21.01.20 | 18:33

 

ΑΡΧΕΙΟ » ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: “Οι 4 στόχοι για το Δημόσιο”
18.03.19 | 18:16

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Οι 4 στόχοι για το Δημόσιο

Τους εκατό νέους σπουδαστές και σπουδάστριες της ΚΣΤ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς «Αλέξανδρος Σβώλος» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔA) υποδέχτηκε το πρωί, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά το χαιρετισμό της υπογράμμισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της Κυβέρνησης.

Θέλω να σας συγχαρώ, γιατί όλοι και όλες σας περάσατε μια ιδιαίτερα απαιτητική διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να εισαχθείτε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ξεκινάτε ένα σημαντικό, εξίσου απαιτητικό, ταξίδι γνώσης και εκπαίδευσης, που όταν ολοκληρωθεί θα ενταχθείτε ως επιτελικά στελέχη στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση.

Κάθε σειρά της Σχολής φέρνει μια νέα ελπίδα και δυναμική στη συνολική και συλλογική προσπάθεια ανανέωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Η ΕΣΔΔΑ είναι ένα καταξιωμένος θεσμός. Κάτω από την άξια ηγεσία της Προέδρου του ΕΚΔΔΑ κας Καμτσίδου και της Διευθύντριας της σχολής κας Δημητρούλια,  συνεχώς αναβαθμίζεται και εξελίσσεται στο πλαίσιο των αναγκών και των προκλήσεων της νέας περιόδου που διανύει η χώρα μας.

Η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται στην καρδιά της Δημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας, κινητήριος μοχλός της αναπτυξιακής προσπάθειας και πυλώνας του Κοινωνικού Κράτους. Οφείλει να λειτουργεί  στη βάση των αρχών και στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, και να είναι θεματοφύλακας του δημόσιου συμφέροντος.(όχι γενικά της κοινωνίας, αλλά όπως ορίζεται από το σύνταγμα την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας).

Την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων δοκιμάσθηκε και στοχοποιήθηκε. Επιχειρήθηκε η ισοπεδωτική απαξίωση της λειτουργίας της και των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν χρόνια προβλήματα, παθογένειες, ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Είναι όμως διαφορετικό θέμα η αναγκαία κριτική και άλλο η επιδίωξη επιβολής της λογικής του ‘’μικρού κράτους’’ στο πλαίσιο της στενής νεοφιλελεύθερης αντίληψης.

Κάτι που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη με δραματικές συνέπειες και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στη νέα εποχή θέσαμε τέσσερις στόχους:

1. Συνέχεια και επέκταση των μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Θεσμική ανασυγκρότηση, και ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης.

2. Η Δημόσια Διοίκηση μοχλός της ολοκληρωμένης παραγωγικής και κοινωνικής στρατηγικής της χώρας μας.

3. Μια δημόσια Διοίκηση που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, ανοικτή στην κοινωνία, και στον πολίτη.

4. Αναβάθμιση και ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού της.

Το τελευταίο είναι προϋπόθεση για όλα τα προηγούμενα.

Η επένδυση σε νέα στελέχη, δημόσιους λειτουργούς με υψηλά προσόντα, είναι αναγκαία για μια σύγχρονη, δημοκρατική, ανεξάρτητη, αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση. Είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την σύγχρονη λειτουργία της.

Και εσείς, όταν με το καλό αποφοιτήσετε, θα είστε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε αυτόν το νέο σημαντικό κύκλο της ζωής σας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ