19.02.20 | 22:08

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Εργάνη" Iουλίου: Συνεχής αύξηση στις θέσεις εργασίας
05.08.13 | 12:43

Εργάνη Iουλίου: Συνεχής αύξηση στις θέσεις εργασίας

Συγκρατημένη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, τον μήνα Ιούλιο 2013, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατά 1.077 νέες θέσεις εργασίας, καταγράφεται σε στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 90.721, ενώ οι αποχωρήσεις σε 89.644. 

Από τις συνολικά 89.644 αποχωρήσεις, οι 28.720 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 60.924 από απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων.

Ο Ιούλιος είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα αυτή η θετική εξέλιξη να αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το πρώτο επτάμηνο του έτους.

Ειδικότερα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 564.573 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 14% και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 472.962, εκ των οποίων οι 321.742 ήταν αποτέλεσμα απολύσεων ή λήξεων συμβάσεων και οι 151.220 οικειοθελείς αποχωρήσεις. 

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής εργασίας του πρώτου επταμήνου του 2013 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 91.611 νέες θέσεις εργασίας, συνιστώντας, όπως και τους τελευταίους μήνες, μια ενθαρρυντική επίδοση, καθώς το εν λόγω επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου επταμήνου του 2012, που ανήλθε στις 33.440 θέσεις εργασίας, αλλά αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους μετά το 2008.

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της «Εργάνης» για τον μήνα Ιούλιο του 2013, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε τα εξής:

«Με αφορμή τα αποτελέσματα της «Εργάνης» που παρουσίασαν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, θα ήθελα καταρχήν να επισημάνω τις σημαντικές αναλυτικές και επιχειρησιακές δυνατότητες αυτού του πρότυπου πληροφοριακού συστήματος καταγραφής των ροών απασχόλησης στον μισθωτό τομέα της ιδιωτικής οικονομίας. Ενός καινοτόμου συστήματος που εξελίσσεται δυναμικά ενσωματώνοντας σταδιακά στην ηλεκτρονική και αξιόπιστη καταγραφή του όλο και περισσότερα χρήσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Πράγματι, στο δελτίο του Ιουλίου παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, στοιχεία για το είδος των νέων συμβάσεων- πλήρης, μερική και εκ περιτροπής- τις μετατροπές υφιστάμενων συμβάσεων, τις επιχειρησιακές συμβάσεις του μήνα, καθώς και τα ισοζύγια προσλήψεων απολύσεων ανά περιφερειακή ενότητα σε μηνιαία και πεντάμηνη βάση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Εργάνης», το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων και τον μήνα Ιούλιο ήταν θετικό, καθώς δημιουργήθηκαν 1.077 νέες θέσεις εργασίας. Επίδοση μικρότερη από τις 14.131 θέσεις εργασίας τον αντίστοιχο μήνα του 2012, περίοδο κατά την οποία, πάντως, οι προσλήψεις στον τουριστικό τομέα είχαν ξεκινήσει πολύ αργότερα, αμέσως μετά την λήξη των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για πέμπτο συνεχή μήνα από τον Μάρτιο του 2013, οπότε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η «Εργάνη», το μηνιαίο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων εμφανίζεται και πάλι θετικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 7μηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2013 να είναι πλεονασματικό κατά 91.611 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή το υψηλότερο επτάμηνο έτους από το 2008.

Πρόκειται για εμφανή σημάδια εξασθένισης της ανοδικής τάσης της ανεργίας και διαφαινόμενης σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε τις εντατικές προσπάθειες μας για τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάσχεση της ανεργίας.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι οι λειτουργικές και επιχειρησιακές δυνατότητες της «Εργάνης» φάνηκαν μόλις πριν λίγες μέρες, όταν μέσω του συστήματος αποκαλύφθηκε εκτεταμένη αδήλωτη απασχόληση σε νησί του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν υπερδεκαπλάσιες νέες προσλήψεις -σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ημερών- την ημέρα που επισκέφθηκε το νησί κλιμάκιο ελέγχου της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης απασχόλησης και, γενικότερα, κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί για το υπουργείο μας κορυφαία προτεραιότητα. Και σε αυτό το πλαίσιο, η «Εργάνη» αποτελεί πολύτιμο στρατηγικό εργαλείο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ