20.09.20 | 11:09

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Γιάννης Κουράκης: «Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους»
03.01.14 | 20:03

Γιάννης Κουράκης: Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, σχετικά με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών [ΕΔΩ], περί πειθαρχικών διώξεων εναντίον Δημάρχων, που υπερασπίζονται συμβασιούχους στα δικαστήρια, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιάννης Κουράκης δήλωσε τα εξής:

«Είναι πρωτόγνωρο οι Αιρετοί να κινδυνεύουν με πειθαρχικές διώξεις επειδή υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Δημοτών. 

Oι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών καθορίζονται από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των τοπικών αρχών και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καθοριστούν με αποφάσεις υπουργών μέσω εγκυκλίων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει γίνει η δεξαμενή από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα με αποφάσεις του κράτους, ενώ παράλληλα η κατάργηση Υπηρεσιών όπως της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του θεσμού.

Υπερασπίζομαι και στηρίζω όσους εργαζόμενους προσελήφθησαν με το νόμο 2190, μέσω δηλαδή ΑΣΕΠ, και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε γιατί με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε όλη την κοινωνία π.χ. τους μόνιμους  εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου, που δικαιώθηκαν πρόσφατα, τους Δημοτικούς Αστυνομικούς, τους Σχολικούς Φύλακες, που έχουν προσληφθεί πάνω από 13 χρόνια αλλά και άλλες ειδικότητες.

Θα συνεχίσω να το κάνω και κανείς δεν μπορεί να μου το απαγορεύσει, όπως επίσης και να λέω την άποψή μου όποτε μου ζητηθεί.

Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες πρέπει να σέβονται το θεσμό της Δικαιοσύνης και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Πάντως και με βάση την εγκύκλιο, ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει περιπτώσεις, που να έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

Τονίζω, επίσης ότι, δεν ισχύει η απόφαση μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αφού μέχρι το 2016 δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόσληψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποδυνάμωση της Τ.Α και του Μητροπολιτικού Δήμου Ηρακλείου, που καλύπτει ανάγκες και άλλων περιοχών. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί ξανά οι Δήμοι να είναι τα θύματα μιας νέας κινητικότητας ή νέων απολύσεων.

Θα πρέπει οι Δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το προσωπικό τους για την άσκηση των τοπικών υποθέσεων ως έκφραση της διοικητικής αυτοτέλειάς τους.

Δε σώζεται το Ελληνικό Κράτος από τις απολύσεις που γίνονται. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε αδιέξοδο. 

Πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής του παρεμπορίου του λαθρεμπορίου των καυσίμων και παράλληλα να υπάρξει μια καθαρή Δημόσια Διοίκηση, με πάταξη των φαινομένων διαφθοράς με αξιοκρατία και μείωση της γραφειοκρατίας. 

Αυτά πρέπει να διορθώσει το Κράτος για να βγούμε από το αδιέξοδο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ