύτατη αξιοποίηση των πόρων που θα έλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Όπως είπε, οι τομείς στους οποίους θα αξιοποιηθούν οι επενδύσεις αυτές είναι γνωστοί και αφορούν στην ψηφιοποίηση, την πράσινη ενέργεια, τη βελτίωση της παραγωγικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα και στην απασχόληση. Σαν τραπεζικό σύστημα μπορούμε να φέρουμε κοντά και ιδιωτικά κεφάλαια ώστε μαζί με τα 32 δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους να χρηματοδοτήσουμε τις σωστές επενδύσεις για τη χώρα.

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε ότι η δομή της οικονομίας κυριαρχείται από πολλές μικρές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης, και υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας μεγαλύτερων και ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων. Ανέφερε πως το ζήτημα των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμο, σημειώνοντας πως μέχρι και την στιγμή της κρίσης είχε σημειωθεί μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τόνισε πως υπάρχουν λύσεις για τους πελάτες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και θα τους δοθεί κι άλλος χρόνος από τις τράπεζες, και αναμένεται η απόφαση του επόπτη για αυτό το θέμα μέχρι το τέλος του 2021. Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο χρειαζόταν αλλαγές. «Ο νέος νόμος πάει προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση» υπογράμμισε.

Ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Bank, τόνισε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μέχρι τώρα επικεντρώνονταν αποκλειστικά σε θέματα βελτίωσης παραγωγικότητας, τώρα όμως το παιχνίδι αλλάζει και όπως είπε «μας ενδιαφέρουν αφενός βελτιώσεις στην επαφή μας με τον πελάτη και αφετέρου μετασχηματισμός των εσωτερικών διαδικασιών. Ενδεικτικά ανάφερε ότι στην Alpha Bank στο πρώτο εξάμηνο το 91% των εγχρήματων συναλλαγών έγινε μέσω ψηφιακών δικτύων, ενώ η άνθηση στο Mobile Banking σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφτασε το 70% εξυπηρετώντας 65 εκατομμύρια συνδέσεις». 

 

Β' Ενότητα 3rd Athens Investment Forum: «Η Ελλάδα ξανά στο ραντάρ των επενδυτών»

Η νέα δυναμική  των επενδυτικών προοπτικών στη χώρα, αναπτύχθηκε στη Β’ Ενότητα του 3rd Athens Investment Forum με τον τίτλο «Η Ελλάδα ξανά στο ραντάρ των επενδυτών». Όπως υπογραμμίστηκε από όλους τους ομιλητές, παρά το αντίξοο διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνει η πανδημική κρίση, οι προοπτικές επενδύσεων διευρύνονται και αναπτύσσονται, δημιουργώντας στη χώρα ένα ισχυρό πλαίσιο επενδυτικής αξιοπιστίας.

Ειδικότερα, στην εισαγωγική ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις  Γεωργιάδης υπογράμμισε αυτήν ακριβώς την αντίφαση: Τη στιγμή που, όπως είπε, η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης,  ο ίδιος είναι υπερήφανος «γιατί με συστηματική και εποικοδομητική δουλειά και σχέδιο», αυτή την εβδομάδα δρομολογήθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά projects.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε  στην ανακοίνωση της επένδυσης  από πλευράς Microsoft στην Αττική, που αφορά τη δημιουργία data centers, μία επένδυση 1 δισ. που αλλάζει όπως είπε τελείως τον επενδυτικό χάρτη για την Ελλάδα και «την καθιστούν κόμβο νέων τεχνολογιών». Για τη συγκεκριμένη επένδυση υπογράμμισε ότι επιλογή της Ελλάδας δεν έγινε με πολιτικά κριτήρια. Προηγήθηκε σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε πολλές χώρες που διαγκωνίζονταν παγκοσμίως  και η Ελλάδα κέρδισε, αποσπώντας την καλύτερη βαθμολογία. Γεγονός που καταδεικνύει, κατά τον υπουργό,  ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές».

Το επόμενο επενδυτικό project όπως τόνισε αφορά «την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας». Σε συνέχεια της πολιτικής που ασκήθηκε στο Νεώριο και τη ναυπηγική βάση της Σύρου, ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης  αναφέρθηκε στην «ανακοίνωση της οριστικής απόφασης από την DFC της Ουάσιγκτον να συμμετάσχουν στην αγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας, μέσω της εταιρείας ΟΝΕΧ και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες  την τελική τους οικονομική προσφορά,  όπου και για πρώτη φορά επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στο διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Όπως είπε, μετά από 45 χρόνια εξαιρετικά φθίνουσας πορείας της ναυπηγικής βιομηχανίας» δημιουργείται ένας ανταγωνιστικός βραχίονας στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Τρίτη σπουδαία επενδυτική είδηση που μετέφερε ο κ. Γεωργιάδης στο πάνελ των ομιλητών ήταν εφάπαξ προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία Mohegan - ΓΕΚ Τέρνα για το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Μία προσφορά που ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ και  κρίθηκε ιδιαιτέρως επιτυχής, καθώς όπως είπε, ήταν «πέντε φορές πάνω από το ελάχιστο τίμημα, αποτελώντας μία απτή απόδειξη ότι ο επενδυτής βλέπει σοβαρά την επένδυση». Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε η κυβέρνηση μέσω των ευρωπαϊκών επιχειρησιακών προγραμμάτων, που μέχρι στιγμής έχουν παράσχει 14 δισ. ρευστότητα στην αγορά και μέχρι τέλος του έτους θα διοχετεύσουν άλλα δέκα δισ. Ανέφερε επίσης, ότι εν μέσω μίας διεθνούς κρίσης, είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι «αποτυπώνεται η τεράστια εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων στην Ελλάδα. Φτάσαμε στο σημείο να σπάσουμε στο δεκαετές το 1% και μάλιστα πριν από λίγο και το 0,90%». Και μίλησε για ρεκόρ απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Μαργκρέτε Βεστάγκερ όπως είπε, να δίνει τα εύσημα στη χώρα για τον τρόπο που αξιοποιεί τους πόρους του covid και ότι μπορεί να γίνει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες.  Αναφέρθηκε στον διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, από το 27,27% τον Ιούλιο του 2019 στο 50,56%, με στόχο η απορρόφηση να φτάσει στο 70%. 

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης  τόνισε πως «σεβόμαστε και το χρήμα και τον χρόνο των επενδυτών».

Ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι: «οδήγησε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο, στην απαγόρευση των εξαγωγών προκειμένου να καλύψουν τις εσωτερικές τους ανάγκες».

Οσον αφορά το πώς διαμορφώθηκε το τοπίο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας σε σχέση με την πανδημία, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ανέφερε, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία, γιατί είχε στιβαρή βάση και δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα: «Δεν παράγουμε πρώτες ύλες, αλλά διαθέτουμε 29 υπερσύγχρονες μονάδες, που παράγουν τελικό προϊόν», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε εκατομμύρια ασφαλισμένους της χώρας να καλύπτουν τις ανάγκες τους, αναδεικνύοντας τον μεγάλο κοινωνικό ρόλο που έχει εκ των πραγμάτων η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Πέραν του κοινωνικού της ρόλου, ο κ. Τρύφων κατέγραψε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στον κλάδο, αναφέροντας, ότι «έχουν κατατεθεί 36 επενδυτικά σχέδια ύψους 80 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες εταιρείες, ως αποτέλεσμα της ορθής απόφασης για συμψηφισμό του clawback με αντισταθμιστικές επενδύσεις του κλάδου».

Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες εξήγησε ότι «έχουν μεγάλη πολλαπλασιαστική δυναμική στην κοινωνία» και πως εντός του τρέχοντος έτους θα κατατεθούν πάνω από 200 εκατομμύρια σε επενδυτικές προτάσεις. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κλείνοντας την ομιλία του μίλησε για τις νέες σταθερές που δημιουργούνται στο οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας της νέας πραγματικότητας που επιβάλλει η πανδημική κρίση, τονίζοντας ότι απαιτείται η χάραξη μία εθνικής πολιτικής σε συντεταγμένη βάση, ούτως ώστε «τα κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα να αξιοποιηθούν σωστά με μόνιμες θέσεις εργασίας,  με παύση brain drain, με μόνιμες θέσεις εργασίας, με ενίσχυση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, ούτως ώστε να υπάρξει δυναμική εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, με προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».

Το μήνυμα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου  της Onex Group,  κ. Πάνου Ξενοκώστα, μετέφερε το στέλεχος της εταιρείας κ. Δήμητρα Κουέλα. Του μηνύματος προηγήθηκε βίντεο από τα ναυπηγεία Νεωρίου, που ανέδειξαν το πριν και το μετά της επένδυσης. Με εντυπωσιακά πλάνα αναδείχτηκε πως την εικόνα της εγκατάλειψης διαδέχτηκε μία δυναμική επένδυση, μοχλός ανάπτυξης για την εθνική οικονομία.  Ο κ. Ξενόκωστας στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην προσάρτηση στον όμιλο ΟΝΕΧ των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του αμερικανικού DFC στα πλαίσια εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας. Κατέγραψε την προσωπική προσπάθεια του υπουργού κ. Αδωνι Γεωργιάδη για την επένδυση όπως και του υφυπουργού κ. Παπαθανάση, «για τη συμβολή τους σε ένα κλάδο που βρισκόταν σε κατάσταση θανάτου επί δεκαετίες και για το μικρό θαύμα που έχει συντελεστεί και ανέτρεψε στερεότυπα μία μεγάλης περιόδου. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμη, ότι η νέα επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα, χαίρει της αμέριστης στήριξης στου Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζ. Πάιατ, αλλά και των υπολοίπων μελών της αμερικανικής πρεσβείας.  Για το νέο επενδυτικό όραμα  που αναπτύσσει η εταιρεία, είπε, ότι η δημιουργία του μεγαλύτερου παίκτη μέσω της ενοποίησης των τριών ναυπηγείων αποτελεί μονόδρομο, ώστε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο σχήμα να ανταπεξέλθει στις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται, ώστε τα νέα ναυπηγεία να επισκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν», Υπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι να κυριαρχήσουν στον τομέα της  εμπορικής ναυτιλίας με τον επαναπατρισμό χιλιάδων εργαζομένων. Όπως επίσης και στον τομέα  των νέων κατασκευών για αμυντικά πλοία, τόσο του ελληνικού πολεμικού όσο και του αμερικανικού όσο και άλλων συμμαχικών στόλων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε επίσης ότι οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν σε δεσπόζουσα θέση στον τομέα των ενεργειακών υποδομών της περιοχής και των νέων τεχνολογιών, ως διεθνές κέντρο ναυτιλιακών υπηρεσιών «έχουμε δρομολογήσει μία σειρά ενεργειών και επενδυτικών σχεδίων βάζοντας τις υποδομές των ναυπηγείων να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό οικοσύστημα».

«Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ εκτός ων ραντάρ των επενδυτών» τόνισε ο CEO της Fraport Greece κ. Alexander Zinell, «αλλά θύμα κάποιων συνθηκών» όπως είπε. Ο κ. Zinell αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο που έχει τρέξει η Fraport στα  αεροδρόμια που διαχειρίζεται, και αναφέρθηκε στη λειτουργική πορεία αυτού του σχεδίου. Τόνισε ότι η Ελλάδα αποκόμισε πόρους 1,8 δισ. κατά το στάδιο της πρώτης παραχώρησης, ενώ η ωφέλεια για το ελληνικό κράτος μέχρι το 2057 θα ανέλθει στο ποσό των 10 δισ., υπογραμμίζοντας  ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «την αποκρυστάλλωση μίας σωστής ΣΔΙΤ» που έχει ήδη δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας, με δυναμική προοπτική για ακόμη περισσότερες. Αναφέρθηκε στη δομική αλλαγή της εικόνας των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport, και εξήγησε ότι απέμειναν τρία ακόμη αεροδρόμια προς ολοκλήρωση: αυτά της Κω, της Σαντορίνης, και της Θεσσαλονίκης. Για το τελευταίο μάλιστα ανέφερε ότι «είναι ένα ορόσημο» και πως είναι εξαιρετικά περήφανος για το εν λόγω έργο και τις εγκαταστάσεις του, και επεσήμανε ότι η επιχειρηματική δυναμική του δεν είναι μονοσήμαντη, όπως βεβαίως και των άλλων αεροδρομίων. «Δημιουργούμε χώρο για την ανάπτυξη και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προσεγγίζοντας νέες επιχειρήσεις: «Με τη συνεργασία και των τοπικών κοινοτήτων, με παίκτες του τουρισμού, θέλουμε να επεκτείνουμε το χώρο που καταλαμβάνουμε στον παγκόσμιο χάρτη. Να γίνουμε καταλύτες». Αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων αερομεταφορέων όπως οι απευθείας πτήσεις από την Κίνα για Σαντορίνη και Χανιά». Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Zinell μετέφερε ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Θα υπερβούμε σε επίπεδο κίνησης την προ-covid εποχή. Η ώρα έχει σημάνει για επενδύσεις».

Ο Managing Director της BlackRock  κ. Πασχάλης Μπουχώρης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμες, με δεδομένο ότι αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες της επιχειρηματικότητας, όπως είπε. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως οι τράπεζες θα διαχειριστούν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας «ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στην ποιότητα των δικών τους χαρτοφυλακίων αλλά και παρέχοντας ρευστότητα σε όσους έχουν ανάγκη αξιοποιώντας τα εργαλεία τόσο της κυβέρνησης όσο και τη ΕΕ για να στηριχτεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και οι θέσεις εργασίας». Υπογράμμισε ως κρίσιμη επίσης, την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων διαχείρισης του ενεργητικού τους που έχουν σε εξέλιξη οι τράπεζες, κυρίως με προγράμματα τιτλοποιήσεων αλλά και την επιτυχή διενέργεια των πανευρωπαΪκών stress test που θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο μισό του έτους. Ο Managing Director της BlackRock τόνισε ότι οι επενδυτικές προοπτικές είναι άμεσα συνυφασμένες με τις διεθνείς εξελίξεις: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς δημοσιονομικές παρεμβάσεις για 11,5 τρισ. και πρωτοφανή στην ιστορία παροχή ρευστότητας. Τα παραπάνω όπως είπε, συνιστούν αντίρροπες δυνάμεις για την παγκοσμιοποίηση όπως την έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες ισορροπίες».

Ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε). κ. Κώστας Μακέδος, στην παρέμβασή του ανέφερε, ότι η πανδημική κρίση θα λειτουργήσει ως επιταχυντής νέων επενδυτικών προοπτικών στη χώρα, λόγω  και της ενεργοποίησης των πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης που θεσμοθέτησε η Κομισιόν. Υπογράμμισε ότι πυξίδα για την επενδυτική δραστηριότητα της χώρες θα πρέπει να είναι οι αλλαγές που επιβάλλει σε όλες τις γραμμές παραγωγής η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που εγκαθιδρύθηκε ως απότοκος της κλιματικής κρίσης. Επ’ αυτού είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο με τους στόχους που έθεσε περί κλιματικής ουδετερότητας. Εξήγησε ότι η Ελλάδα μπορεί να μετέχει με αξιώσεις στον παγκόσμιο ανταγωνιστικό σύστημα και να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί να υπάρξει ένα υγιές οικοσύστημα για την απορρόφηση των πόρων που έρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία.  Με σημεία αναφορά την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η χώρα όπως είπε μπορεί να προάγει ένα σύνολο πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγάλα ενεργειακά project, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, συστήματα έξυπνων πόλεων και επενδύσεις που αφορούν την κυκλική οικονομία και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.   Τόνισε επίσης, ότι το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε, παρακολουθεί και συντονίζεται με τις νέες εξελίξεις, δίνοντας προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μάλιστα  αποκάλυψε, ότι εν μέσω lockdown, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε, εξέδωσε 5.500 χιλιάδες εγγυητικές επιστολές παρέχοντας ρευστότητα σε 5.500 χιλιάδες επιχειρήσεις.

 

Ενότητα Γ1’ 3rd Athens Investment Forum: «Κερδίζοντας το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης»

Στην τρίτη ενότητα του 3rd Athens Investment Forum, με θέμα «Κερδίζοντας το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης», συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Χρύσα Λιάγγου, η οποία στην εισαγωγή της μίλησε για το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα μεταπολεμικά, όπου υπάρχουν σχέδια και μεγάλοι επενδυτές έτοιμοι να στηρίξουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Κ. Χατζηδάκης: Ιδιωτικοποιήσεις, δίκτυα, ΑΠΕ, εξοικονόμηση και απολιγνιτοποίηση οι κρίσιμοι τομείς για ενεργειακές επενδύσεις

Νέες νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και η προδημοσίευση του οδηγού για το νέο Εξοικονομώ, ενώ την Τρίτη θα γίνει η ηλέκτριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Νάξου.

Στις ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι με νέα ρύθμιση που ετοίμασε το ΥΠΕΝ οι επενδυτές δεν θα περιμένουν πλέον από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των έργων, αλλά θα γίνεται με έγκριση μηχανικού. Ταυτόχρονα, ο υπουργός τόνισε πως προετοιμάζεται το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που θα αφορά την απλοποίηση των επόμενων φάσεων αδειοδότησης των ΑΠΕ ως την άδεια λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηδάκης, εστίασε στις επενδύσεις και έφερε πέντε παραδείγματα σε συνάρτηση με την ενεργειακή μετάβαση: Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, όπου υπάρχουν πλέον ιδιωτικά και δημόσια ώριμα έργα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ στα πλαίσια του σχετικού σχεδίου.

Αθ. Δαγούμας: Target model, ιδιωτικοποιήσεις, δίκτυα και ΑΠΕ οι τομείς όπου εστιάζει η ΡΑΕ αυτή τη στιγμή

Στο νευραλγικό ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος, Αθανάσιος Δαγούμας, κατά την ομιλία του. Στόχος της Αρχής, όπως τόνισε, είναι να παρέχει ένα δίκαιο πλαίσιο για όλους τους συμμετέχοντες με σταθερότητα και προσέλκυση επενδύσεων. Η ΡΑΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει άμεση και έμμεση εμπλοκή στην ενεργειακή μετάβαση είτε με δομικά μέτρα, είτε διευκολύνοντας την είσοδο νέων επενδυτών στους διαχειριστές, είτε στην ανάδειξη νέων ρόλων στην αγορά (aggregators κτλ), είτε στην επιτάχυνση επενδύσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Δαγούμας, το ΕΣΕΚ θέτει το πλαίσιο όπου προσαρμόζεται ο ρυθμιστής και όλοι οι φορείς, ενώ οι κρίσιμες εξελίξεις κατά τον τρέχοντα μήνα είναι το Target model, η πολιτική ΑΠΕ, οι επενδύσεις σε δίκτυα, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ υπογράμμισε επίσης ότι θεωρεί πιθανό να ξεπεραστεί ο εθνικός στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ για το 2030 και στάθηκε στη σημασία της στήριξης των ιδιωτικοποιήσεων και των υποδομών στο φυσικό αέριο, ώστε να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος.

Γ. Αλεξόπουλος: Οργανικά και με εξαγορές θα πετύχουμε το στόχο για ΑΠΕ 600 MW ως το 2025

Η ενεργειακή μετάβαση είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στην ενεργειακή βιομηχανία, σύμφωνα με τον Γεώργιο Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ των ΕΛΠΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ προς την κατεύθυνση αυτή, στηρίζοντας νέες δραστηριότητες όπως στις ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και την ηλεκτροπαραγωγή. Ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο τον εταιρικό στόχο για 50% βελτίωση του αποτυπώματος CO2 ως το 2030 μέσω της ενεργειακής αποδοτικότητας που είναι η αφετηρία σε όλες τις δραστηριότητες, της ανακύκλωσης και της ηλεκτροκίνησης. Στις ΑΠΕ ο στόχος των ΕΛΠΕ είναι να φτάσει τα 300 μεγαβάτ εγκαταστάσεων ως το 2021 και τα 600 μεγαβάτ ως το 2025. Ο όμιλος σκοπεύει να το επιτύχει αυτό μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, ενώ θεωρεί εμβληματικό το μεγάλο έργο του φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, ισχύος 204 μεγαβάτ, το οποίο θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και θα έχει υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Κ. Ξιφαράς: Νέες δραστηριότητες, διεθνή έργα και επιθετική εμπορική πολιτική το τρίπτυχο της στρατηγικής της ΔΕΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ στάθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ενεργειακός κλάδος ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης, της διακύμανσης των τιμών, της πανδημίας και της γεωπολιτικής αστάθειας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΔΕΠΑ επιδιώκει να γίνει οδηγός στις εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση ολοκλήρωσε με επιτυχία το μετασχηματισμό της σε τρεις διακριτές εταιρείες (Εμπορίας, Υποδομών, Διεθνών Έργων). Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο άντεξε στην πανδημία, αλλά ανέκτησε σημαντικό μερίδιο αγοράς και μειώνει τις τιμές στα πλαίσια μιας επιθετικής εμπορικής πολιτικής με εξειδικευμένα και ανταγωνιστικά πακέτα για κάθε κατηγορία πελατών της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στα επιτυχημένα βήματα που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η ΔΕΠΑ, συγκαταλέγεται η επαναδιαπραγμάτευση των μακροχρόνιων συμβολαίων της, η κλιμάκωση της δραστηριοποίησης στα διεθνή έργα και η δυναμική είσοδος στο LNG. Χαρακτηριστική επίσης είναι η είσοδος και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ σε τομείς όπως οι μικρές χρήσεις LNG, το bunkering, η αεριοκίνηση και τα ανανεώσιμα αέρια. Τέλος, ο κ. Ξιφαράς, υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων εγχώριων και διεθνών επενδυτών, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αποκρατικοποίησης, καθώς γνωρίζουν ότι με τη συμμετοχή τους εξασφαλίζουν ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ενέργειας και πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ι. Κοπανάκης: Στο δικό της green deal βασίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ στηρίζεται στο δικό της green deal, στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στο ψηφιακό μετασχηματισμό, στα δίκτυα μέσα παραγωγής και στην εμπορία, όπως τόνισε ο Ιωάννης Κοπανάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το green deal περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση και τη διείσδυση στις ΑΠΕ με κυριότερη δράση τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στα ορυχεία. Σχετικά με τις τοπικές κοινότητες με λιγνιτική παραγωγή, ο κ. Κοπανάκης ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις άξονες, ο πρώτος είναι η κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης, ο δεύτερος η ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών στα πρώην ορυχεία και ο τρίτος επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας, βιομάζα, υδρογόνο και άλλες νέες τεχνολογίες.

Αρ. Χαντάβας: Οι πράσινοι τομείς όπου μπορεί να εστιάσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Enel

Ο Αριστοτέλης Χανταβάς, επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power & Πρόεδρος του SolarPower Europe, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. για την ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Ελλάδας. Ο ίδιος μίλησε για τις ευρείες προσπάθειες και επενδύσεις της Enel για μείωση των εκπομπών CO2 και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της ως παράδειγμα και για άλλες επιχειρήσεις.

Η εταιρεία επένδυσε μέχρι στιγμής εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και έχει φτάσει πλέον τα 58 έργα με ισχύ 475 μεγαβάτ. Το σύμπλεγμα αιολικών του Καφηρέα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στον ελληνικό χώρο, όπως τόνισε, ενώ τα πράσινα λιμάνια είναι ένας υποσχόμενος νέος τομέας και μαζί με τα υβριδικά, τα έξυπνα νησιά και το repowering συγκαταλέγονται ανάμεσα στις προτάσεις της Enel για την χώρα μας.

 

Ενότητα Γ2’ 3rd Athens Investment Forum: «Ενεργειακές υποδομές – Η μετεξέλιξη και οι επενδυτικές προκλήσεις»

Στην Ενότητα Γ2’ του 3rd Athens Investment Forum για την ενέργεια με θέμα τη μετεξέλιξη και τις επενδυτικές προκλήσεις, συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Χάρης Φλουδόπουλος.

Ν. Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Ο αναπ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης έθεσε ως βασικά ερωτήματα το πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και πώς θα περάσει στην ανάπτυξη. Έφερε ως θετικό παράδειγμα την αμερικανική DFC που ήρθε να επενδύσει στα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και τη Microsoft που αποφάσισε να κατασκευάσει κέντρα δεδομένων στη χώρα μας, όπως και άλλες επενδύσεις από χώρες όπως το Ισραήλ. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας και στα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, στην ανάπτυξη δικτύων αερίου και ηλεκτρισμού.

Μ. Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ

Το επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για αυτή τη δεκαετία αγγίζει τα 5 δισ. και τον καθιστά μεγαλύτερο ενεργειακό επενδυτή στη χώρα, τόνισε ο Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι την επόμενη Τρίτη ο διαχειριστής πρόκειται να εγκαινιάσει τη διασύνδεση της Νάξου και ακολουθεί το δεύτερο καλώδιο Λαυρίου-Σύρου. Σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά, ο κ. Μανουσάκης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του γερμανικού μοντέλου για την ανάπτυξη των απαραίτητων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ενώ δίνει έμφαση και στην αποθήκευση ενέργειας.

Αν. Μάνος: Ο ΔΕΔΔΗΕ μετατρέπεται σε σύγχρονο ενεργειακό διαχειριστή

Ο μετασχηματισμός σε ένα σύγχρονο ενεργειακό διαχειριστή με κυρίαρχο ρόλο στην ηλεκτροκίνηση και στις σχετικές υποδομές φόρτισης και δικτύου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως υποστήριξε ο Αναστάσιος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Παράλληλα, γίνεται σημαντική προσπάθεια στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, στην αξιοποίηση νέων συστημάτων στο δίκτυο διανομής και στην αυτοματοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι κατά το α΄εξάμηνο του 2020 ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε σε τριπλάσια αιτήματα συνδέσεων ΑΠΕ σε σχέση με όλο το 2019.

Ν. Μπατιλάνα: Επενδύσεις στο δίκτυο και το υδρογόνο για την επόμενη ημέρα

Ο ΔΕΣΦΑ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας, με έργα στο εσωτερικό αλλά και στις διασυνδέσεις της χώρας με τις γειτονικές αγορές, όπως ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Νικολά Μπατιλάνα. Στόχος του διαχειριστή είναι επίσης οι επενδύσεις στο υδρογόνο ώστε να συμβαδίσει ο ΔΕΣΦΑ με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση και να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης.

Κ. Σιφναίος: Τα οφέλη του LNG Αλεξανδρούπολης για τη χώρα και την περιοχή

Η σημασία του πλωτού τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης ως νέα πύλη εισόδου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ήταν το θέμα της ομιλίας του Κωνσταντίνου Σιφναίου, διευθυντή της Gastrade. Ο ίδιος εκτιμά ότι το έργο θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ενεργειακή ρευστότητα στην αγορά, θα επιτρέψει τη μείωση του ενεργειακού κόστους και θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, εστίασε στο ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο κατά τα επόμενα 20 χρόνια και τόνισε ότι η κατανάλωση στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί από 5,3 δις. κ.μ. το 2019 σε 7,5 δις. κ.μ. το 2030.

Π. Βογιατζής: Φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης 150 εκατ. για την ΕΔΑ Αττικής

Στον φιλοπεριβαλλοντικό ρόλο του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα της ενεργειακής μετάβασης επικεντρώθηκε ο Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης της ΕΔΑ Αττικής, Παντελής Βογιατζής. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία εργάζεται για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στον τομέα ελέγχου της, δηλαδή στους Δήμους της Αττικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΔΑ Αττικής υλοποιεί φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης ως το 2024 με επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ με αναμενόμενη αύξηση των διασυνδέσεων στους 240.000 μετρητές.

Μ. Σιγάλας: Έντονο το ενδιαφέρον της Hill International για τα έργα φυσικού αερίου

Τελευταίος ομιλητής στη δεύτερη συνεδρία για την ενέργεια ήταν ο Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hill International για τη Ν. Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε ως σημαντικά έργα για την εταιρεία τη συμμετοχή της στον αγωγό ΤΑΡ, το ρόλο στη ΔΕΠΑ Υποδομών ως τεχνικός σύμβουλος, καθώς και το FSRU της Κύπρου που πλέον υλοποιείται. Όπως τόνισε, η Hill παρακολουθεί  στενά την εξέλιξη όλων των έργων φυσικού αερίου της περιοχής μας.

 

Δ’ Ενότητα 3rd Athens Investment Forum: «Ο κατασκευαστικός κλάδος οδηγός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»

Η σημαίνουσα θέση του κατασκευαστικού κλάδου ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τονίστηκε στις παρεμβάσεις των ομιλητών στην ενότητα Δ’ του 3rd Investment Forum υπό τον τίτλο «Ο κατασκευαστικός κλάδος οδηγός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής

«Αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα είναι όραμα, σχέδιο και συστηματική εργασία στα ζητήματα των μεγάλων έργων υποδομής», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι η χώρα πρέπει τώρα να επενδύσει σε τομείς που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της στρατηγικής της θέσης. Όπως είναι τα logistics, οι συνδυασμένες μεταφορές, με τα σιδηροδρομικά έργα και τα λιμάνια μας που μπορούν να γίνουν μεγάλα εμπορευματικά κέντρα, και η νέα γενιά έργων υποδομών που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Έργα που υπηρετούν το νέο παραγωγικό μοντέλο. «Αυτή είναι η νέα εθνική στρατηγική: Η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής» τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά εμβληματικών έργων τα οποία επί χρόνια παρέμεναν κολλημένα στη δίνη περίπλοκων προβλημάτων», όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) τον οδικό άξονα Πάτρα –Πύργος και την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65. Ιδιαίτερα κρίσιμος πυλώνας του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως αναφέρθηκε είναι η υπεύθυνη ανάπτυξη των συνδυαστικών μεταφορών. «Αναγάγουμε τον Πειραιά, τα λιμάνια του Βορρά και κυρίως της Θεσσαλονίκης, σε πύλες εισόδου και αναβαθμίζουμε την Ελλάδα στο χώρο των logistics. Αναπτύσσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο και εκσυγχρονίζουμε το προβληματικό σύστημα ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ με τη βοήθεια και την εποπτεία της Ε.Ε.».  Τέλος ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι έχουν σχεδιαστεί μια σειρά από καίριες αλλαγές στον νόμο 4412 των δημόσιων έργων, ώστε να προχωρούν με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Αλέξανδρος Εξάρχου, Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΚΤΩΡ»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κατασκευαστικής Εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», αναφέρθηκε στην απουσία δημοπράτησης έργων  και επεσήμανε την αναγκαιότητα να θεσμοθετηθούν ταχύτερες και αξιόπιστες διαδικασίες όσον αφορά  στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων. Αναφέρθηκε στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των κατασκευών τονίζοντας ότι η αγορά υποφέρει από την έλλειψη δημοσιονομικού χώρου για επενδύσεις. Οσον αφορά στην ένδεια που χαρακτηρίζει τις δημοπρατήσεις νέων έργων, είπε ότι το τοπίο των έργων που μπήκαν σε τροχιά δημοπράτησης περιγράφονται με τρεις χαρακτηρισμούς: «Πολύ μικρά, πολύ φθηνά, πολύ αργά».  Ανέφερε ακόμη, ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να ξεβαλτώσει εμβληματικά έργα δεν περνάει απαρατήρητη από τους επενδυτές. Ωστόσο σχολίασε ότι για να έχουν νόημα αυτές οι προσπάθειες της κυβέρνησης, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ώριμες μελέτες, αλλαγή στον τρόπο σύνταξης των τευχών δημοπράτησης και να δοθεί τέλος στη μανία των προσφυγών που κατατρύχει τον κατασκευαστικό κλάδο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος, AVAX S.A.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AVAX S.A. κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ο όρος βιωσιμότητα δεν είναι άγνωστη λέξη για τις κατασκευές, αντιθέτως, συνδέεται κατεξοχήν με τον κλάδο. Ανέφερε επί τούτου, ότι τόσο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται από την Ευρώπη θα ενισχύουν περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις, καθώς δάνεια και επιδοτήσεις θα συνδέονται με περιβαλλοντικά κριτήρια. Στο νέο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η Ευρώπη μέσω και του ταμείου ανάκαμψης, υπογράμμισε ως  μεγάλη αναγκαιότητα τη δημοπράτηση νέων έργων, με ορθές διαδικασίες ωρίμανσης, σφιχτά χρονοδιαγράμματα και επάρκεια πόρων για τους μελετητές. Τόνισε επίσης την ανάγκη να υλοποιηθούν έργα που αναδεικνύουν τα φυσικά προτερήματα τη χώρας μας. Αρκεί, όπως σημείωσε, και ο κατασκευαστικός κλάδος, ως κατεξοχήν συμμέτοχος σ’ αυτή τη διαδικασία να περιορίσει από την πλευρά του τις ενστάσεις και τις προσφυγές, που κάποιες φορές γίνονται για την τιμή των όπλων όπως είπε.

Γιώργος Περδικάρης, Μέλος Δ.Σ. του  ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περδικάρης τόνισε ότι η πανδημική κρίση δημιουργεί μία μοναδική ευκαιρία στη χώρα να αλλάξει πορεία.

Όπως είπε τα κεφάλαια άνω των 60 δισ. που θα εισρεύσουν στη χώρα  από τη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία ανέφερε ότι με τη μόχλευση και τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, είναι η μεγάλη πρόκληση που γεννάται. Αρκεί όπως τόνισε, να ξεπεραστούν οι παθογένειες  και αγκυλώσεις: «Οφείλουμε όλοι μας να αφήσουμε πίσω τις συνήθεις του παρελθόντος» Ο χρόνος για τη απορρόφηση των 60 δισ. ότι είναι πολύ λίγος. Θα είμαστε, όπως είπε, ασυγχώρητοι αν δεν πετύχουμε, ανέφερε. Κατά τον κ. Περδικάρη, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη  ακόμη κι από αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων.  Υπογράμμισε ακόμη, ότι εκτός από την εξάλειψη των παθογενειών που οφείλει να αφήσει πίσω του ο κατασκευαστικός κλάδος, (μεγάλες εκπτώσεις & δικαστικές αντιπαραθέσεις) πρέπει και η Ελληνική Διοίκηση από την πλευρά της να αλλάξει. «Να υπάρξει ακόμη και outsourcing εκεί που το Δημόσιο αργεί να ανταποκριθεί», ανέφερε, ούτως ώστε να συνδράμουν την πολιτεία στην ωρίμανση των μελετών. Στην κατακλείδα της παρέμβασής του, υπογράμμισε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στον πυρήνα του ταμείου ανάκαμψης. Χαρακτήρισε τον όμιλο που εκπροσωπεί «μπροστάρη» στα βιώσιμα έργα πράσινου προσανατολισμού ενώ δήλωσε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι στη διάθεση της πολιτείας να συμβάλει όπου μπορεί, στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΝΤΡΑΚΑΤ Πέτρος Σουρέτης υπενθυμίζοντας την προφητική φράση του Μπιλ Γκέιτς που το 2015  σε δημόσια παρέμβασή του είχε πει ότι είναι πιθανότερο ένας ιός να σκοτώσει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους παρά ένας πόλεμος, θέλησε να αναδείξει την τρομακτική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας, η οποία όπως είπε ευτυχώς δεν σκότωσε δέκα εκατομμύρια ανθρώπους. Ανέφερε ακόμη, ότι η αρνητική επίδραση της πανδημίας για την Ελλάδα θα αποφέρει ακόμη πιο βαριές επιπτώσεις, με δεδομένο ότι η χώρα έβγαινε από μία δεκαετή κρίση. Υποστήριξε, ότι η ανάκαμψη της χώρας θα είναι σταδιακή καθώς οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μία δύσκολη κατάσταση. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των 671 δισ. που αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες: Την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, την παροχή πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις  και την ενίσχυση προγραμμάτων μεγάλης αποτελεσματικότητας. Όπως είπε, τα έργα που έχουν προτεραιότητα αφορούν την καθαρή πράσινη ενέργεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων  τις έξυπνες μεταφορές κτλ.  Στην ίδια κατεύθυνση όπως τόνισε είναι και η κατεύθυνση των πόρων της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Υπό αυτές τις συνθήκες,  ο κ. Σουρέτης τόνισε τη δυναμική που αναπτύσσεται στον κατασκευαστικό κλάδο με  έργα υψηλών προϋπολογισμών, που είτε βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού είτε φάση τελικής δημοπράτησης.  Στην κατακλείδα της παρέμβασής του, κατέγραψε μία σειρά εμβληματικών έργων στη χώρα (μετρό, Flyover, Ελληνικό κτλ), υπογραμμίζοντας ότι ο μακρύς κατάλογος αυτών των έργων δίνουν απάντηση σε οποιαδήποτε αμφιβολία για τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει ο κατασκευαστικός κλάδος στην ανάκαμψη της χώρας.

Χρήστος Βίνης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε κ. Χρήστος Βίνης αναφέρθηκε στα 24 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε η οποία όπως  είπε έχει εκτελέσει έργα 6,1 δισ. σε 518 συμβάσεις. Εξ αυτών των συμβάσεων, 21 είναι ενεργές με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 1,2 δισ. Η πορεία της εταιρείας όπως τόνισε, καταγράφει μία επιτυχή πορεία, καθώς προχωράει η δημοπράτηση έργων με τη διαδικασία των μειοδοτικών διαγωνισμών προϋπολογισμού 600 εκ. αλλά και στη δημοπράτηση έργων με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου προϋπολογισμού 3 δισ. Οι αναπτυξιακοί στόχοι  που έχει θέσει η ΕΡΓΟΣΕ σύμφωνα με τον κ. Βίνη, είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση της διατροπικότητας με έμφαση στην εμπορική μεταφορά, με συνδέσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, η ολοκλήρωση του κορμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας (άξονας ΠΑΘΕ), αλλά και η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου.

Νίκος Κουρέτας, Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Αττικό Μετρό

Ο Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Κουρέτας, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στη συμβολή της κατασκευής λειτουργίας των έργων του μετρό όσον αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και στο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου. Για το σύνολο του έργου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι η Αττικό Μετρό την τελευταία 20ετία έχει κατασκευάσει 60 χιλιόμετρα γραμμών και 64 σταθμούς. Μίλησε για τις υφιστάμενες επεκτάσεις του έργου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και  αναφέρθηκε και στις μελλοντικές επεκτάσεις που σχεδιάζει η εταιρείας. Για τη γραμμή 4 του μετρό, ανέφερε ότι στο πρώτο στάδιό της φτάνει τα 13 χιλιόμετρα, θα διαθέτει 15 σταθμούς, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,5 δισ. Εξήγησε ότι θα εξυπηρετεί 220 χιλιάδες επιβάτες με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την πόλη.  Οσον αφορά στην επέκταση του έργου προς τον Πειραιά, ενημέρωσε ότι υπολείπεται η ολοκλήρωση άλλων τριών σταθμών οι οποίοι θα είναι έτοιμοι το καλοκαίρι του 2022 με τη γραμμή να εξυπηρετεί 132 χιλιάδες επισκέπτες. Για το έργο της Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι γίνονται οι προετοιμασίες για να ξεκινήσουν οι επεκτάσεις του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες. Για τα σχέδια της εταιρείας που αφορούν τις μελλοντικές επεκτάσεις τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στη Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ.

Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης μίλησε για τη σημασία που έχει για την ΕΥΔΑΠ η αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών υδάτων και αποχέτευσης με σεβασμό στο περιβάλλον.  Με στραμμένη την προσοχή της εταιρείας σε έργα με υψηλό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, στόχος της εταιρείας είναι όπως είπε ο κ. Σαχίνης να πενταπλασιαστούν οι επενδύσεις, με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, καλής εκτέλεσης και λιγότερων προσφυγών. Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συμπράξεις» και τόνισε ότι τα έργα που επεξεργάζεται η εταιρεία είναι της τάξεως του 1,7 δισ. Επιγραμματικά αναφέρθηκε στην αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης (80 εκ.),  στις παρεμβάσεις για τη μείωση του μη ατιμολόγητου νερού (50 εκ) στους έξυπνους υδρομετρητές (100 εκ.). Στην κατακλείδα του υπογράμμισε ότι στόχος της εταιρείας και μέσα από όλα τα έργα που δρομολογούνται, είναι να παράγεται zero carbon νερό.

 

Ε’ Ενότητα 3rd Athens Investment Forum: «Η Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή»

Στις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιος τομέας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ήταν αφιερωμένη η ενότητα Digital – Ψηφιακός Μετασχηματισμός «Η Ελλάδα στην Ψηφιακή Εποχή» στο πλαίσιο του τρίτου Athens Investment Forum.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης συνομίλησε με τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Δελεβέγκο για τα επόμενα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Την τεράστια συμβολή που έχει η ψηφιοποίηση του Δημοσίου όχι μόνο στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στην οικονομία, τόνισε, μεταξύ άλλων ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως υπογράμμισε στόχος του υπουργείου είναι να φέρει ουσιαστικά την Ελλάδα στον 21ο αιώνα, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει, τόσο μέσω της συνεχούς ανάπτυξης της βασικής ιστοσελίδας gov.gr όσο και μέσω της επικείμενης δημοπράτησης για το φάσμα 5G.

Αναφερόμενος στο gov.gr υπογράμμισε ότι σε καθημερινή βάση αυξάνονται οι υπηρεσίες που προσφέρει και μάλιστα με τέτοιο ρυθμό ώστε σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να δοθούν ακριβείς αριθμοί, καθώς είναι ένα έργο το οποίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Το gov.gr ξεκίνησε με 531 υπηρεσίες και σήμερα αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τις 600, με τελευταία αυτή που θα παραδοθεί σήμερα και θα αφορά τον επονομαζόμενο «χάρτη του κορονοϊού», όπου θα αποτυπώνεται η πορεία της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα.

Τόνισε ακόμη ότι στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει όπως η Εσθονία, μία χώρα που οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα πάντα από το σπίτι τους, εκτός, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, από το να παντρευτούν, να χωρίσουν ή να αγοράσουν ακίνητο. Φυσικά πρόκειται για έναν στόχο ο οποίος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί άμεσα αλλά η ταχύτητα με την οποία καλύπτονται τα κενά είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Σε ό,τι αφορά το φάσμα του 5G, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ελάχιστων χωρών που πραγματοποιούν μία τετραπλή δημοπράτηση, ενώ πέραν από τα οφέλη που μπορεί να έχει για την καθημερινότητα των πολιτών, αυτό που θα αλλάξει πλήρως είναι η λειτουργία της ίδιας της οικονομίας αλλά και αρκετών τομέων, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και όχι μόνο.  Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί και ένδειξη εμπιστοσύνης όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στον γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα.

Στις κινήσεις τις οποίες έχει προχωρήσει ο όμιλος ΟΤΕ προκειμένου να «ευθυγραμμιστεί» με τη νέα ψηφιακή εποχή, αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, chief officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ. Όπως υπογράμμισε βασικός στόχος του ΟΤΕ είναι η αύξηση των επενδύσεων του κυρίως στον τομέα των οπτικών ινών, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα δύο δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Πολιτεία στηρίζει τις επενδύσεις. Προσέθεσε ακόμη ότι μέχρι σήμερα ο όμιλος έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει την αναβάθμιση των fiber οπτικών ινών σε μεγάλο βαθμό, με αύξηση των ταχυτήτων σύνδεσης άνω του 50%. Το δεύτερο σκέλος του επενδυτικού προγράμματος αφορά τις οπτικές ίνες όπου μέσα στην επόμενη 3ετία το μεγαλύτερο μέρος των συνδρομητών του ΟΤΕ θα απολαμβάνει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Υπογράμμισε ακόμη το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία του fund «Φαιστός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του οποίου θα στηριχθούν υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και η τηλεϊατρική. Επιπρόσθετα, πέραν των συνεργασιών του με τις μεγάλες εταιρείες, ο ΟΤΕ έχει ανάλογη δραστηριότητα και στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Κωνσταντινίδης ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι η αύξηση των επενδύσεων στην ψηφιακή οικονομία θα στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και θα την καταστήσει βιώσιμη, αρκεί όλοι να κινούνται βασισμένοι σε μία ισχυρή και καλά προγραμματισμένη στρατηγική.

Στη δυναμική που παρουσιάζει ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία ευκαιριών βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά στη χώρα μας αναφέρθηκε ο κ. Γρηγόρης Κοτσικάρης, Πρόεδρος Δ.Σ., της I Know How. Ο κ. Κοτσικάρης έκανε εκτενή αναφορά των διαφορετικών κλάδων στους οποίους μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, από την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα και την εκπαίδευση έως τη λειτουργία του Δημοσίου, τον ιατρικό κλάδο και το τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας πιο γρήγορες, έξυπνες και ασφαλείς διαδικασίες. Ανάμεσα στα παραδείγματα που παρουσίασε ο κ. Κοτσικάρης για τη σημαντική συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι και η πρόβλεψη και παρακολούθηση επιδημιών κάτι που, όπως παρατήρησε, φέτος αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμο, στον εντοπισμό patterns για την πρόληψη εγκλημάτων, ενώ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αιολικών πάρκων.

Στα βασικά στοιχεία τα οποία «περιλαμβάνει» η επένδυση της Microsoft, αναφέρθηκε ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα της εταιρείας. Ξεκαθάρισε ότι η τεχνολογία cloud είναι βασική για τη νέα εποχή την οποία βιώνει όλη η υφήλιος, καθώς τα data centers, όπως αυτά που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ο κορυφαίος τεχνολογικός όμιλος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.  Σημείωσε ότι η επένδυση θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για την οικονομία, με τις επενδύσεις να φθάνουν στο επίπεδο του ενός δισ., ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει την ασφάλεια. Μέσω αυτών των κέντρων θα δοθεί στήριξη τόσο στο Δημόσιο όσο και στις επιχειρήσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστούν ταχύτερα και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν αλλά μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα και στον τομέα της Παιδείας.  Προσέθεσε ακόμη ότι η επιλογή της Microsoft δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει ο τεχνολογικός όμιλος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη χώρα στο σύνολό της, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η 10ετής κρίση είναι αρκετά «πίσω» στη νέα ψηφιακή εποχή. Υπογράμμισε ακόμη την τεράστια συμβολή της τεχνολογίας στο σύνολο της οικονομικής αλλά και κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς η χρήση της και οι νέες δυνατότητες που παρέχει αλλάζουν άρδην την καθημερινότητα καθιστώντας την αρκετά πιο απλή για όλους.

Ζούμε μία εντυπωσιακή μετάβαση παραδέχτηκε ο Κος Γιάννης Λουμάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Uni SystemsΚος τονίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει έρθει για να μείνει επηρεάζοντας κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Όπως σημείωσε ωστόσο δημιουργεί νέα ερωτηματικά που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να απαντηθούν όπως είναι τα νέα ηθικά προβλήματα, αλλά και ζητήματα ιδιωτικότητας, αποκλεισμών και τεχνολογικού αναλφαβητισμού. Ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα πίσω σε αρκετούς δείκτες που παρακολουθεί η ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έλλειψη συνεκτικής ψηφιακής στρατηγικής πολιτικής απο το κράτος με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται σωστά τα κονδύλια που υπήρχαν για την ψηφιακή μετάβαση αλλά και να μην υπάρχει καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο σημείωσε ότι σήμερα έχουμε ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας. «Έχουμε μία νέα κυβερνητική κατεύθυνση που ελπίζω να έχει μεταρρυθμιστικό ζήλο» είπε και σημείωσε ότι οι πόροι από τα προγράμματα ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με το Ταμείο ανάκαμψης δημιουργούν συνολικούς πόρους 6 – 10 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ο Κος Γιάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας αναφέρθηκε στην πρόσφατη εμπειρία από τον «ψηφιακό σχηματισμό» της εταιρείας, όπως τον χαρακτήρισε. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα που έχουν προσφέρει υψηλή διαθεσιμότητα συστημάτων καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, μπορεί να εργαστεί κανείς από παντού αρκεί να έχει πρόσβαση σε έναν υπολογιστή και ιντερνετ. «Ακόμα και να καταστραφούν τα γραφεία μας μπορούμε να λειτουργήσουμε την ίδια κιόλας μέρα» είπε χαρακτηριστικά. Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας αυξάνοντας την παραγωγικότητα, ελαχιστοποιώντας τα σφάλματα και προσφέροντας συνολικά μεγαλύτερη ικανοποίηση στους πελάτες. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι περνώντας αρκετές διαδικασίες της εταιρείας στην ψηφιακή εποχή, οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιηθούν σε πιο δημιουργικές εργασίες ενώ μέσω των νέων τεχνολογιών μπορεί να υπάρχει 24ωρη επικοινωνία με το κοινό. Όπως σημείωσε αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο του lockdown καθώς οι πελάτες είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες της εταιρείες ανά πάσα στιγμή, γεγονός που έφερε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για τους πελάτες. Αυτό όπως είπε έγινε εμφανές και στα αποτελέσματα της εταιρείας που μετά την «πρώτη κοιλιά» λόγω των περιοριστικών μέτρων, ήταν ψηλότερα σε σχέση με το διάστημα πριν την πανδημία.

Παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας ο Κος Λάμπρος Φώτος, Σύμβουλος Επιχειρησιακών Θεμάτων, ONEX GROUP τόνισε ότι ο μόνος τρόπος βιώσιμης ανάπτυξης είναι η ανθρώπινη ανάπτυξη. Όπως είπε στους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας εντάσσονται η αύξηση της απασχόλησης δίνοντας ως παράδειγμα τις επενδύσεις σε Σύρο και Ελευσίνα, οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν στην κοινωνική συνοχή και η καινοτομία για την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φώτος αναφέρθηκε στην ΟΝΕΧ Marine Operation Platform ως ένα παράδειγμα του πώς ο Όμιλος αξιοποιεί την τεράστια εμπειρία του στο να εντοπίζει τα κενά και να δημιουργεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για τους πελάτες τους. Ο κ. Φώτος σημείωσε ότι για το σύστημα αυτό χρησιμοποιούνται hardware της εταιρείας Cisco για τη συλλογή των δεδομένων και μέσω δορυφόρου φτάνουν σε data base στα κεντρικά πελάτη. Έτσι, μέσω των πέντε σημαντικών λειτουργιών (επιχειρησιακή, αποδοτικότητας, επιτήρησης, κυβερνοασφάλειας και επικοινωνίας) που προσφέρει το σύστημα αυτό στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και από οποιαδήποτε συσκευή όλων των δεδομένων του πλοίου μπορεί ο πελάτης να λάβει στοχευμένες αποφάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ