19.01.20 | 15:01

 

ΑΡΧΕΙΟ » ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μουζάλας για Προσφυγικό: “H λύση είτε θα είναι ευρωπαϊκή ή δεν θα υπάρξει”
16.02.18 | 11:27

Μουζάλας για Προσφυγικό: H λύση είτε θα είναι ευρωπαϊκή ή δεν θα υπάρξει

Στο Στρασβούργο βρέθηκε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσκεκλημένος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, προκειμένου να μιλήσει για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα ως στοίχημα της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη» όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος και πως «η λύση είτε θα είναι ευρωπαϊκή ή δεν θα υπάρξει».

Μίλησε για τη συνευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα που προκαλούν τα κύματα της μετανάστευσης και των προσφύγων υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη δεν έχει δικαίωμα να ισχυρίζεται πως εξεπλάγη από την πρωτοφανή αυτή κίνηση των πληθυσμών.

«Πριν η ανάγκη μας οδηγήσει στη γοητεία της αναποτελεσματικής βίας», σημείωσε ο Υπουργός, «ας δημιουργήσουμε ένα σύστημα κανόνων που θα εμπεριέχει τους κανόνες δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του ανθρωπισμού» με νόμιμους ασφαλείς δρόμους και ελεγχόμενες.

Τόνισε επίσης πως όσο και αν ο πρωταρχικός συναισθηματικός βολονταρισμός υπήρξε λάθος έδωσε ένα στίγμα ανθρωπιστικό που δεν πρέπει να χαθεί και να αντικατασταθεί από τον ρατσισμό και το λαϊκισμό.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε δίωρη συζήτηση μεταξύ του κ. Μουζάλα και των φοιτητών, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για όλες τις πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ