29.05.20 | 13:47

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μείωση δημοτικών τελών και ΦΗΧ από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής
23.11.17 | 14:45

Μείωση δημοτικών τελών και ΦΗΧ από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Τη μείωση στα δημοτικά τέλη, για όλες τις κατοικίες της πόλης κατά 10% και του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων κατά 7%, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής, έπειτα από εισήγηση της δημοτικής Αρχής και του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου. Αυτές οι ποσοστιαίες μειώσεις μεταφράζονται σε 600.000 ευρώ λιγότερους φόρους που θα έχουν να πληρώσουν τη νέα χρονιά οι Ηρακλειώτες προς τον Δήμο: 340.000 ευρώ έκπτωση από τα τέλη, 200.000 ευρώ από τον ΦΗΧ και 60.000 από ακόμα ένα μέτρο ελάφρυνσης, τη μείωση κατά 50% των τελών που καταβάλλονται για τις υπόγειες αποθήκες των κατοικιών.

Στην ίδια απόφαση ορίζεται μείωση κατά 12% και στα τέλη χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων. Επίσης, διατηρούνται οι διευρυμένες απαλλαγές και μειώσεις που τα προηγούμενα χρόνια έχουν υιοθετηθεί για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως και τα κίνητρα για τις νέες επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην πόλη.

«Η σωστή οικονομική διαχείριση των τελευταίων ετών από την δημοτική αρχή, που έχει μετατρέψει το Ηράκλειο Αττικής σε έναν πλεονασματικό Δήμο, μας δίνει τη δυνατότητα, πλέον, να μεταβιβάσουμε τα οφέλη αυτής της κατάστασης ως φοροαπαλλαγές προς όλους τους Ηρακλειώτες», τόνισε στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαριάννα Ζούρου.

Σύμφωνα δε με τον αντιδήμαρχο Αστικής Ανάπτυξης, Νίκο Σπυρόπουλο, αυτό θα γίνει χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται στην πόλη καθώς, η εκστρατεία αναβάθμισης και ενδυνάμωσης του τομέα Καθαριότητας των προηγούμενων ετών – με την αγορά νέων οχημάτων, κάδων, εξοπλισμού, την τοποθέτηση υπόγειων κάδων κ.α. – έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα που κρατάει το Ηράκλειο καθαρό.

 

Νίκος Μπάμπαλος: Προοπτική και για νέες μειώσεις στο μέλλον

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες δημοτικών τελών οι τιμές παραμένουν παγωμένες στα ίδια επίπεδα, με προοπτική μείωσης και σε αυτές από την επόμενη περίοδο, όπως υπογράμμισε στην δική του τοποθέτηση ο Νίκος Μπάμπαλος. «Προχωράμε σε μια ουσιαστική μείωση της δημοτικής φορολογίας. Ξέρω ότι οι φορο-ελαφρύνσεις του Δήμου δεν θα σώσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οφείλουμε όμως να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας όπως μπορούμε και όσο μπορούμε. Και συνεχίζοντας να βάζουμε τον Δήμο στην σταθερή, αναπτυξιακή τροχιά στην οποία τον έχουμε τροχοδρομήσει τα τελευταία χρόνια, την επόμενη περίοδο θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τους Ηρακλειώτες ακόμα περισσότερο, διατηρώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που τους προσφέρουμε», σχολίασε ο δήμαρχος, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα μέλη της δημοτικής Αρχής αλλά και, διπλά μάλιστα, τις υπηρεσίες του Δήμου για την συνεισφορά τους σε αυτήν την προσπάθεια.

 

Διατηρούνται σε ισχύ οι γενναίες απαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τα κίνητρα στις επενδύσεις

Σύμφωνα με τις ανάλογες αποφάσεις των προηγούμενων ετών, που διατηρούνται και για τη νέα χρονιά, πλήρους απαλλαγής από τη δημοτική φορολογία δικαιούνται:

- οι μακροχρόνια άνεργοι (έχοντες ανεργία, δηλαδή, 12 μηνών και άνω)

- οι δικαιούχοι επιδομάτων ένδειας, όπως είναι καταγεγραμμένοι στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου

- οι πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000, προσαυξανόμενο 2.000 ανά παιδί και όπως ορίζει ο σχετικός νόμος

- οι τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000

- οι τρίτεκνες μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000

- τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και έως 15.000 ετήσιο εισόδημα

- τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και έως 30.000 ετήσιο εισόδημα

Έκπτωσης 50% από τη δημοτική φορολογία δικαιούνται:

- οι μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 18.000

- τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και έως 20.000 ετήσιο εισόδημα

- τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και έως 50.000 ετήσιο εισόδημα.

Ειδικά για τα ΑμΕΑ, η δημοτική Αρχή εισηγήθηκε και το συμβούλιο αποφάσισε, για πρώτη φορά από το νέο έτος, να δικαιούνται απαλλαγής από τα τέλη όχι μόνο τα σπίτια που είναι στο όνομα ΑμΕΑ αλλά και αυτά που φιλοξενούν άτομο με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, έκπτωσης 30% από τη δημοτική φορολογία δικαιούνται όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ.

Στην συνεχιζόμενη προσπάθεια να τονώσει την επιχειρηματικότητα στην πόλη, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής κρατάει την πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής για ευνοϊκή φορολογία στις νέες επιχειρήσεις, προσφέροντας απαλλαγή από το 50% της δημοτικής φορολογίας για τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους (εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εστίασης).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ