31.05.20 | 01:46

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους»
14.05.19 | 13:14

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους

Σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης (αξιολόγηση, επιλογή γενικών διευθυντών) αναφέρθηκε - μεταξύ πολλών άλλων - ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τα σημεία των απαντήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Δημόσιο

  • «....Υπήρξα πολιτικός προϊστάμενος της Δημόσιας Διοίκησης για δυο χρόνια και πρέπει να σας πω ότι συνάντησα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαιρετικούς δημόσιους υπαλλήλους. Και όλη η δουλειά την οποία έκανα στο Υπουργείο δεν έγινε με εξωτερικούς συμβούλους, έγινε με δημόσιους υπαλλήλους τους οποίους προσωπικά αξιολόγησα. Δεν υπήρχε κάποιος μηχανισμός, ουδέποτε με ενδιέφερε πού ανήκαν πολιτικά, και τους αξιοποίησα για να μπορούμε να παράγουμε την πολιτική την οποία εφαρμόσαμε τότε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και από αυτήν μου την εμπειρία πείστηκα απόλυτα για την ανάγκη να έχουμε ένα αντικειμενικό, απλό σύστημα αξιολόγησης όσον αφορά τις επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Όχι τόσο για να συνετίσουμε αυτούς οι οποίοι δεν είναι καλοί, αλλά κυρίως, κ. Πορτοσάλτε, για να επιβραβεύσουμε αυτούς οι οποίοι σήμερα πραγματικά ξεπερνούν τους εαυτούς τους, για να μπορέσει να δουλέψει, έτσι όπως δουλεύει, αυτό το Κράτος. Γιατί, κάποιος ανοίγει τα φώτα το πρωί και τα σβήνει το βράδυ. Τα νοσοκομεία μας, έστω έτσι όπως λειτουργούν, λειτουργούν χάρη στις προσπάθειες πολλών άξιων δημοσίων υπαλλήλων. Τα σχολεία μας ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί που, σε πείσμα των καιρών, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που στελεχώνουν την Δημόσια Διοίκηση και θέλω να βρω έναν τρόπο τους καλύτερους να μπορώ να τους επιβραβεύσω».
  • «...Χαίρομαι που το λέτε, διότι έχω ψηφίσει νόμο για τη μη κομματική επιλογή γενικών διευθυντών μέσα από μια διαδικασία και συνέντευξης, αλλά και γραπτών εξετάσεων. Ουδέποτε εφαρμόστηκε. Και πράγματι πιστεύω ότι ο γενικός διευθυντής θα πρέπει να επιλέγεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Αποτελεί στην ουσία την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας εντός της δημόσιας διοίκησης και θα πρέπει οι γενικοί διευθυντές να είναι οι καλύτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Μα το είχα νομοθετήσει αυτό. Ουδέποτε δυστυχώς εφαρμόστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.»

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ