01.03.21 | 21:40

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Όλοι οι Δήμαρχοι του Πειραιά και ο Αντιπεριφερειάρχης ενώνονται για τα "Λιπάσματα"
07.04.15 | 21:22

Όλοι οι Δήμαρχοι του Πειραιά και ο Αντιπεριφερειάρχης ενώνονται για τα Λιπάσματα

Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου όλων των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Αντιπεριφερειάρχη, με θέμα την ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών της OIL ONE. 

Οι Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισαν ότι το θέμα της ανάπλασης των "Λιπασμάτων" και της απομάκρυνσης των επικίνδυνων εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από κατοικημένη περιοχή έχει μεγάλη σπουδαιότητα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ επεσήμαναν ότι μέσα από αυτή την κοινή προσπάθεια, επισφραγίζεται μία νέα διαδικασία συντονισμού των δυνάμεων των Δήμων και της Περιφέρειας για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη Κώστας Τσεφαλάς, εκ μέρους του Δημάρχου και εκπρόσωποι από φορείς της Αυτοδιοίκησης, καθώς και Βουλευτές.  

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας, «ενωθήκαμε όλοι μαζί για ένα θέμα που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και την κίνηση αυτή θα την δούμε από εδώ και πέρα και σε άλλες διεκδικήσεις» και συνέχισε, λέγοντας, στα κυριότερα σημεία αυτής:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιθετική επένδυση που βάζει σε κίνδυνο και την υγεία και την ασφάλεια του ευρύτερου Πειραιά. Μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, στις 21 Ιανουαρίου, και ενώ ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δραπετσώνας και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ο πρώην Υπουργός ΠΕΚΑ έδωσε άδεια λειτουργίας στη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών της OIL ONE στην Δραπετσώνα. Πρόκειται για ένα διυλιστήριο μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, το οποίο βρίσκεται μόλις 75 μέτρα από τα σπίτια και τα σχολεία.

Πρώτιστο αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της περιοχής είναι να φύγουν οι εγκαταστάσεις της OIL ONE και ν’ αλλάξει το άρθρο 14 του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας». 

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, η τροποποίηση του ρυθμιστικού που έχει καταθέσει η Δημοτική Αρχή, περιλαμβάνει την αλλαγή των χρήσεων γης από βιομηχανικές σε χρήσεις πρασίνου, εκπαίδευσης, υγείας αθλητισμού, πολιτισμού, αλλά και του συντελεστή δόμησης σε 0.1 από το 0.6, «που όρισε αυθαίρετα ο προηγούμενος Υπουργό ΠΕΚΑ» όπως είπε. 

«Στην τροποποίηση αυτή είναι θετικός και ο ίδιος ο Υπουργός, κ. Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών την προηγούμενη Κυριακή» πρόσθεσε. 

Δεύτερο αίτημα της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων είναι να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης, «ώστε να δοθεί ανάσα πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης», όπως τόνισε ο κ. Βρεττάκος.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, ετοιμάζεται Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την περιοχή, ενώ στα σχέδια είναι και απαλλοτρίωση μέρους της ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο κ. Βρεττάκος, με την βοήθεια των όμορων Δήμων και του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. γίνονται προσπάθειες να γίνει ο χώρος επισκέψιμος, «ώστε να μπορούν οι δημότες της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά να νιώσουν για το τι παράδεισο μιλάμε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ