17.10.18 | 16:47

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΕΔΕ: Αγωνία για την χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ
07.11.17 | 18:11

ΚΕΔΕ: Αγωνία για την χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Τον έντονο προβληματισμό για τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, καταλογίζοντας “τεράστια” ευθύνη στην κυβέρνηση για αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος επιστροφής χρημάτων στα τέλη του 2018.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, έντονο προβληματισμό προκάλεσε στους αιρετούς το γεγονός ότι “η απορρόφηση για όλα τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ ανέρχεται στο 9,2%”. Ενώ αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι, η απορρόφηση αφορά κυρίως μεγάλα εθνικά έργα, τη στιγμή που ακόμη εκτελούνται έργα phasing και οι εντάξεις νέων έργων γίνονται με αργούς ρυθμούς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr έχουν καθυστερήσει οι εντάξεις έργων που αφορούν την διαχείριση των υδάτων, γιατί τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην τιμολόγηση του νερού. Παρ’ όλα αυτά, οι δήμαρχοι ζητούν ένταξη έργων υπερτοπικού χαρακτήρα, προκειμένου αυτά να προχωρήσουν αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, γιατί είναι ευρέως παραδεκτό ότι, τα μικρά έργα δεν συμβάλλουν στον εθνικό στόχο για αύξηση της απορροφητικότητας.

«Η Κυβέρνηση και το συναρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μας απαντήσει υπεύθυνα για ποιο λόγο η απορροφητικότητα κονδυλίων εξακολουθεί να είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Η κραυγή αγωνίας της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εισακουστεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης που θα περιορίσουν το κύμα φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.

Επανέλαβε, δε, το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για “άμεση και ουσιαστική εμπλοκή και αξιοποίηση των Δήμων στις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2014-20, μέσω της παράλληλης εκχώρησης ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης”.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμφώνησε το θέμα να απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την αρμόδια επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, προκειμένου να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση. Μέσω της πρότασης θα προβλέπεται η σύσταση ειδικού μηχανισμού με την άμεση εμπλοκή της Α’ Βάθμιας Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των έργων των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ