25.08.19 | 22:04

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Καλλικράτης”: Διυπουργικό όργανο παρακολούθησης νομοθετημάτων
08.02.18 | 13:45

Καλλικράτης: Διυπουργικό όργανο παρακολούθησης νομοθετημάτων

Στο νέο Καλλικράτη και τις μεταρρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ενίσχυση των δύο βαθμών της και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων τους, αναφέρθηκε κυριότερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την παρουσία του στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, κατόπιν πρόσκλησης του νεοεκλεγέντος Προέδρου της, Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Υπουργός - λόγω της συγκεκριμένης παρουσίας του - εστίασε τις αναφορές του στους Δήμους και κυριότερα στις προσπάθειες ενίσχυσης τους. Έτσι, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις σε δύο φάσεις, λόγω των οικονομικών συνθηκών - αν και βελτιώνονται όπως ανέφερε - αναφέρθηκε στα εξής:

- Πλήρωση θέσεων σε επιστημονικό προσωπικό (μηχανικούς, οικονομολόγους κ.ά.), για έργα και αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης.

- Χρηματοδοτικά εργαλεία, ένα από Εθνικούς πόρους (για το Υπουργείο Εσωτερικών), 240 εκ. € για το 2018 και ακόμη ένα, από κοινού με το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης (πόροι ΕΤΕπ).

- Προσκλήσεις – Υπουργικές Αποφάσεις μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για τον εξοπλισμό παιδικών χαρών (προμήθεια εξοπλισμού) και την προμήθεια μηχανημάτων έργου, πλην απορριμματοφόρων (δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία), ακόμη και για αξιοποίηση υφιστάμενων μηχανημάτων και τέλος, χρηματοδότηση δημοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων (προγράμματα μη σχετικά – ανταγωνιστικά με άλλα Υπουργεία και Περιφέρειες όπως π.χ. εξοικονόμηση ενέργειας). Χρηματοδότηση 95 εκ. € για τη λειτουργία Παιδικών Σταθμών σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές, ο κ. Σκουρλέτης έκανε για λόγο για στόχο ολοκλήρωσης περί τα τέλη Μαρτίου, «με την προσέγγιση ότι μπορούμε να στηρίξουμε, γι αυτό μιλάμε για μία πρώτη φάση μεταρρυθμιστική», όπως διευκρίνισε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κατά το τέλος της ομιλίας του, ανακοίνωσε μία σημαντική καινοτομία - που θα συμπεριλαμβάνεται στο προς κατάθεση νομοσχέδιο - σύμφωνα με την οποία, δημιουργείται ένα μόνιμο διυπουργικό όργανο με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και αυτοδιοικητικών οργάνων, «όπου από κει θα περνάνε οπωσδήποτε όλα τα νομοθετήματα της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να βλέπουμε το αποτύπωμά τους στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων των δύο Βαθμών. Ένας διαρκής αυτοδιοικητικός μεταρρυθμιστικός “φακός” για την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όχι σε μία άτυπη βάση, αλλά θεσμοθετημένη», όπως χαρακτηριστικά προσδιόρισε το νέο αυτό όργανο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ