21.09.19 | 18:07

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Κρίσιμες οι Ευρωεκλογές για την πολιτική σταθερότητα»
03.05.14 | 17:00

Κρίσιμες οι Ευρωεκλογές για την πολιτική σταθερότητα

ΕΥΘΥΜΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ
Υπ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ «Ελιά»

Δε «μασάει τα λόγια» του και για «ξύλινο λόγο» ούτε... λόγος! Κι αυτό γιατί είναι νέος, νεόφερτος στην πολιτική ή ορθότερα... στην εκλόγιμη πολιτική, «ελαφρύς»... βλέπετε, δεν "πρόλαβε" να διορίσει 5 - 6 στο Δημόσιο ή να φέρει κάποιο παιδί από τον Έβρο όπου υπηρετούσε την Πατρίδα, αναφερόμενοι στις «λάιτ» εξυπηρετήσεις των παραδοσιακών πολιτικών...  

Ο λόγος για τον κ. Ευθύμη Καρδαρά, υποψήφιο Ευρωβουλευτή της «Ελιάς».

Γνωρίστε τον...

ΕΡ. Κύριε Καρδαρά, η «Ελιά» ως νέος σχηματισμός καλείται να «δώσει εξετάσεις» τόσο στο εσωτερικό, όσο και φυσικά την Ευρώπη. Πόσο «βαριά» είναι τα «φορτία» αυτά για έναν υποψήφιο και μάλιστα νέο στην πολιτική;  

Η «Ελιά», δημιουργήθηκε ως μια προσπάθεια συσπείρωσης και ανασυγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί ένα καθαρό συνασπισμό Κομμάτων και πολιτικών Κινήσεων, ως απάντηση στην ανάγκη της κοινωνίας, να εκφραστεί ο χώρος της Kεντροαριστεράς. 

Αισθάνομαι ότι αποτελεί περισσότερο μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη για έναν νέο στην πολιτική, ο οποίος πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι, είναι απαλλαγμένος από εκείνα τα «βαρίδια» του παρελθόντος, που οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής, αλλά και του πολιτικού συστήματος, γενικότερα. 

Έπειτα, να προσπαθήσει να πείσει για τη σημασία να συμμετάσχουμε όλοι στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Για πρώτη φορά, καλείται ο Ελληνικός λαός να επιλέξει ο ίδιος με την ψήφο του, εκείνους που θέλει να τον εκπροσωπήσουν την επόμενη ημέρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, τόσο περισσότερο αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου.

ΕΡ. Ποιο ποσοστό εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι αυτό, ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένο το εγχείρημα τού σχηματισμού της «Ελιάς». Ποιο το «αύριο» της σε ένα θετικό και αντίστοιχα, αρνητικό αποτέλεσμα;

Για εμένα, ήδη το εγχείρημα της «Ελιάς» είναι επιτυχημένο, αφού κατάφερε να συσπειρώσει Κόμματα και Κινήσεις με το διακύβευμα της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Το επόμενο βήμα είναι, να καταφέρει να εκπροσωπήσει τον κόσμο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να θέσει τη νέα πολιτική ατζέντα. Ο κόσμος είναι εκείνος που θα αποφασίσει το μέλλον της «Ελιάς», αλλά και τις εξελίξεις την επομένη των Εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι, ο κόσμος θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή.

ΕΡ. Ο Ευθύμης Καρδαράς κατέρχεται για πρώτη φορά υποψήφιος. Πόσο έτοιμος είναι να διεκδικήσει «πράγματα» για την Ελλάδα; Ποιες θα είναι οι πρώτες διεκδικήσεις του σε περίπτωση εκλογής;

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με ψυχραιμία στον κόσμο, αρθρώνοντας έναν λόγο περισσότερο Ευρωπαϊκό, χωρίς λαϊκισμούς και ψευτοδιλήμματα, και με επίκεντρο την Εθνική ευημερία.

Για μένα, η προσπάθεια αποτελεί το ήμισυ της επίτευξης του στόχου, που θέτει ο καθένας.

Η μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο είναι δύσκολη, αλλά σημαντική, ώστε να βάλουμε τα δυνατά μας να την κερδίσουμε. Να επιτύχουμε τις πολιτικές εκείνες, που θα προσδώσουν άμεσα προστιθέμενη αξία στον Ευρωπαίο πολίτη.

Η οικονομική κρίση που επηρέασε, κυρίως τον Νότο, νομίζω έδωσε τα κατάλληλα μαθήματα και έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα Εθνικά μας προβλήματα, έχοντας επίκεντρο την κοινωνία και τον πολίτη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική ένωση, αν πρώτα από όλα, δεν εξασφαλίσουμε και δεν αποκαταστήσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες. Δε μπορούμε να μιλάμε, γενικά, για ανάπτυξη, αν πρώτα από όλα δεν προχωρήσουμε σε στοχευμένες πολιτικές, όπως είναι για παράδειγμα, ο επαναπροσδιορισμός της φορολογίας των επιχειρήσεων, η επένδυση σε περισσότερο παραγωγικές δομές, ο επαναπροσδιορισμός του κατώτατου μισθού, η φορολόγηση των τραπεζών.

ΕΡ. Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών το βράδυ της 25ης Μαΐου; Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει την διάρκεια διακυβέρνησης από την παρούσα Κυβέρνηση;

Αυτές οι Ευρωεκλογές αποτελούν το πρώτο «στοίχημα» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα κρίνει την πολιτική και οικονομική ατζέντα της επόμενης ημέρας.

Ο κόσμος έχει πληγωθεί, έχει κάνει θυσίες όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορούμε να μιλάμε τώρα για «έξοδο στην αγορά» και «success-stories». Ωστόσο, έχει και μεγάλη ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Η εκπροσώπηση της Κεντροαριστεράς στον Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για να μπορέσει να αποκατασταθεί η χαμένη κοινωνική ισορροπία.

Οι συντηρητικές δυνάμεις που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, διαμόρφωσαν μια πολιτική ατζέντα, η οποία απομακρύνθηκε από την κοινωνία και εστίασε περισσότερο σε μια «κερδοσκοπική» και καιροσκοπική αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης, που επιβλήθηκαν στα κράτη-μέλη, με δημοσιονομικά προβλήματα, αποδείχθηκαν εγκληματικές. Αλλά ας μη γελιόμαστε, αν η «Ελιά» δεν στηριχθεί επαρκώς, θα υπάρχει πρόβλημα για τον προσανατολισμό και την αντοχή της Κυβέρνησης. 

Το αποτέλεσμα της 25 Μαΐου θα είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα της Χώρας και σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Συνεπώς, περιμένουμε τη λαϊκή εντολή, για να δούμε αν θα έχουμε πολιτική σταθερότητα ή θα πάμε σε Εθνικές Εκλογές. Εντολές ο λαός δεν δίνει μονό στο πρώτο Κόμμα αλλά σε όλους…

ΕΡ. Κλείνοντας κ. Καρδαρά, ποιες είναι οι προσδοκίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών απ’ αυτές τις Ευρωεκλογές;

Δανείζομαι την δήλωση του Χανς Σβόμποντα, ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλοδημοκράτες θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, θέλουμε να την κάνουμε περισσότερο εξωστρεφή, με περισσότερη διαφάνεια και πιο δυνατούς και ουσιαστικούς δεσμούς επικοινωνίας με του πολίτες, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι ίσως περισσότερο έτοιμοι από ποτέ να κυβερνήσουν. Να επιστρέψουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της σταθερότητας των κρατών-μελών. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε, αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε και για αυτά θα δώσουμε τη μάχη μας στις ερχόμενες Ευρωεκλογές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ