10.07.20 | 06:05

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΛΑΓΚΑΔΑ

Ευρεία σύσκεψη για το παρόν και το μέλλον της Λίμνης Κορώνειας
11.10.13 | 08:36

Ευρεία σύσκεψη για το παρόν και το μέλλον της Λίμνης Κορώνειας

Πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες, χθες, η δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ Λαγκαδά, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης της, συζήτηση εφ΄όλης της ύλης, για τα πεπραγμένα της Λίμνης Κορώνειας.

Κατά κοινή ομολογία, επρόκειτο για μια πρώτη προσπάθεια σοβαρής προσέγγισης ενός θέματος μείζονος σημασίας για την περιοχή, με την παρουσία και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, περιβαλλοντικών συλλόγων, αλλά και δημοτών, που θέλησαν να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, για ένα θέμα που απασχολεί επί σειρά ετών τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να βιώνουν μέχρι σήμερα τις άκρως επιβαρυντικές του συνέπειες.

Παρόντες στην αίθουσα Δ.Σ., πλην του Σώματος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Εντεταλμένος σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Αλέξανδρος Θάνος, ο Γενικός Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΚΜ κ. Γιάντζης Απόστολος, ο πρώην Δήμαρχος Κορώνειας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο πολιτευτής του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας κ. Δημήτριος Καβαρλής, ο υπεύθυνος παρακολούθησης έργων του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης κ. Τεκίδης Ηλίας, εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών συλλόγων “Φίλοι της Γης”, της Οικολογικής Ομάδας Λαγκαδά και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Λαγκαδά, κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ανακοίνωσε και επισήμως την κήρυξη του Οκτωβρίου ως μήνα αφιερωμένου στο Περιβάλλον και την Ανακύκλωση, προαναγγέλλοντας μια επόμενη ειδική συνεδρίαση για συζήτηση επί της σημερινής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. 

Στη συνέχεια, έκανε μια σύντομη αναφορά στα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιήθηκαν στον Δήμο Λαγκαδά, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με βασικό πυλώνα τη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Λαγκαδά, την ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Δικτύου της πόλης, αλλά και την επικείμενη δημοπράτηση των έργων εγκατάστασης Βιολογικών Σταθμών και Αποχετευτικών Δικτύων στο Ζαγκλιβέρι, το Σοχό, την Άσσηρο, τα Λαγυνά και τον Άγιο Βασίλειο.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαγκαδά ως εξαιρετικά σημαντική, έθεσε εαυτόν στην διάθεση της Διοίκησης για τη συνδρομή και της Εκκλησίας σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τον τόπο και τους κατοίκους του.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της Βουλευτού η οποία αναφέρθηκε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ΑΝ.ΕΛ., σχετικά με την υπόθεση της Λίμνης Κορώνειας, του κ. Π. Ψωμιάδη, ο οποίος υπογράμμισε την ευθύνη της πολιτείας για την οικολογική καταστροφή και των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έκαναν μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα πεπραγμένα, σχετικά με την πολύπαθη Λίμνη, με τον Γενικό Διευθυντή κ. Γιάντζη να καταλήγει χαρακτηριστικά ότι, το «βαρύ χαρτί» της Ελληνικής Πολιτείας και των Υπηρεσιών της, για την εξάλειψη των συνεπειών της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ήταν η έναρξη λειτουργίας του Βιολογικού Σταθμού και η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην πόλη του Λαγκαδά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ