15.08.20 | 02:38

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ » ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ηράκλειο Κρήτης: Έτσι θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές
08.11.13 | 13:46

Ηράκλειο Κρήτης: Έτσι θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την απόφασή του για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομού Ηρακλείου).

Με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στους Δήμους Χερσονήσου και Μαλεβιζίου και τους παράκτιους οικισμούς του Δήμου Φαιστού κατά τη θερινή περίοδο, δηλ. από 1η Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, ουσιαστικά αντιμετωπίζεται ένα πάγιο αίτημα των εμπορικών συλλόγων και των δημοτικών αρχών των Δήμων αυτών.

«Η ρύθμιση αυτή» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου «πιστεύουμε ότι θα ομαλοποιήσει τη λειτουργία της αγοράς και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και τους επιχειρηματίες από τις τυχόν αυθαιρεσίες κρατικών λειτουργών, χωρίς να διαταράσσει υφιστάμενες ισορροπίες, αφού ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούσαν ήδη υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας. Ο Δήμος του Ηρακλείου, ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει χαρακτηριστεί ως τουριστικός, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, ενώ για τους λοιπούς Δήμους της Ενότητας δεν υπήρχε ανάγκη επέκτασης της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, πέραν του προβλεπόμενου από το νόμο».

«Ο Δήμος Ηρακλείου» ανέφερε ο κ. Κουκιαδάκης «αποτελεί πράγματι ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί είναι ενώ όπως τόνισα λίγο πριν είναι ήδη χαρακτηρισμένος ως τουριστικός, στην πραγματικότητα ως τουριστικός προορισμός λειτουργεί μόνο η περιοχή του Λιμανιού, μέρος της παραλιακής και ορισμένοι δρόμοι της παλιάς (εντός των τειχών) πόλης».

«Η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις περισσότερες συνοικίες του Δήμου Ηρακλείου, οι οποίες δεν εμφανίζουν και δεν μπορούν να αποκτήσουν τουριστικό ενδιαφέρον, είναι χωρίς κανένα νόημα. Οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης στους οποίους απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, έχουν απεριόριστο χρόνο για αγορές, ελάχιστα ή καθόλου διαθέσιμα χρήματα, γι αυτό κρίνουμε ότι δεν είναι αναγκαία η επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων, η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αυξάνει χωρίς λόγο το κόστος λειτουργίας, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου και πρόσθεσε: 

«Πρέπει να σημειωθεί ότι, η γενικευμένη απαγόρευση δεν διευκολύνει τη λειτουργία του ιστορικού κέντρου ως τουριστικού προορισμού και τη λειτουργία του λιμένα Ηρακλείου ως λιμένος κρουαζιέρας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι όλες οι λοιπές πόλεις της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο. Άγ. Νικόλαος) και της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Ρόδος, Κέρκυρα κλπ) που αποτελούν ανταγωνιστικούς προορισμούς έκαναν το αυτονόητο, διατηρούν δυνητικά ανοικτά τα ιστορικά κέντρα αυτών».

Η διαβούλευση με το Δήμο, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Ο.Λ.Η. και τους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου συνεχίζεται και από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, «η σημερινή μου απόφαση θα συμπληρωθεί, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό και να στηριχθεί ο τουρισμός κρουαζιέρας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο κέντρο του ενδιαφέροντος συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του ΟΛΗ, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την υποστήριξη της Περιφέρειας, του Δήμου και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου».  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ