27.09.20 | 06:16

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ » ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ολιγωρία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη μεταφορά των μαθητών;
08.10.13 | 10:41

Ολιγωρία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη μεταφορά των μαθητών;

Να ενεργοποιηθεί, έστω και καθυστερημένα, προκειμένου να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των μαθητών σε πολλές περιοχές ευθύνης της, καλεί με ανακοίνωσή της, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας».

H Παράταξη με επικεφαλής τον κ. Κώστα Πουλάκη, επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή του κ. Κώστα Αγοραστού, καθώς όπως τονίζει «οι απαντήσεις των αρμοδίων ήταν -ψευδώς όπως αποδείχτηκε- καθησυχαστικές... 

Η Περιφερειακή Παράταξη, που πρόσκειται στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταγγέλλει πως «την τελευταία τριετία το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα, το οποίο – παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, τόσο των συναρμόδιων Υπουργείων, όσο και των περιφερειακών αρχών του τόπου μας – δεν αντιμετωπίστηκε ούτε φέτος, με δεδομένα τα απαράδεκτα φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί τις προηγούμενες χρονιές. Αιτία η καθαρά ιδιωτικοοικονομική λογική της κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί για τη διάλυση της καθημερινότητας των μικρών μαθητών και τα εμπόδια που βάζει στην ομαλή τους ανάπτυξη και μαθησιακή ζωή και επιλέγει να θυσιάσει τα πάντα στη λογική της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι συγχωνεύσεις των σχολείων, η κατάργηση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, οι περικοπές πόρων (τα χρήματα που διατέθηκαν φέτος για τη μεταφορά μαθητών σε σχέση με πέρυσι έχουν περικοπεί κατά περίπου 60%) και το θεσμικό «αλαλούμ» σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα για τη σύναψη των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών, οι ερασιτεχνισμοί και η αδιαφορία των συναρμόδιων υπουργείων ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε φαινόμενα διάλυσης και θα ταλαιπωρούσε αδικαιολόγητα τους μαθητές και τους γονείς τους, αποκλείοντας επί της ουσίας από την εκπαιδευτική διαδικασία τα παιδιά που κατοικούν σε περιοχές χωρίς σχολείο και των οποίων οι γονείς, για λόγους αντικειμενικούς ή οικονομικούς αδυνατούν να αναλάβουν τη μεταφορά τους στο πλησιέστερο σχολείο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νηπιαγωγείου και του Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου Αφετών, με έδρα το Νεοχώρι, όπου νήπια και μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού αναγκάζονται να περιμένουν μία και δύο ώρες μετά το τέλος των μαθημάτων τους, και μάλιστα χωρίς καμία εποπτεία, πριν πάρουν το λεωφορείο για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις (όπως η Πλάκα Νεοχωρίου) όπου λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο».

Και προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση των γονέων, οι οποίοι – αφού εδώ και καιρό γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των διαφόρων υπευθύνων και παραπέμπονται «από τον Άννα στον Καϊάφα» – αποφάσισαν να σταματήσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους και δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στα παιδιά που αδυνατούν να φτάσουν μέχρι το σχολείο.

Η ύπαρξη παιδιών που στερούνται την πρόσβαση στο σχολείο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας και μας γυρνά πολλές δεκαετίες πίσω. Η επί ίσοις όροις πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία αποτελεί απαραβίαστο δικαίωμα σε όλο τον αναπτυγμένο και δημοκρατικό κόσμο και δεν θα επιτρέψουμε αυτή την κατάφωρη παραβίασή του.

Από την πλευρά μας έχουμε κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά οι απαντήσεις των αρμοδίων ήταν – ψευδώς όπως αποδείχθηκε – καθησυχαστικές. Ζητάμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον αρμόδιο για τη Μαγνησία Αντιπεριφερειάρχη, κ. Καλτσογιάννη, να ενεργοποιηθούν έστω και τώρα, έστω «στο και 5’» προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει».

«Δεν μπορούν να μιλούν για ανάπτυξη της υπαίθρου, όταν οι κάτοικοι της Περιφέρειας αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» και αφήνονται στην τύχη τους, με βάση τη μνημονιακή πολιτική που αντιμετωπίζει ακόμα και αυτονόητα δικαιώματα όπως η Παιδεία και η Υγεία ως «δημοσιονομικά βάρη». Είναι εμφανής η διαφορετική αντίληψη της κυβέρνησης και των τοπικών αιρετών σε σχέση με τη δική μας άποψη, που βάζει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες: «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ