10.12.19 | 10:12

 

ΑΡΘΡΑ

«To μείζον διακύβευμα των Ευρωεκλογών για την Ελλάδα»
15.05.14 | 08:28

To μείζον διακύβευμα των Ευρωεκλογών για την Ελλάδα

ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ
Υπ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ «Ελιά»

«Κάποτε η Ευρώπη αποφάσισε να απορρίψει την πολιτική των αλληλο-απειλών και της αλληλο-εξόντωσης και να δομήσει ένα πρωτότυπο μόρφωμα διακρατικής - δημοκρατικής συνεννόησης και συνεργασίας, πάνω στο Αριστοτελικό σκεπτικό της «Νομιμότητας», δίνοντας νέα διάσταση στο όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Τα τελευταία χρόνια χάθηκε η αυτοσυγκέντρωση της Ε.Ε. Είδαμε το κυνικό πρόσωπο, που οι οικονομικές δεσμεύσεις της ενοποίησης αποκάλυψαν. 

Στην πορεία, παρατηρούσαμε την Ε.Ε. να εξελίσσεται σε "οικονομικό γίγαντα", ενώ παρέμενε "πολιτικός νάνος". Σήμερα, βλέπουμε ότι, δεν υπήρξε καν ποτέ "οικονομικός γίγαντας".

Σήμερα, η ανικανότητα της Ε.Ε. να δείξει το παράστημα της, δείχνει ότι βρίσκεται και διοικητικά σε μία κατάσταση παρατεταμένης πολιτικής ανωριμότητας. Μία κατάσταση άρνησης να ενηλικιωθεί. Στα δύσκολα "μεγαλώνουμε".

Οι τελευταίες δυσκολίες σύρουν την Ευρώπη και τα όργανα που τη διοικούν, σε μία ενηλικίωση με οδυνηρό τρόπο. Πλέον, αναπόφευκτα, απαιτείται Εθνική πολιτική, με Ευρωπαϊκή στόχευση και Ευρωπαϊκή προοπτική, με άξονα τις πραγματικότητες των κρατών-μελών της Ε.Ε. Πρέπει τα Όργανα της Ε.Ε. να επιστρέψουν στους λαούς που αντιπροσωπεύουν και υπηρετούν την ελπίδα και την δυνατότητα να σχεδιάζουν τις επιλογές τους και να διεκδικούν την προοπτική και την πρόοδο. 

Οι Έλληνες απέδειξαν με τη ζωή τους, πόσο πιστεύουν στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Πιστεύω ότι, θα αυτοπροστατευθούμε από τον φανατισμό και τον άγονο σκεπτικισμό ή την πρόχειρη συνθηματολογία. Και ελπίζω να ενθαρρυνθεί η εντονότερη συμμετοχή των γυναικών στον δημόσιο βίο, ώστε να προστεθούν τα ζωτικά συστατικά της ευαισθησίας και της προνοητικότητας σε κάθε απόφαση που αφορά την τωρινή και την επόμενη γενιά.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ