08.12.19 | 17:43

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΔΕΛΦΩΝ

Εργοστάσιο κομποστοποίησης και Χ.Υ.Τ.Υ. στη Φωκίδα
25.09.13 | 09:41

Εργοστάσιο κομποστοποίησης και Χ.Υ.Τ.Υ. στη Φωκίδα

Με την απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχου Περγαντά, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ: «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», η πράξη: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ) ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ (Χ.Υ.Τ.Υ.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ», ύστερα από την υποβολή πλήρους φακέλου μελέτης και σχετική αίτηση χρηματοδότησης του Δήμου Δελφών.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά / αναπτυξιακά έργα των τελευταίων δεκαετιών για την περιοχή του Δήμου Δελφών. 

Ο Δήμαρχος Δελφών, Νίκος Φουσέκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κατασκευή του εργοστασίου της Κομποστοποίησης και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.). αποτελεί ένα μακροχρόνιο και φιλόδοξο όραμα, τόσο της σημερινής Δημοτικής Αρχής, όσο και παλαιότερων Δημοτικών Αρχών του Νομού μας, στο πλαίσιο:

- της ορθολογικής διαχείρισης του απορριμμάτων του Δήμου μας και κατ’ επέκταση του Νομού μας,

- του αναπτυξιακού του χαρακτήρα από την άποψη των δημιουργούμενων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας και οικονομικών ωφελειών που θα προκύψουν για τον Δήμο Δελφών από την λειτουργία του,

- της περιβαλλοντικής διαχείρισης αφού καταπολεμάται οριστικά η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων που χρόνια έχει ταλανίσει τον Δήμο μας όπως συμβαίνει και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

- της επάρκειας του Δήμου Δελφών, να σχεδιάζει, να ωριμάζει, να εντάσσει και να κατασκευάσει πολυσύνθετα έργα μεγάλου προϋπολογισμού.

- της περιβαλλοντικής συνείδησης που πρέπει να ενδυναμωθεί στους συνδημότες μας αφού με την δική τους συνδρομή και πράξη, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στην πρωτογενή διαλογή στην πηγή των οργανικών στερεών αποβλήτων, το σύστημα θα ανταποδώσει την λειτουργία του στο κοινωνικό μας σύνολο. Το στοίχημα για όλους μας είναι στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, στους οποίους πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν, όπως άριστα έπραξαν και με το σύστημα της ανακύκλωσης μέσω των μπλε κάδων.

Η συγκεκριμένη ένταξη έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα ακόμα λόγο. Πέρασε κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου έως ότου ολοκληρωθεί, αντιμετωπίζοντας σύνθετα τεχνικά θέματα αλλά και αρκετές φορές τα διαφορετικά συμφέροντα άλλων τοπικών κοινωνιών που ήθελαν να καρπωθούν την ωφέλεια μίας τόσο μεγάλης υποδομής. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες μας και τα πολιτικά μας στελέχη για την ανταπόκρισή τους στις μεγάλες απαιτήσεις της συγκεκριμένης ένταξης. Θα ήταν παράληψή μου να μην ευχαριστήσω επίσης και τις παλαιότερες δημοτικές αρχές, ειδικά την προηγούμενη του πρώην Δήμου Άμφισσης, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για τη χωροθέτηση του έργου, καθώς και τις Δημόσιες Υπηρεσίες που συνέβαλαν καθοριστικά, όπως το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών Αμφίσσης καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Θέλω όμως να τονίσω ιδιαίτερα ότι χωρίς την καθοριστική συμβολή του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Φωκίδας, του Προέδρου του, αντιδημάρχου κ. Ευστάθιου Μαντζώρου, των Διοικητικών Συμβούλων του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου (πρώην και νυν) και των στελεχών του, οι προσπάθειές μας πιθανά να είχαν μείνει ατελείς και γι΄αυτό τον λόγο τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ θερμά».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ