26.02.20 | 03:00

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δ. Γαλαμάτης: «Ανακοινώνω την παραίτησή μου από το δημαρχιακό αξίωμα»
13.10.13 | 20:13

Δ. Γαλαμάτης: Ανακοινώνω την παραίτησή μου από το δημαρχιακό αξίωμα

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης, στο Δημοτικό Κατάστημα Σταυρού, σήμερα, ο Δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης παρουσίασε τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής, από την έναρξη της θητείας του - 2011 έως σήμερα - αλλά και ανακοίνωσε πως δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι σχεδόν το 90% των προεκλογικών δεσμεύσεων του, είτε ολοκληρώθηκαν, είτε έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ανέπτυξε τις πολύπλευρες δράσεις της Δημοτικής Αρχής στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Δημόσιας Υγείας, τις επιτυχείς προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από τις ακτές του Στρυμονικού έως τα λουτρά της Νέας Απολλωνίας και τους ορεινούς οικισμούς του δήμου Βόλβης, τις αποτελεσματικές ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τις παρεμβάσεις αλληλεγγύης προς τις δοκιμαζόμενες ομάδες του πληθυσμού, επαινώντας το πνεύμα εθελοντισμού των κατοίκων.

Παρουσίασε τη συνετή οικονομική διοίκηση, η οποία χωρίς σπατάλες αξιοποίησε με διαφάνεια τους λιγοστούς πόρους και πολλαπλασίασε τη χρηματοδότηση μέσω Προγραμμάτων, ώστε να τεθούν τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη του Δήμου Βόλβης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, αναφέρθηκε ξεχωριστά στην επικείμενη δημοπράτηση του έργου κατασκευής αποχετευτικού δικτύου σε Σταυρό και Βρασνά, προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ, ενός από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην υλοποίηση έργων και δράσεων προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, μέσα από δεσμευμένα ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», κ.λπ).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συνεχείς διεκδικήσεις για τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς δε δίστασε να συγκρουσθεί ανοικτά με την κεντρική εξουσία, διεκδικώντας το καλύτερο για τους δημότες. Χαρακτηριστικά σημείωσε το παράδειγμα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, στην οποία εναντιώθηκε, καθώς θεωρεί ότι όχι μόνο απειλεί περιβαλλοντικά όλη την περιοχή, αλλά και διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Δημήτρης Γαλαμάτης: «Δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές»

Αιτιολογώντας την απόφαση του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

Στα τρία περίπου χρόνια της θητείας του, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον οικονομικό και διοικητικό «στραγγαλισμό» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προέρχεται από ένα ημιτελές νομοθετικό πλαίσιο και μια αδυσώπητη γραφειοκρατία, μέσα σε μια ισοπεδωτική οικονομική κρίση.

Η κεντρική διοίκηση του Κράτους, αντιλαμβάνεται το ρόλο της συγκεντρωτικά και όχι επιτελικά. Λειτουργεί απέναντι στην Αυτοδιοίκηση τιμωρητικά και όχι υποβοηθητικά. 

Ακόμα και σήμερα, παρά την αντίθετη διεθνή εμπειρία για το ρόλο των δήμων, προσπαθεί να πειθαναγκάσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να την καταστήσει ένα άβουλο "εξάρτημα" μιας "αντιπαραγωγικής μηχανής" και όχι ένα δραστήριο παίκτη της τοπικής ανάπτυξης.

Η εμπειρία αυτών των 3 χρόνων της θητείας του, έδειξε ότι αυτή η στρατηγική της καθήλωσης των δήμων εδράζεται βαθιά μέσα στη φύση και τους μηχανισμούς του νεοελληνικού κράτους και αποσκοπεί στο να κρατήσει τους δήμους σε καθεστώς «παιδιού υπό εποπτεία»,  από το κράτος «κηδεμόνα».

Από την άλλη μεριά πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, άλλοι με καλή πρόθεση, άλλοι αθέλητα και άλλοι με σκοπό να παραπλανήσουν τους συμπολίτες τους, εγκλωβίζονται σε μία διαδικασία «αναμέτρησης» με το Κράτος, χωρίς στρατηγική, γεγονός που οδηγεί τελικά σε απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο αυτό, συχνά εξαγγέλλονται «συγκρούσεις» μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Σε τοπικό επίπεδο, δυστυχώς οι έντονες παθογένειες και νοοτροπίες του παρελθόντος, με το λαϊκισμό και τη φτηνή και ανεύθυνη κριτική να περισσεύουν, ακόμα καλά κρατούν. Ακόμη και σε αυτή τη βαθιά κρίση έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους ανεξίτηλο στις μικρές τοπικές κοινωνίες.

Συνέχισε τονίζοντας πως, όλα αυτά δεν τον εκφράζουν και συνειδητά πια δεν συμβιβάζεται με αυτό το μοντέλο λειτουργίας, γι αυτό και αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές και να μένει γαντζωμένος μέσα σε ένα θώκο εξουσίας, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολιτική αρχών και αξιών.

Ανέφερε ακόμα, ότι τους λίγους μήνες που απομένουν έως τις Εκλογές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και 3-4 «προεκλογικοί» μήνες, πρόκειται να ληφθούν ιδιαίτερα δεσμευτικές αποφάσεις για το μέλλον του δήμου, το δρόμο των οποίων έχει ήδη δείξει. 

Πιστεύει όμως ότι, δεν είναι ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά ορθό να αποφασίσει για λύσεις, για τις οποίες δεν θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να τον κρίνουν, κάτι που είναι έξω από την πολιτική του φιλοσοφία. 

Για τους λόγους αυτούς ανακοίνωσε ότι, πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Βόλβης το προσεχές διάστημα.

Σημείωσε ωστόσο ότι, η αποχώρηση του δε σημαίνει απομάκρυνση, ενώ θα συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο του όποτε του ζητηθεί.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ