05.07.20 | 22:42

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλικές Δημοτικές Εκλογές: Θριαμβεύτρια η Ακροδεξιά
24.03.14 | 09:50

Γαλλικές Δημοτικές Εκλογές: Θριαμβεύτρια η Ακροδεξιά

«Χαστούκι» για την Αριστερά (37,74%), πρόοδος για τη Δεξιά (46,54%) και θρίαμβος για την Ακροδεξιά και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν (4,65%), είναι τα πρώτα συμπεράσματα, από τα χθεσινά αποτελέσματα, του α' γύρου των Δημοτικών Εκλογών στη Γαλλία, Εκλογές που χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη αποχή των Γάλλων ψηφοφόρων, που έφτασε το 36%.

Η αποδυνάμωση της Κυβερνώσας πλειοψηφίας - Σοσιαλιστές - είναι σαφής, αφού κινδυνεύει να χάσει πολλές πόλεις, απ΄αυτές που είχε κατακτήσει στις προηγούμενες Εκλογές του 2008.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς

Κατάκτηση του Δημαρχείου της πόλης Ενέν - Μπομόν, πόλη που κατείχαν οι Σοσιαλιστές από το 1950, από τον υποψήφιο του Εθνικού Μετώπου, Στιβ Μπριουά, με ποσοστό 50,26%, από τον α' γύρο. 

Πολλές ήταν και οι πόλεις, που υποστηριζόμενοι της Μαρίν Λεπέν - «Μπλε-Μαρίν» - κατάφεραν να προηγηθούν, Συγκεκριμένα και ιδιαίτερα στη νότια Γαλλία οι πόλεις αυτές είναι οι: Μπεζιέ, Αβινιόν, Περπινιάν, Φορμπάκ, Φρεζίς, Μπρινιόλ, κ.ά.

Επίσης, σε περίπου 200 πόλεις οι λίστες «Μπλε-Μαρίν» έχουν συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό 10%, που τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν στο β' γύρο, αποκτώντας «ρόλο-κλειδί» για το τελικό αποτέλεσμα. 

Οι «τριγωνικές» περιπτώσεις

Η αναμέτρηση την ερχόμενη εβδομάδα - Κυριακή 30 Μαρτίου - θα είναι «τριγωνική» ανάμεσα στους υποψηφίους της Δεξιάς, των Σοσιαλιστών και του Εθνικού Μετώπου.

Ανάμεσα στις σημαντικές πόλεις στις οποίες αναμένεται να έχουμε «τριγωνική» αναμέτρηση, είναι και πολλές τις οποίες είχαν κατακτήσει οι Σοσιαλιστές το 2008, όπου σήμερα όμως, προηγούνται οι Δεξιοί υποψήφιοι:

-Στη Λιλ, η Δήμαρχος Μαρτίν Ομπρί, βασικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος προηγείται με 34,8%, έχοντας όμως χάσει 10 μονάδες, συγκριτικά με το 2008. Θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Κυριακή τους υποψηφίους των Κομμάτων UMP και ΕΜ.

- Στο Στρασβούργο, η Δεξιά υποψήφιος Φαμπιέν Κέλερ προηγείται του Σοσιαλιστή απερχόμενου Δήμαρχου, Λοράν Ρις, ο οποίος την είχε ανατρέψει το 2008. Το ΕΜ συνεκέντρωσε 10,9%.

«Τριγωνικές» αναμετρήσεις θα έχουμε και στις πόλεις: Αμιένς (15,5% για το ΕΜ), Σεν Ετιέν (18,3% το ΕΜ), Μες (20,0% το ΕΜ).

Παρομοίως, και στη Μασσαλία αφού το ΕΜ πέρασε στη δεύτερη θέση με 22,7%. Ο Δεξιός Δήμαρχος Ζαν - Κλωντ Γκοντέν προηγείται με 38,2%, ενώ ο Σοσιαλιστής Πατρίκ Μενουτσί δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το 21,0%. 

Η «μάχη» του Παρισιού

Στο Παρίσι, η ευχάριστη έκπληξη ήταν για τη Δεξιά υποψήφιο, Ναταλί Κοσιουσκό - Μοριζέ, αφού παρά τις ενδείξεις πολλών μετρήσεων, κατόρθωσε τελικά να προηγηθεί με 35,8%, στα συνολικά αποτελέσματα των 20 Διαμερισμάτων της Πρωτεύουσας, έναντι 34,5% για τις λίστες της Σοσιαλίστριας αντιπάλου της, Αν Ινταλγκό.

Σημειώνεται ότι, και οι δύο υποψήφιες για το Δημαρχείο των Παρισίων δεν μπόρεσαν να κερδίσουν στα αντίστοιχα Διαμερίσματα όπου είναι - ως είθισται - προσωπικά υποψήφιες, η κα. Ναταλί Κοσιουσκό - Μοριζέ στο XIV και η κα. Αν Ινταλγκό στο XV Διαμέρισμα και είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν τον αγώνα για το β' γύρο.

Η τελική εκλογή της Δημάρχου Παρισίων, θα εξαρτηθεί από τη συνολική επιτυχία των λιστών, που έχουν οι ίδιες καταρτήσει στα 20 Παρισινά Διαμερίσματα.

Από σήμερα ξεκινάει επομένως η εβδομάδα των έντονων διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, για συμμαχίες ή αποσύρσεις, εν όψει του β' γύρου της ερχόμενης Κυριακής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ