14.06.21 | 05:16

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μπαλάφας: «Στα συναρμόδια Υπουργεία το θέμα των τελών του Ελ. Βενιζέλος»
05.08.16 | 16:31

Γ. Μπαλάφας: Στα συναρμόδια Υπουργεία το θέμα των τελών του Ελ. Βενιζέλος

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Β' Αθήνας της Ένωσης Κεντρώων, κ. Γεωργίου-Δημήτριου Καρρά, για τη μακροχρόνια καθυστέρηση στην ενεργοποίηση διαδικασίας επιβολής και είσπραξης υπέρ των όμορων δήμων, δημοτικού φόρου, που επιβαρύνει την εταιρεία Αεροδρόμιου Ελ. Βενιζέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε:

"Ο κ. Καρράς έθεσε το ζήτημα με μια νομική επάρκεια. Εγώ θα το θέσω λίγο πιο πρακτικά καθώς η πρόθεση και η δική μου και του κ. Καρρά είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, στην αντιμετώπιση του θέματος που έθεσε.

Το 1997 υπεγράφη η σύμβαση της εταιρείας με τα αντίστοιχα Υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών. Η σύμβαση αυτή δεν έλεγε ότι θα πληρώνει η εταιρεία, το αεροδρόμιο, αυτόν τον φόρο. Έλεγε ότι μπαίνει ένα όριο, 0,5 % επί των ακαθαρίστων εσόδων ετησίως και αυτά που θα εισπράττουν οι όμοροι δήμοι, δεν θα υπερβαίνει αυτό το ποσό.

Από την ημέρα λειτουργίας του αεροδρομίου το 2001 μέχρι το 2008, οι δήμοι εισέπρατταν φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις του αεροδρομίου προς τους δήμους, που το αθροιζόμενο ποσό υπερέβαινε το όριο του 0,5%. Δηλαδή, εφαρμόζοντας ισχύουσες διατάξεις, οι δήμοι εισέπρατταν χρήματα από το αεροδρόμιο. Το 2008 προέκυψε ο νόμος 3631/2008, που έλεγε ότι χρειάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό διαδικασίας επιβολής και είσπραξης των προσόδων των δήμων.

Διαιωνίζεται λοιπόν, αυτή η κατάσταση, οπότε οι δήμοι παρεμβαίνουν και λένε ότι θέλουν να βγει η ΚΥΑ του νόμου 3631/2008 αλλά το περιεχόμενο που προτείνουν να έχει, δεν είναι αυτό που προβλέπεται στον 3631, αλλά να τους αποζημιώνει για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την χρήση του αεροδρομίου. Η ΚΥΑ αυτή δεν βγήκε και επανέρχονται οι δήμοι λέγοντας ότι αφού δεν βγήκε η απόφαση και εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου, θεωρούν ότι το αίτημα έχει απορριφθεί και καταθέτουν αίτηση ακύρωσης τεκμαιρομένης απόρριψης.

Η υπόθεση είναι στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο μετά από μια αναβολή, θα εκδικάσει την απόφαση, την εβδόμη Οκτώβριου, όπου εμείς θα παραστούμε και είμαστε σε αναμονή της απόφασής του. Ωστόσο, οι όμοροι δήμοι, εν αναμονή της ΚΥΑ, βεβαιώνουν και εισπράττουν κανονικά τα οφειλόμενα τέλη και φόρους παρακάμπτοντας τους περιορισμούς από το σχετικό όριο της σύμβασης.

Η επισπεύδουσα αρχή σε κάθε περίπτωση, είναι οι συμβαλλόμενοι με την εταιρεία του αεροδρομίου (τα αντίστοιχα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών).

Επειδή δε, το θέμα εκκρεμεί πάρα πολλά χρόνια, προτείνω στον κ. Καρρά να ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες και του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υποδομών και να μην αφήσουμε το θέμα, εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το συγκεκριμένο ζήτημα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ