27.09.20 | 06:02

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ » ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Νέο νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
25.09.13 | 10:08

Νέο νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Νέο νηπιαγωγείο πρόκειται να αποκτήσει η Καρδίτσα καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενέκρινε την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για το «22ο 2/θεσιο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας με τη Μέθοδο της Προκατασκευής», προϋπολογισμού 986.000 € (με ΦΠΑ). 

Η κατασκευή του νέου κτιρίου δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, καθώς μέχρι σήμερα το 22ο Νηπιαγωγείο συστεγάζεται στο 4ο Νηπιαγωγείο, μη ικανοποιώντας τις απαιτήσεις λειτουργίας των δύο σχολείων. 

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Με προσπάθεια, συνεργασία και στοχευμένη δουλειά, κάνουμε πράξη «διαγενεακές» πολιτικές. Δηλαδή το τι κληροδοτούμε στο μέλλον. Και εμείς σήμερα κληροδοτούμε τα σχολεία του αύριο και στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία. Εντάξαμε ένα σημαντικό έργο, το οποίο λύνει το πρόβλημα στέγασης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, της περιοχής του Αγ. Νικολάου. Η κατασκευή του νέου κτιρίου ήταν ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς το υπάρχον κτίριο δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μαθητών και των δασκάλων. Πλέον δημιουργείται ένα μοντέρνο σχολείο, με σύγχρονες προδιαγραφές το οποίο λύνει το ζήτημα της υποδομής για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Η υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται χάριν στην άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Καρδίτσας. Πλέον απομένει να ολοκληρωθούν γρήγορα τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο ο διαγωνισμός. Επιπλέον με τα έργα αυτά δημιουργούμε θέσεις εργασίας και διαχέουμε κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία».

Απ’ την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων και που σήμερα βρίσκει τη λύση του. Ένα σχολείο το οποίο όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Με αυτό το έργο συνεχίζουμε στην πορεία ολοκλήρωσης σχολικών υποδομών στην Π.Ε. Καρδίτσας, οι οποίες επιτρέπουν τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές, να έχουν τις καλύτερες δυνατές υποδομές στη διάθεσή τους».

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Κώστας Παπαλός, δήλωσε: «Η ένταξη ενός ακόμη έργου του Δήμου μας στο ΕΣΠΑ και η εξασφάλιση χρηματοδότησης, και μάλιστα ενός σχολικού κτιρίου, είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, η οποία αποδίδει καρπούς. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον του και στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Νικολάου. Το έργο αυτό μάλιστα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αφορά σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας, που καθώς είναι και η ποιο ευαίσθητη, τους αξίζουν οι καλύτερες υποδομές, που μπορούν να έχουν».

Το 22ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας χωροθετείται επί των οδών Αγ. Ραφαήλ και Χατζηνικολάου, εντός της πόλης της Καρδίτσας, με δικαιούχο τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). 

Το έργο «22ο 2/θεσιο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας με τη Μέθοδο της Προκατασκευής» αφορά στην κατασκευή ισογείου κτιρίου, με εμβαδό δόμησης 333 τ.μ. εντός οικοπέδου επιφάνειας 1.522 τ.μ.

Το κτίριο θα είναι χωρητικότητας 50 νηπίων και θα περιλαμβάνει δύο (2) αίθουσες διδασκαλίας, μια (1) αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία διοίκησης, χώρο ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία-κουζίνα, χώρους υγιεινής και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Βασικός στόχος του παραπάνω έργου είναι να λυθεί το πρόβλημα στέγασης του μαθητικού δυναμικού των δήμων, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των δημοτικών διαμερισμάτων σε εκπαιδευτικές μονάδες λόγω της αύξησης του μαθητικού δυναμικού ή / και της ανεπάρκειας κατάλληλων εκπαιδευτικών υποδομών, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Η συγχρηματοδότηση του έργου γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). 

Με την ένταξη του έργου αυτού, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των έργων που υποβλήθηκαν στον τελευταίο κύκλο της Πρόσκλησης έργων Εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας) της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ