08.12.19 | 17:29

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Ικανές για πολιτικό "σεισμό" και εξελίξεις οι Ευρωεκλογές...»
03.05.14 | 00:01

Ικανές για πολιτικό σεισμό και εξελίξεις οι Ευρωεκλογές...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Υπ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Πολιτικό «σεισμό» και «θετικές» πολιτικές εξελίξεις “βλέπει” ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Παπαδημούλης, το βράδυ των Ευρωεκλογών, με δύο τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες, προκειμένου τα δύο προαναφερόμενα και αλληλένδετα ενδεχόμενα, σήμερα, να γίνουν πραγματικότητα, την 25η Μαΐου…    

Ποια είναι αυτά; Διαβάστε... 

ΕΡ.: Κύριε Παπαδημούλη, ποιο θα είναι το πολιτικό μήνυμα, τόσο ως προς το εσωτερικό της Χώρας, όσο και την Ευρώπη, από μία ενδεχόμενη επικράτηση τού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου;

Οι Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 θα είναι οι πιο κρίσιμες Εκλογές, τόσο για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής ιδέας.

Το ζητούμενο είναι ο τερματισμός της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, για τον οποίο απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές, ριζικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και «κούρεμα» του χρέους, με παράλληλη εξασφάλιση χρηματοδότησης με ρήτρα ανάπτυξης. 

Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους αφορά όλους τους πολίτες της Ευρώπης και όχι μόνο τους πολίτες των Χωρών, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης. Γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους σ’ όλες τις Χώρες της Ευρώπης οδηγούν στην επιδείνωσή του, με απόλυτα θύματα τους εργαζόμενους και ευρύτερα τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ακόμη περισσότερο, η ανεργία και η φτώχεια των μεσαίων και των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων οδηγεί στην κοινωνική έκρηξη και στην άνοδο της άκρας Δεξιάς με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δίνουμε τη μάχη για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών, για μια νέα Ευρώπη, δημοκρατική, αλληλέγγυα και δίκαιη. 

Μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα αποτελέσει «αιχμή» των αναγκαίων ρήξεων για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΕΡ.: Αν αυτήν την ενδεχόμενη νίκη την πάμε λίγο πιο κάτω… και τη συνδυάσουμε και με ένα μεγάλο ποσοστό επικράτησης, τι θα πράξει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών;

Εργαζόμαστε και πιστεύουμε σε μια καθαρή νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Ευρωεκλογές. Και με μια ψήφο πρωτιά είναι νίκη, αν όμως καταφέρουμε το άθροισμα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. από 41-42% να πέσει κάτω από το 30% ή και κάτω από το 25%, θα είναι πολιτικός «σεισμός», η Κυβέρνηση αυτή δεν θα μπορέσει να σταθεί. 

Αν επίσης, πετύχουμε - στόχος όχι εύκολος αλλά εφικτός - το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι πάνω από το άθροισμά τους, θα επιταχυνθούν θετικές πολιτικές εξελίξεις. Αρκεί οι πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και να μην παίξουν το παιχνίδι Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., που επενδύουν στη αποχή.

ΕΡ.: Δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα τού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Ευρωεκλογές, αλλά αντίθετα και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Εκλογές, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει σε κάποια από τις 13 Περιφέρειες της Χώρας. Αν κάτι τέτοιο τελικά επαληθευθεί, πόσο κακό θα είναι για την «εικόνα» του Κόμματος;

Ας περιμένουμε καλύτερα την κάλπη, που είναι και η καλύτερη «δημοσκόπηση». Οι δημοσκόποι παραδέχονται ότι, η απροθυμία των περισσότερων πολιτών να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους υποβάλλουν, έχει ως αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να μην αντανακλούν στον επιθυμητό βαθμό την πολιτική δυναμική που εκδηλώνεται μεταξύ των ψηφοφόρων. 

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι τα ποσοστά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πριν τις Εκλογές του 2012 ήταν πολύ χαμηλότερα από την τελική του επίδοση.

Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων που υποστηρίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Περιφερειακές Εκλογές, είναι αναγκαία, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της Αυτοδιοίκησης και να ηττηθούν οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος, που έφερε τη χώρα στο αδιέξοδο. 

Παρόλα αυτά, η πραγματική μάχη για τη δημοκρατική ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής θα δοθεί στην Ευρωβουλή.

ΕΡ.: Ας ξαναγυρίσουμε, λοιπόν, στα της Ευρώπης κ. Παπαδημούλη. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατηγορείται για «διγλωσσία» εκτός συνόρων. Αληθεύει...; Πόσο διεκδικητικός θα είναι στην Ευρωβουλή;

Και μέσα και έξω από τη Χώρα προβάλλουμε σταθερά τις θέσεις μας. Όσο για την παρουσία μας στην Ευρωβουλή, ασφαλώς θα είναι διεκδικητική και δυναμική. Το εγγυάται το πλούσιο «φύλλο αγώνα» που έχουμε έως τώρα. Το βεβαιώνει η θητεία μας τα τελευταία δέκα χρόνια εκεί. Και του Χουντή και η δική μου. Αυτό τουλάχιστον το ομολογούν φίλοι και αντίπαλοι. 

Η Ελλάδα που χρησιμοποιήθηκε σαν «πειραματόζωο», για να δοκιμαστεί η πιο ακραία και καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική, γίνεται τώρα καταλύτης πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναδεικνύεται σε σύμβολο αγώνα, νίκης και ελπίδας ότι, ένας άλλος δρόμος για την Ευρώπη είναι εφικτός. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά επέλεξε ως υποψήφιό της για την προεδρία της «Κομισιόν» τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πολιτικός ηγέτης αποκτά τέτοια Ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα διεκδικήσει και στη νέα Ευρωβουλή, τη μοναδική βιώσιμη λύση για την Ευρώπη: ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος και αντιμετώπιση της κρίσης με αλληλεγγύη, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Θα διεκδικήσει την Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων που οραματίζεται η Αριστερά, έναντι της Ευρώπης των τραπεζών που επιθυμεί η κ. Μέρκελ και οι ομοϊδεάτες της. Αυτό κάνει, άλλωστε, με συνέπεια εντός και εκτός συνόρων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΕΡ.: Κλείνοντας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσωπικά, έχει στην «ατζέντα» του, ήδη, τα θέματα που θα θέσει κατά προτεραιότητα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του;

Το θέμα του χρέους του Ευρωπαϊκού Νότου, η έκρηξη των ανισοτήτων, η υψηλή ανεργία και τα αδιέξοδα των πολιτικών μονομερούς λιτότητας είναι πρώτο στην «ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Aριστεράς και φυσικά και στη δικιά μου. Γιατί η κρίση δεν αφορά μόνο τις Χώρες στις οποίες εκδηλώνονται τα μεγάλα δημοσιονομικά αδιέξοδα, αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Το πολιτικό μας σχέδιο περιλαμβάνει στόχους, όπως την κατάργηση του Σύμφωνου Σταθερότητας, και την αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Αειφορίας, τη διασφάλιση πίστωσης με χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα κράτη-μέλη, την έκδοση ευρωομολόγων, τη φορολόγηση κερδοσκοπικών συναλλαγών, την ίδρυση Ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών αξιολόγησης των οικονομιών και, βέβαια, τη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη δραστική μείωση της ανεργίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ