21.11.18 | 10:31

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι θα γίνει με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
06.12.17 | 07:51

Τι θα γίνει με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Στα “τυφλά” βαδίζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες του Αιγαίου, αναμένοντας μία επίσημη εξαγγελία για την παράταση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Το ζήτημα έθεσαν χθες εκ νέου στον Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, οι Δήμαρχοι των τριών νησιών του Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου) που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση με 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι, θα καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιπρότεινε πάντως ότι, θα στηρίξει τα νησιά του Αιγαίου με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές τους. Βέβαια, η απόφαση για τον μειωμένο ΦΠΑ πρέπει να ληφθεί, άμεσα, καθώς φθάνουμε στο τέλος του έτους και από 1.1.2018 ο ΦΠΑ θα εξισωθεί με τις κλίμακες που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη χώρα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από αρμόδια Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρουν ότι, το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου βαίνει προς κατάργηση, πράγμα όμως που δεν επιβεβαιώνεται από την Ελληνική πλευρά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στον προϋπολογισμό του 2018 δεν είναι καταγεγραμμένη σχετική αναφορά για διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Οι δε προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2018 ανεβάζουν την είσπραξη του ΦΠΑ κατά 0,5% σε σχέση με το 2017, που να αγγίζει τα 15,845 δισ. ευρώ από 15,767 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί να εισπραχθεί το 2017.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ