05.07.20 | 00:00

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

“Λάθος” η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων…!
22.09.17 | 07:11

Λάθος η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων…!

Στην παραδοχή ότι, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι «άστοχη» και περιλαμβάνει «πολλά λάθη», προχώρησε με δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ, Δημήτρης Μπίρμπας. Η δήλωσή του έρχεται μετά την ταραχώδη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου η παράταξη Πατούλη και Κοιμήση εξέφρασαν έντονη αντίθεση στο ενδεχόμενο μεταφοράς των κεφαλαίων στην ΤτΕ, επικαιροποιώντας την απόφαση του 2015. Η παράταξη Ιωακειμίδη κράτησε μεν αποστάσεις από την διαμάχη, αλλά ο επικεφαλής της εξέφρασε την άποψη ότι, «δεν συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι με το 2015 για να είναι τόσο αρνητική η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ».

Ο κ. Μπίρμπας με δήλωσή του υποστηρίζει ότι, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών είναι «άστοχη και με πολλά λάθη», άλλα όπως υποστηρίζει δεν αφορά την αυτοδιοίκηση και συνεπώς «δεν στοχοποιείται η Αυτοδιοίκηση». Εντοπίζει δε την αστοχία της εγκυκλίου σε τέσσερα σημεία:

Πρώτον, ότι «δεν αναφέρει το άρθρο 24, παρ.10 του νόμο 4386/2016 (σ.σ. ρύθμιση για χρήση κεφαλαίων με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μετά την ενεργοποίηση της ΠΝΔ που επιτρέπει την εκτέλεση εκκρεμών και επαναπροκηρυχθέντων διαγωνισμών και τις δαπάνες για σχολικές μονάδες), τον νόμο 4240/2014 (άρθρο 69Α) που δίνει τη δυνατότητα ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών να υποχρεώνει και τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, να καταθέσουν τα διαθέσιμα πλεονάσματά τους στον ενιαίο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος».

Δεύτερον, η εγκύκλιος «δεν λαμβάνει υπόψη της ότι οι Δήμοι οφείλουν από τον νόμο, να έχουν άμεσα διαθέσιμα όχι 15 ημερών αλλά τους μισθούς 2 μηνών και τα τρέχοντα λειτουργικά».

Τρίτον, η εγκύκλιος «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο καταθέσεων Δήμων με υψηλότερο επιτόκιο». Επ’ αυτού έγινε εκτενής αναφορά στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, καθώς οι δήμοι που έχουν κάνει μακροχρόνια δέσμευση μεγάλων κεφαλαίων, έχουν επιτύχει επιτόκια υψηλότερα από το 3,15%, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Τέταρτον, ο κ. Μπίρμπας υποστηρίζει ότι, η εγκύκλιος «δεν λαμβάνει υπόψη τις καταθέσεις περιφερειακών Δήμων σε Συνεταιριστικές Τράπεζες, που τυχόν άμεση απόσυρση, θα τους δημιουργούσε προβλήματα επάρκειας ρευστότητας και κινδύνους ‘χρεωκοπίας’». Αφορά κυρίως τις συνεταιριστικές τράπεζες της Κρήτης και της Θράκης.

 

Αποστάσεις…

Παραθέτοντας όλους αυτούς τους λόγους, ο κ. Μπίρμπας επικρίνει τη στάση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «εκτός τόπου και  χρόνου», γιατί «αναφέρεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που όμως έγινε Νόμος (Ν. 4323/2015)» και «δεν λαμβάνει υπόψη τον νόμο 4386/2016». Υποστηρίζει δε ότι, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ «ισχυρίζεται λαθεμένα ότι η κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενδεχομένως να δημιουργήσει στους Δήμους πρόβλημα άμεσης ρευστότητας». Αφήνει, μάλιστα, αιχμές για την διεξαχθείσα συζήτηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όπως και για την απόφαση, γιατί όπως υποστηρίζει, «υπονοείται ότι τα χρήματα θα δεσμευθούν και θα “χαθούν” στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων».

«Τώρα πως οι καταθέσεις σε μια εμπορική Τράπεζα, που σε διασφαλίζουν με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία έως 100.000 € ανά λογαριασμό, είναι πιο ασφαλείς από κατάθεση, με συνήθως υψηλότερο επιτόκιο, και διασφάλιση με νόμο (4320/2015 άρθρο 36), ότι όσο υπάρχει Τράπεζα της Ελλάδος, του 100% των καταθέσεων, χωρίς τόκους, μόνο η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ το γνωρίζει», υποστηρίζει ο κ. Μπίρμπας, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο η παράταξή του καταψήφισε την εισήγηση της απόφασης.

«Μπορούμε να κατανοήσουμε την δικαιολογημένη επιφύλαξη και δυσπιστία, διαχρονικά, της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην Πολιτεία αλλά η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στέλνει λάθος απαντήσεις ακόμα και όταν η Κεντρική Διοίκηση εκπέμπει λάθος μηνύματα», καταλήγει ο κ. Μπίρμπας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ