09.12.19 | 06:30

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο στην Π.Ε. Πέλλας
10.10.13 | 09:15

Το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο στην Π.Ε. Πέλλας

''Πράσινο φως'' δόθηκε για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό 10.800.000 ευρώ. 

Ο τίτλος του έργου είναι «οριοθέτηση ρεμάτων (χειμάρρων) στο Δήμο Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας - Π.Κ.Μ.» και έχει χρονικό ορίζοντα κατασκευής τους προσεχής 20 μήνες, αναμένεται η ολοκλήρωσή του δηλαδή εντός του 2015.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, έθεσε την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας στις σημαντικές προτεραιότητες του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και τους πρώτες μήνες ανάληψης των καθηκόντων του ασχολήθηκε με τη διαδικασία ωρίμανσης του συγκεκριμένου έργου και άλλων μικρότερων έργων πολιτικής προστασίας που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ άλλα κατασκευάζονται.

Σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες του έργου και η οριστική ένταξή του έγινε τον Δεκέμβριο του 2012. 

Οι διαδικασίας ωρίμανσης μέχρι την τελική δημοπράτηση ολοκληρώθηκαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου του μεγέθους και των ειδικών τεχνικών χαρακτηριστικών του.

Το έργο περιλαμβάνει τη διευθέτηση 4 χειμάρρων εντός των ορίων του Δήμου Αλμωπίας, συμβάλλει όμως στην πολιτική προστασία ευρύτερων περιοχών της Πέλλας και ιδίως της περιοχής της Σκύδρας που βρίσκεται κατάντη των χειμάρρων. 

Τα έργα διευθέτησης αφορούν σε εκσκαφές, εμβαθύνσεις, διευρύνσεις της κοίτης των χειμάρρων, κατασκευές αναβαθμών και λεκανών ηρεμίας της στάθμης, ενίσχυση των πρανών, αντικατάσταση τεχνικών, κ.ά. 

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στους επόμενους χείμαρρους:

- Στον Ασπροπόταμο (Μπέλιτσα) της Τ.Κ. Όρμας, σε μήκος επέμβασης 880 μέτρων.

- Στο Μικρόρεμα (Τσαρνάκα) της Τ.Κ. Λουτρακίου, σε μήκος επέμβασης 1.815 μέτρων. 

- Σε δύο τμήματα του Μεγάλου Ρέματος (Σόσιτσα) της Τ.Κ. Προμάχων σε συνολικό μήκος επέμβασης 2135 μέτρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τονίζει σε δήλωσή του:

«Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος που μπαίνει στην τελική ευθεία της υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της τελευταίας πεντηκονταετίας στην Αλμωπία. Ήταν ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και εκατό χρόνια. 

Η ωφελιμότητα του έργου είναι τεράστια καθώς, επενδύοντας 11 εκατομμύρια ευρώ, διαφυλάττουμε περιουσίες των κατοίκων εκατοντάδων εκατομμυρίων και ανθρώπινες ζωές των οποίων το κόστος είναι ανυπολόγιστο.

Δυστυχώς έχουμε ζήσει στο παρελθόν πνιγμούς και καταστροφές σε περιουσίες. Μόλις τον περσινό Φεβρουάριο από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις, βιομηχανίες, επιχειρήσεις και κατοικίες των Δήμων Σκύδρας, Πέλλας και Έδεσσας. 

Στον προγραμματισμό της Περιφέρειας υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα έργα, που είτε υλοποιήθηκαν, όπως το έργο στις Τοπικές Κοινότητας Πολυκάρπης και Αψάλλου με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είτε κατασκευάζονται, είτε μελετώνται».

 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ