06.06.20 | 22:46

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κοινωφελής Εργασία στους Ο.Τ.Α.: Ωφελούμενοι ή απασχολούμενοι οι εργαζόμενοι;
20.04.19 | 17:48

Κοινωφελής Εργασία στους Ο.Τ.Α.: Ωφελούμενοι ή απασχολούμενοι οι εργαζόμενοι;

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό, σχετικά με το καθεστώς με το οποίο απασχολούνται στους Ο.Τ.Α. όσοι έχουν προσληφθεί και εργάζονται με κοινωφελή εργασία. Η συζήτηση μάλιστα πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη εξαγγελία του υφυπουργού Εργασίας, Κώστα Μπάρκα, ο οποίος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρατείνει τις συμβάσεις όσων ήδη έχουν ενταχθεί στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, οι οποίες κατά συνέπεια θα λήξουν, αλλά και ότι στο μέλλον θα επαναπροκηρυχθούν θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Ο.Τ.Α., χωρίς, όμως, να διευκρινίσει αν αυτές θα αφορούν όσους ήδη κατέχουν αυτές ή αν αυτοί θα αποκλειστούν και οι θέσεις θα καλυφθούν από άλλα πρόσωπα.

Όσοι κατέχουν σήμερα μία τέτοια θέση βέβαια κατανοούν ότι μελλοντική προκήρυξη θέσεων κοινωφελούς εργασίας θα αφορά νέα πρόσωπα, πιθανότατα σημερινούς ανέργους. Και αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα αληθές, δεδομένου ότι είναι πολλοί εκείνοι που επιδιώκουν να βρουν μία -έστω προσωρινή- θέση και ένα εισόδημα, έστω και υπό αυτό το καθεστώς.

Το ερώτημα, όμως, που τίθεται εν προκειμένω είναι το εξής: Όσοι σήμερα έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είναι ωφελούμενοι του προγράμματος, οι οποίοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες, ώστε να βγουν στη συνέχεια στην αγορά εργασίας πιο έτοιμοι και καταρτισμένοι, όπως φαίνεται ότι υποστηρίζει το Υπουργείο, ή εργαζόμενοι υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι προσφέρουν στους φορείς υποδοχής, δηλαδή τους Ο.Τ.Α., μία ούτως ή άλλως απαραίτητη εργασία;

Η απάντηση, ανάλυση έμπειρων νομικών επί εργασιακών θεμάτων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α., αύριο στο epoli.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ