02.07.20 | 13:09

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
07.05.20 | 21:21

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στη Λεωφόρο Μεσογείων, αντιδρώντας στον περιβαλλοντικό νόμο.

Στην ανάρτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:

"Τις τελευταίες δεκαετίες είμαστε μάρτυρες μιας διεστραμμένης ιστορίας

Πίσω στο μακρινό 1992, πάνω από 1700 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η πλειοψηφία των εν ζωή βραβευμένων με Νόμπελ, από όλο το φάσμα των επιστημών, συνυπέγραψαν μια προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα ότι αν δεν ληφθούν μέτρα έγκαιρα, βαδίζουμε ολοταχώς προς την καταστροφή [....].

Όπως όλες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έτσι και η ελληνική κυβέρνηση, αγνοώντας αυτές τις προειδοποιήσεις, στις 4 Μαΐου 2020 ψήφισε κατά πλειοψηφία στη βουλή το νομοσχέδιο «για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας για μόλις 15 ημέρες (3-18/3).

Μόλις μια εβδομάδα πριν την τελική ψήφισή του, προστέθηκαν στη ζούλα 64 άρθρα ακόμα τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ στην αρχική φάση της διαβούλευσης. Ψήφισαν και πέρασαν νύχτα μια σειρά από καταστροφικές διατάξεις, σε χαλί στρωμένο από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τι είναι αυτό το νομοσχέδιο που ψήφισε και επέβαλε μόνη της η ΝΔ και γιατί επιτέλους είμαστε τόσο ανίκανοι να δούμε το συμφέρον μας;

«Είναι προφανές ότι η πρόθεση του νομοσχεδίου είναι και να διευκολύνει σημαντικά επενδυτικά σχέδια που σήμερα λιμνάζουν σε διάφορα συρτάρια.». Με άλλα λόγια, Business as usual, δια στόματος Μητσοτάκη.

Ο νέος νόμος του υπ. περιβάλλοντος Χατζηδάκη επιτρέπει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες υποτίθεται ότι προστατεύονται για την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και των φυσικών οικοτόπων για χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας. Καταργεί τον ρόλο των κατά τόπους αυτοτελών φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα γνώμης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής τους και δίνει την διαχείριση των περιοχών αυτόν στα χέρια ενός ενιαίου κεντρικού υπερφορέα λήψης αποφάσεων [....]

Αυτή είναι διαχρονικά η ατζέντα του κεφαλαίου για την περιβαλλοντική διαχείριση, η μετατροπή του περιβάλλοντος σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη, η επιβολή θανατοπολιτικών για το φυσικό κόσμο, τα ζώα και τους ανθρώπους. Τα κράτη προστάτες προσπαθούν να πείσουν τις κοινωνίες για την αναγκαιότητα της «βιώσιμης ανάπτυξης», της προσέλκυσης επενδύσεων και την ιδιωτικοποίηση μέχρι και του αέρα που αναπνέουμε με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας. Ειδικά στην εποχή των συνεπειών της πανδημίας, σε μια συνθήκη που η κάθε μέρα για εμάς είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη, μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα φόβου και ανασφάλειας αυτοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λεηλάτηση των ζωών μας γίνεται για το συμφέρον μας και μας ζητούν υπομονή, πειθάρχηση και θυσίες.[....] 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν την καταστροφική τους πολιτική και θα επιχειρήσουν να καταστείλουν κάθε φωνή αντίστασης όπως έκαναν στη Χαλκιδική, στη Λευκίμμη, στα Άγραφα και σε όλη σχεδόν την Ήπειρο, στο Ιόνιο και όπου αλλού οι κοινωνίες σήκωσαν κεφάλι. Να είναι βέβαιοι ότι η κοινωνία, εμείς, βλέπουμε το τυρί αλλά βλέπουμε και τη φάκα.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ"
 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ