18.09.20 | 18:58

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ηλεκτροκίνηση - Οι δεσμεύσεις της ΚΕΔΕ
05.06.20 | 17:15

Ηλεκτροκίνηση - Οι δεσμεύσεις της ΚΕΔΕ

Τον εθνικό στόχο που έθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση στην παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα συνυπέγραψε σήμερα το πρωί στην “Τεχνόπολη” στο “Γκάζι” η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει σήμερα με αίσθημα ευθύνης την “φόρτιση των μπαταριών του αύριο”. Οι Δήμοι της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που ανανεώνει ήδη τον στόλο της με τρία (3) ηλεκτροκίνητα Ι.Χ., αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες για την ολιστική μετάβαση των τοπικών κοινωνιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος εκπροσώπησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ηλίας Αποστολόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιάννης Καραγιάννης.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δεσμεύτηκε:

1. Για την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού στην προσπάθεια για επίτευξη του εθνικού στόχου για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, προωθώντας την ηλεκτροκίνηση και την παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε., ως βασικό πυλώνα πολιτικής.

2. Για την προώθηση ενός νέου μοντέλου αστικών μετακινήσεων εντός των πόλεων, που θα δίνει κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλεκτρικών scooter και ποδηλάτων, θα προκρίνει τη χρήση των ΜΜΜ αντί των ΙΧ αυτοκινήτων με συμβατικά καύσιμα και θα προκρίνει την επέκταση των ποδηλατοδρόμων.

3. Για τη δημιουργία επαρκούς δικτύου υποδομών φόρτισης για τα οχήματα και τα δίτροχα στις περιοχές ευθύνης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με παράλληλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

4. Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων, στις περιοχές ευθύνης των ΟΤΑ, προβλέποντας συγκεκριμένα μέτρα κατά το σχεδιασμό και υλοποίηση των ΣΒΑΚ των Δήμων, ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία καινοτόμων πιλοτικών έργων ηλεκτροκίνησης σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη λήψη μόνιμων μέτρων.

5. Για τη δημιουργία όπου δεν υπάρχει και την ενίσχυση όπου υπάρχει, δικτύου ποδηλατοδρόμων για χρήση από τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τόσο σε μικρότερες πόλεις όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

6. Για την αλλαγή του στόλου των πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων οχημάτων της αυτοδιοίκησης και τη σταδιακή αντικατάστασή τους με ηλεκτροκίνητα οχήματα, αξιοποιώντας καταρχήν πόρους από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους.

7. Για την ανάληψη στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, με στόχο την προώθηση της ιδέας της ηλεκτροκίνησης και της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αμέσως μετά, οι εκπρόσωποι των 19 φορέων που υπέγραψαν την «Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης» με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, σε συζήτηση που ακολούθησε με τον Πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησαν για την εμπιστοσύνη του για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ