08.04.20 | 19:14

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

“ΜΑΠ γιατί για να γίνει πράξη το Μένουμε στο Σπίτι εμείς βγαίνουμε από τα χαράματα στους δρόμους”
22.03.20 | 10:01

ΜΑΠ γιατί για να γίνει πράξη το Μένουμε στο Σπίτι εμείς βγαίνουμε από τα χαράματα στους δρόμους

Στη χθεσινή παρέμβασή του στην εκπομπή «ΕΠΙΛΟΓΕΣ» της ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Νίκος Τράκας, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΟΤΑ στην αντιμετώπιση (και) αυτής της κρίσης. «Ρόλο που μόνο ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των δημοτικών υπηρεσιών μπορεί να κατοχυρώσει. Υπηρεσίες που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της πόλης, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την κοινωνική μέριμνα των αδύναμων και την καθημερινή υγεία των συμπολιτών μας», τόνισε.

Ιδιαίτερα για το προσωπικό Καθαριότητας, που με τίμημα πολλές φορές τη σωματική του ακεραιότητα και την ίδια του τη ζωή και που βρίσκεται καθημερινά στην “πρώτη γραμμή” της προστασίας της δημόσιας υγείας, ο κ. Τράκας για μια ακόμη φορά επανέλαβα την ανάγκη άμεσης λήψης όλων των απαιτούμενων μέσων και μέτρων προστασίας. «Ανάγκη που οι εργασιακές συνθήκες και ο αυξημένος κίνδυνος λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού την κάνουν πιο επείγουσα και που δυστυχώς κάποιες Δημοτικές Αρχές εξακολουθούν να υποτιμούν».

«Στις δύσκολες αυτές στιγμές, που απαιτούν αυξημένη ευθύνη ατομική και κοινωνική, καλούμε όσους Δημάρχους - για τον οιονδήποτε λόγο - δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στην κάλυψη των αναγκών σε ΜΑΠ των εργαζομένων τους και προπαντός αυτών της καθαριότητας, να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες (από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) διαδικασίες προμήθειας τους.

Τους υπενθυμίζουμε ότι ως εργοδότες, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η χορήγηση ΜΑΠ αποτελεί βασική τους υποχρέωση. Αυτή τους την υποχρέωση, επαναφέρει το Υπουργείο Εργασίας - ΕΛΙΝΥΑΕ σε προ ημερών έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών και μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού στους χώρους εργασίας. Ενδεικτική δε είναι, σε πρόσφατες δηλώσεις του, και η υπόδειξη του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, προς τους Δημάρχους ότι, “η χρήση της έκτακτης χρηματοδότησης (των 10.770.000 €) αφορά και την προμήθεια ΜΑΠ για τους εργαζόμενους της καθαριότητας”.

Εργαζόμενοι που για να βρίσκονται σε καθημερινή ετοιμότητα στο κρίσιμο μέτωπο της καθαριότητας, απαιτούν το αυτονόητο δικαίωμα της ατομικής προστασίας τους.

Για να γίνει πράξη το σύνθημα “μένουμε σπίτι” για την ασφάλεια των άλλων, εμείς θα εξακολουθήσουμε να βγαίνουμε απ´ τα χαράματα στους δρόμους για την προστασία όλων», ολοκλήρωσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ