20.02.19 | 04:52

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με το “καλημέρα”, “αντίο” της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο ν/σ για την Προσχολική Αγωγή
14.02.18 | 09:16

Με το καλημέρα, αντίο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο ν/σ για την Προσχολική Αγωγή

Από τον Πρόεδρο της Ε.Ε., Νίκο Τράκα, η πρώτη αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην πρόβλεψη του Υπ. Παιδείας για την προσχολική αγωγή και την φοίτηση των 4χρονων νηπίων στην Υ.Ε., σύμφωνα με νομοσχέδιο του, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο κ. Τράκας μεταξύ πολλών καταγγελιών κάνει λόγο για συντεχνίες, ενώ καλεί τον Υπ. Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να προχωρήσει στην ανάκληση της πρόβλεψης. «Η Αθήνα την Τρίτη 20 Φλεβάρη θα νοιώσει τον παλμό και την δυναμική όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την διαμαρτυρία μας... Θα μας βρείτε μπροστά σας, ούτε βήμα πίσω για το καλό των παιδιών μας», συμπληρώνει στην πρώτη αυτή αντίδραση της Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, με πρωινή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας για το μέλλον…

 

Η ανάρτηση

Η ΠΟΕ ΟΤΑ εξετάζοντας προσεκτικά τα υπό διαμόρφωση νέα δεδομένα στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής της χώρας, όπως καθορίζονται με τον νόμο - πλυντήριο για την ίδρυση του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, σχετικά με το ΤΕΙ προσχολικής αγωγής, δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί καμία περιστολή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των παιδαγωγών. Επίσης δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση τους μέσω της κουτοπόνηρης αλλαγής ονόματος που επιχειρείται οπού βαρύνουσα σημασία δίνεται στη φροντίδα αντί για αγωγή και διαπαιδαγώγηση, όροι που υπάρχουν στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση δύο μήνες πριν. Πληροφορούμε τους πάντες ότι:

1) Τα επαγγελματικά δικαιώματα των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας ΑΤΕΙ καθορίστηκαν με ΠΔ από το 1991 και ουδέποτε επιχείρησε καμία κυβέρνηση να τα αλλάξει ή να τα υποβαθμίσει.

2) Το αίτημα των αναπληρωτών νηπιαγωγών για διετή υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία χρονολογείται από το 1985 και ουδέποτε εισακούστηκε. Ο λόγος είναι προφανής : δεν εξυπηρετεί καμιά κοινωνική και εκπαιδευτική ανάγκη και σήμερα είναι πιο άκαιρο από ποτέ καθώς αφενός το πρόγραμμα σπουδών του ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής έχει πλήρως αναβαθμιστεί και ακολουθεί τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αφετέρου εν μέσω οικονομικής κρίσης οι υπόλοιπες παροχές των Σταθμών είναι απαραίτητες στην οικογένεια ( διευρυμένο ωράριο, πλήρης διατροφή, διαπαιδαγώγηση και 67 ημέρες μεγαλύτερη σεζόν από τα νηπιαγωγεία κλπ).

3) Στον συγκεκριμένο νόμο αναφέρεται ότι η διετής υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο θα εφαρμοστεί αρχικά σε 205 δήμους. Γνωρίζουμε ότι οι δήμοι έχουν ήδη επιλεγεί, γεγονός που καταδεικνύει την κοροϊδία από πλευράς υπουργού ο όποιος ακόμη και τώρα διατείνεται ότι είναι όλα υπό διαβούλευση ενώ οι συνεργάτες του έχουν ήδη προβεί σε επιλογή των εν λόγω δήμων.

Ο εμπαιγμός δεν θα περάσει και είναι ντροπή προκειμένου να ικανοποιηθούν συντεχνιακά συμφέροντα, να οδηγηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία, να ανακληθούν οι διορισμοί παιδαγωγών, να μην ανανεωθούν οι συμβασιούχοι (από το 2007) του προγράμματος ΕΣΠΑ, και να μπει λουκέτο στο 40% τουλάχιστον των παιδικών Σταθμών οδηγώντας γονείς χιλιάδων προνήπιων σε απόγνωση.

Δεν θα επιτρέψουμε ως ομοσπονδία σε κανέναν αλεξιπτωτιστή να αποθηκεύσει το μέλλον της προσχολικής αγωγής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την οποία είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά της στην Ελληνική Οικογένεια.

Ρωτάμε ευθέως τον κ Γαβρόγλου να μας απαντήσει γιατί ενώ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΓΟΝΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ; Γιατί πρέπει με το ζόρι να οδηγηθεί η οικογένεια στο νηπιαγωγείο χωρίς να μπορεί να επιλέξει; ξέρει το συμφέρον της καλυτέρα ο υπουργός; Τι έχει να φοβηθεί μια αριστερή κυβέρνηση και πρέπει με πρακτικές απολυταρχικών καθεστώτων να επιβάλει και όχι να προτείνει; Αυτή είναι η δημοκρατική διακυβέρνηση που ευαγγελίζεται ο υπουργός;

Επειδή είναι προφανής ο λόγος της προσπάθειας θέσπισης της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία και τον αντιλαμβάνεται και ο πιο άσχετος με το θέμα, καλούμε τον υπουργό έστω και την υστάτη στιγμή να ανακαλέσει και να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, όχι τα λόγια των συντεχνιών, όσο πολυπληθείς κι αν είναι.

Η Αθήνα την Τρίτη 20 Φλεβάρη θα νοιώσει τον παλμό και την δυναμική όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την διαμαρτυρία μας... Θα μας βρείτε μπροστά σας, ούτε βήμα πίσω για το καλό των παιδιών μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ