25.01.21 | 16:59

 

ΑΡΘΡΑ

“Ο νέος ρόλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α.”
04.10.17 | 06:00

Ο νέος ρόλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

“Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. από την πρώτη στιγμή που συστήθηκε, ως εταιρία, πριν 37 χρόνια, έχει ως μοναδικό σκοπό να υπηρετεί τον Πολίτη μέσα από έργα και δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σχετίζονται με Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τον τελευταίο χρόνο, η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που έχουν δημιουργήσει οι συνθήκες που επικρατούν, έχει ξεκινήσει μία πολυδιάστατη πολιτική, προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει ακόμη περισσότερο στην κοινωνία και στη χώρα. Πάντα, όμως, με γνώμονα τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και το Δημόσιο.

Ωστόσο, η Αυτοδιοίκηση μέσα στα χρόνια που την υπηρετώ, τα οποία είναι περισσότερα από τριάντα, χρειάζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει ακόμη πιο φιλική προς τον πολίτη και ακόμη πιο αποδοτική προς τη χώρα. Μεταρρυθμίσεις, όμως, χρειάζεται και το Κράτος, ως προς τις σχέσεις του με την Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται μία πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, όπου θα είναι διακριτό στην ιεραρχία το μικρό ευέλικτο Κράτος, ο Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ότι αφορά την διοίκηση του Κράτους, αυτό που λείπει στην Ελλάδα, είναι η συνέχιση του Κράτους, σχετικά με τη λειτουργία των δομών του δημοσίου.

Ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα κυβερνά, θα πρέπει να υπάρχει η περίφημη συνέχιση της λειτουργίας του Δημοσίου χωρίς κομματικές παρεμβάσεις. Όλοι το βλέπουμε σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, Ολλανδία και η Ιταλία, που ενώ τα κόμματα βρίσκονται σε κρίση ή διαπραγματεύσεις, το Κράτος λειτουργεί σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Σημαντικός παράγοντας σε ότι αφορά τη συνέχιση του Κράτους διαδραματίζει ο χαρακτήρας που λαμβάνουν οι εκλογικές αναμετρήσεις. Οι Εθνικές Εκλογές είναι τελείως διαφορετικές από την Ευρωεκλογές όπως και από τις Δημοτικές. Ειδικά για τις Δημοτικές Εκλογές εκτιμώ ότι, πρέπει να αποσυνδεθούν από την πολιτική των χρισμάτων, ώστε οι Δήμαρχοι να μην έχουν καμία δέσμευση σε ότι αφορά την εκτέλεση του έργου τους και την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών.

Προς σε αυτή την κατεύθυνση, της αποκομματικοποίησης της Αυτοδιοίκησης κινήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, με Υφυπουργό τον αείμνηστο Θανάση Νάκο. Με το «42%» στο εκλογικό νόμο, με τον «Θησέα» στον προγραμματισμό των έργων και με ΚΑΠ και ΣΑΤΑ που έφταναν τα 4 δις ευρώ, η Αυτοδιοίκηση πραγματικά έδειξε τις δυνατότητες που έχει, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. Και αν σήμερα μπορεί και «στέκεται» και προσφέρει στην κοινωνία της οικονομικής κρίσης είναι γιατί τότε δημιουργήθηκαν υποδομές που αντέχουν.

   

Η Νέα Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Η σημερινή διοίκηση της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έχει καταφέρει μέσα σε έναν περίπου χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της να αλλάξει την εικόνα της εταιρίας. Ειδικότερα, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. πλέον συμμετέχει σε δράσεις με Δήμους και Φορείς του Δημοσίου, που πριν λίγο καιρό δεν είχε σκεφτεί ότι θα μπορούσε να το κάνει. Βέβαια και η ίδια η Ε.Ε.Τ.Α.Α. άλλαξε. Δημιουργήθηκε νέο οργανόγραμμα, με στόχο το έμπειρο προσωπικό της να μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερο. Και το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ε.Ε.Τ.Α.Α. πλέον διεκδικεί την συμμετοχή της και δεν περιμένει να της την …δώσουν.

Χαρακτηριστικό της νέας εποχής της εταιρίας είναι τα έργα και οι δράσεις της. Ειδικότερα:

 • Δημιουργία Δικτύου Τεχνικών Συμβούλων.
 • Συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (στο πλαίσιο του ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα»):

- Αναβάθμιση της λειτουργίας Βάσης Δεδομένων των ωφελούμενων του δικτύου δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών (εγκεκριμένο έργο – υλοποιείται).

- Οργάνωση των επιτελικών λειτουργιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

 • Πρόταση για την Διαχείριση των Απορριμμάτων.
 • Το μεγάλο έργο για την αναδιοργάνωση δομών – υπηρεσιών των ΟΤΑ και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 • Μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τον προϋπολογισμό των δήμων.
 • Συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τρία αντικείμενα:

- έρευνα εκπαιδευτικών αναγκών για την Ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση,

- ανάδειξη καλών πρακτικών στο τομέα της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και

- στρατηγικός δημοτικός σχεδιασμός.

 • Συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων:

- Έλεγχος για την καλή εκτέλεση των έργων που δανειοδοτεί το ΤΠ&Δ.

- Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέλαβε Τεχνικός Σύμβουλος, με προγραμματική σύμβαση, που έχει ως στόχο την επιχορήγηση – χρηματοδότηση μελέτης μέχρι και 75.000 ευρώ σε ορεινούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.

- Το σημαντικό έργο που κάνουμε από κοινού με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών και Νησιωτικής Πολιτικής για τα 35 νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων σχετικά με την υλοποίηση μελετών και εκτέλεση έργων.

 • Υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας με το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. για την εκπαίδευση – επιμόρφωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
 • Συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για τους πρόσφυγες – μετανάστες (παρατηρητήριο μεταναστών κ.λπ.).
 • Πρόγραμμα για την δημιουργία Δημοτικών Βιβλιοθηκών με την συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
 • «Πράσινο Ταμείο»: Έναρξη συνεργασίας για την δημιουργία ενός «οδηγού εφαρμογής» με τα κριτήρια και τον τρόπο κατανομής των χρημάτων που ετησίων κατανέμονται στους Δήμους.
 • Συμβάσεις για επιμορφωτικά σεμινάρια με ΠΕΔ και Δήμους.
 • Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής (παιδικοί σταθμοί).
 • «Βοήθεια στο σπίτι».
 • Πρόγραμμα για την υποστήριξη των Κέντρων Πρόληψης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
 • Υποβολή προτάσεων για ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα με εταιρείες Ελληνικών ΟΤΑ, Ευρωπαϊκών Δήμων, Πανεπιστημίων, Αν. Εταιριών.
 • Συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ερευνητικούς Φορείς (Μεταπτυχιακά Προγράμματα):

- Με τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου – Πειραιά – Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την υλοποίηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση».

- Με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και την ΚΕΔΕ για την υλοποίηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων".

- Με το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαλείων, καθώς και εργαλείων δικτύωσης του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας πρέπει να σημειωθεί και το σημαντικό έργο που κάνει η Ε.Ε.Τ.Α.Α. στο θέμα των παιδικών σταθμών. Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 100.000 παιδιά. Και όλα αυτά έγιναν με το νέο, αδιάβλητο, σύστημα επιλογής και πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, προκειμένου οι γονείς να γνωρίζουν πού θα φιλοξενηθεί το παιδί τους και να προγραμματίσουν την ζωή τους.” 

 

Ακολουθεί το άρθρο σε μορφή .pdf

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε ηλεκτρονικά από το ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ