30.05.20 | 02:11

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΚΑΒΑΛΑΣ

Ολοένα και ενισχύει τις Κοινωνικές Δομές του ο Δήμος Καβάλας
02.10.13 | 15:26

Ολοένα και ενισχύει τις Κοινωνικές Δομές του ο Δήμος Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ενίσχυσε και ενισχύει με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας, που η κρίση τους οδήγησε στο περιθώριο, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αθόρυβα, ανθρώπινα όπως αρμόζει στους Καβαλιώτες. 

Σήμερα, υπάρχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για εκατοντάδες συμπολίτες μας, μέσα από τη δημιουργία των νέων Δομών αλληλεγγύης και προσφοράς.

Ήδη λειτουργούν:

- Κοινωνικό Παντοπωλείο.

- Κοινωνικό Φαρμακείο - Ιατρείο.

Δημοτικός Λαχανόκηπος.

Τράπεζα Χρόνου.

Γραφείο Διασύνδεσης.

Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών.

Ο Δήμος Καβάλας, όπως και στο παρελθόν,  έτσι και σήμερα έχει ένα από τα πιο οργανωμένα δίκτυα κοινωνικής στήριξης στην Ελλάδα και:  

- Ενισχύει τη λειτουργία των ΚΑΠΗ.

- Το «Βοήθεια στο Σπίτι».

- Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – ΑμεΑ.

- Έχει από τα μεγαλύτερα δίκτυα Παιδικών Σταθμών σε όλη τη χώρα.

- Είναι δίπλα στον συνάνθρωπο, μαζί με την Εκκλησία, τους κοινωνικούς φορείς, τους εθελοντές.

Κοινωνικό Κατάστημα

Το Κοινωνικό Κατάστημα του Δήμου λειτουργεί με στόχο την κάλυψη βασικών αναγκών συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. 

Η ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι αφορά σε είδη διατροφής μακράς διαρκείας όπως γάλα, καφέ, ζάχαρη, λάδι, αλεύρι, όσπρια, δημητριακά, ζυμαρικά, κονσέρβες, χαρτικά, είδη ατομικής υγιεινής, καθαριστικά οικιακής χρήσεως κ.τ.λ.

Τα τελευταία χρόνια το έργο του Παντοπωλείου έχει ενισχυθεί σημαντικά, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και φορείς το στηρίζουν μέσω χορηγιών και προσφορών, αναδεικνύοντας έτσι ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλέγγυα διάθεση.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζεται στην οικονομική συνδρομή του Δήμου, στις προσφορές των επαγγελματιών και των απλών ανθρώπων της πόλης, και στην προσωπική βοήθεια που προσφέρουν αρκετοί εθελοντές.

Εκατοντάδες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, πολιτιστικοί σύλλογοι, τοπικοί φορείς και σωματεία έχουν συνδράμει στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, μέσα από την προσφορά αγαθών, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που απαιτεί ο Δήμος Καβάλας στην κατεύθυνση της στήριξης όσων συμπολιτών έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σχεδόν το ¼ των χρημάτων που δόθηκαν για την προμήθεια τροφίμων, προήλθαν από πέντε Καβαλιώτικες επιχειρήσεις, απ’ όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, καθώς και από μεμονωμένους πολίτες.

146.000 € διατέθηκαν για την αγορά διαφόρων τροφίμων, τα οποία μοιράστηκαν από το Δεκέμβριο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2013.

628 οικογένειες (1.284 Καβαλιώτες συνολικά) βρήκαν την στήριξη που είχαν ανάγκη.

Χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες ο Δήμος Καβάλας ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα των συμπολιτών που ζητούν πρόσβαση στο Κοινωνικό Κατάστημα, ώστε να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Το Κοινωνικό Κατάστημα λειτουργεί μόνο σε εθελοντική βάση χάρη στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά η πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας. 

Η εθελοντική αυτή εργασία ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα και ρόλο του Καταστήματος και ενισχύεται από δεκάδες άλλους εθελοντές (αρκετοί είναι και ωφελούμενοι του προγράμματος).

Κοινωνικό Φαρμακείο - Ιατρείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο - Ιατρείο συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, παρέχοντας σε απόρους και άνεργους μηνιαίως, δωρεάν, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζονται μέσω συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων και πολιτών.

Δημοτικός Λαχανόκηπος

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος δημιουργείται μέσω του προγράμματος «ΣΤΗΡΙΖΩ» στη Ν. Καρβάλη, σε ειδικό αρδευόμενο και περιφραγμένο αγρόκτημα, τα οποία θα είναι κατανεμημένα σε ισομερή τεμάχια, τα οποία θα προσφέρονται σε άπορους, άνεργους και άστεγους, προκειμένου να καλλιεργούν οπωροκηπευτικά, αποκλειστικά για τη σίτιση τους. 

Για την καλλιέργεια των αγροτεμαχίων από τους ωφελούμενους θα διατεθεί  ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα κατάλληλα εργαλεία, ενώ ένα ποσοστό της ετήσιας παραγωγής θα προσφέρεται στο Κοινωνικό Κατάστημα.

Τράπεζα Χρόνου

Η «Τράπεζα Χρόνου» θα λειτουργεί με τη μορφή δικτύου, παρέχοντας στους ωφελούμενους τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος.

Γραφείο Διασύνδεσης

Θα αναλάβει το ρόλο διασύνδεσης των ανέργων συμπολιτών μας με την αγορά εργασίας, ώστε να λαμβάνουν πληροφορίες για τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν διαθέσιμες.

Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών

Ξεκίνησε τη λειτουργία τους στους χώρους του πρώην ΠΙΚΠΑ και μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τη συμβουλευτική υποστήριξη πολλών γυναικών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ