05.07.20 | 21:56

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μείωση κατά 50% στην Κρατική χρηματοδότηση των Κομμάτων
23.03.14 | 12:00

Μείωση κατά 50% στην Κρατική χρηματοδότηση των Κομμάτων

Περικοπές έως και 50% στην Κρατική χρηματοδότηση των Κομμάτων, καθώς και τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για Υπουργούς και Βουλευτές, περιλαμβάνει Νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, μετά τις προβλέψεις, που πάρθηκαν κατά την τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Τετάρτη, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο, αλλά και την εξοικονόμηση Κρατικών πόρων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η ετήσια Κρατική χρηματοδότηση των Κομμάτων έφτανε προ κρίσης τα 55.000.000 ευρώ. Το 2013 έφθασε τα 20.000.000 ευρώ και με την προωθούμενη ρύθμιση θα μειωθεί στα περίπου 10.000.000 ευρώ.

Εκτός από τον Κώδικα Δεοντολογίας για Υπουργούς και Βουλευτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς, θέση που κατέχει ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Προβλέπεται, επίσης ότι, ο έλεγχος των οικονομικών των Κομμάτων δεν θα διεξάγεται από τη Βουλή, αλλά από ένα διευρυμένο Σώμα, στο οποίο θα πλειοψηφούν δικαστικοί.

Τέλος, τα Κόμματα θα πρέπει να τηρούν Βιβλία Γ' Κατηγορίας και οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών θα πρέπει να είναι ονομαστικές και να μην υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να παρουσιαστούν πριν τις Ευρωεκλογές, αλλά θα ψηφιστούν τον Ιούνιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ