20.10.20 | 18:16

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουζάλας: «Κενό σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για το Προσφυγικό»
31.03.16 | 17:23

Γ. Μουζάλας: Κενό σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για το Προσφυγικό

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, με θέμα τη διεθνή κατανομή, μέσω νομίμων οδών, των Σύρων προσφύγων.

Κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της διάσκεψης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στη βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα με στοιχεία, από τα οποία διαπιστώνεται ότι, υπάρχει κενό σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε.

Υποστήριξε τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στο πλαίσιο της προοπτικής «να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο Χάος», χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι, πρόκειται για μια συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της». Και ολοκλήρωσε την παρέμβασή του σημειώνοντας ότι, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας ένα «νέο "blame game" ξεκινά για τη Χώρα».

Ειδικότερα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια. Όμως την ίδια στιγμή, η μετεγκατάσταση (relocation) - που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. - βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επανεγκατάσταση (resettlement) από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη δεν έχει καν ξεκινήσει και η συνεισφορά των κρατών-μελών στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνάμεων του Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της Ε.Ε.) και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) στη Χώρα μας δεν ξεπερνά το 30% αυτής  που ζητήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι, για πρώτη φορά ανοίγει μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες προκειμένου να επανεγκατασταθούν από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. 

Μέσω του συστήματος της επανεγκατάστασης, αυξάνεται η ασφάλεια, γίνεται με ηρεμία και υπό καλύτερες συνθήκες η ταυτοποίηση των προσφύγων. Πλέον, όπως είπε, θα διαχωρίζονται οι πραγματικοί αιτούντες πολιτικό άσυλο (asylum seekers) από όσους επωφελούνται της διαδικασίας ασύλου (asylum shopers). 

Η συμφωνία, σημείωσε, ενέχει τα εχέγγυα σεβασμού της Σύμβασης της Γενεύης, της Διεθνούς και Ενωσιακής νομοθεσίας, συνιστά καίριο πλήγμα στους διακινητές, δημιουργεί νομικές και οικονομικές συνθήκες, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας στις χώρες υποδοχής.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι, την πρώτη δυσκολία συνιστά η εμπλοκή πολλών μερών, το έλλειμμα ανταπόκρισης από την Ε.Ε. στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, η συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες. 

Αναφερόμενος ειδικά στον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Ali Naci Koru, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι, ακούγοντάς τον κάποιος στην αίθουσα αισθάνεται καταρχήν σιγουριά. Όμως «οι ροές εξακολουθούν, έστω και μειωμένες. Την ίδια στιγμή, άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι δημιουργούν δυσκολίες σε τεχνικά θέματα ή σε θέματα νομικής εναρμόνισης της Τουρκίας με τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά το νέο "blame game" που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι, κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. 

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι Ελληνική, αλλά μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Και συμπλήρωσε: «Σε ένα Διεθνές και Ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτούμε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Για τον Ελληνικό λαό τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Κυρίως, δεν είναι "monitoring" και επίβλεψη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δημιουργία νόμιμου και ασφαλούς δρόμου μετεγκατάστασης των προσφύγων. Στην ανθρωπιστική κρίση δημιουργούμε θέσεις φιλοξενίας, σιτίζουμε, περιθάλπουμε, φροντίζουμε τα παιδιά, κάνουμε διασώσεις στη θάλασσα, λέμε στους πρόσφυγες και στους παράτυπους μετανάστες στην αλήθεια». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ