14.04.21 | 17:55

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

47 έργα στην Π.Ε. Άρτας από την Περιφέρεια Ηπείρου
29.11.13 | 19:30

47 έργα στην Π.Ε. Άρτας από την Περιφέρεια Ηπείρου

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας παρουσιάστηκαν, σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Πρόκειται για 47 πράξεις, προϋπολογισμού 73,5 εκ. ευρώ, με τις οποίες εκσυγχρονίζονται οι υποδομές της Π.Ε. Άρτας, βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών της, δίνονται λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και ενισχύεται η έρευνα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας, κ. Βασίλης Ψαθάς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ι. Κατέρης, οι Δήμαρχοι Αρταίων κ. Ι. Παπαλέξης, Ν. Σκουφά κ. Ευ. Γιαννούλης, αντιδήμαρχοι από τους Δήμους Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Ευ. Γλαβάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ι. Παπαγιάννης, Ι. Παπαγιάννης (Θεοδωριανίτης), Κ. Φώτης, Π. Μίχας, εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια, υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η παρουσίαση έγινε από την Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, κα. Ελένη Ρόκου, η οποία στην εισήγησή της, αναφέρθηκε επιγραμματικά και στην συνολική πορεία του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο είναι ύψους 283 εκ. ευρώ.  

Σήμερα, οι εντάξεις ανέρχονται στο 180,7% του προϋπολογισμού, οι συμβάσεις στο 103,5% και οι πληρωμές στο 66,2%, αντίστοιχα. 

Η παρουσίαση των προγραμμάτων Νέα Γη και Νέα Γνώση έγινε από εκπροσώπους του ΤΕΙ Ηπείρου και των έργων πολιτισμού στην Π.Ε. Άρτας από την προϊσταμένη ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα. Χριστίνα Μερκούρη.

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από φορείς της Άρτας και πληρούσαν τις προδιαγραφές εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, ευχαριστώντας τους, ταυτόχρονα, για την, ως τώρα, συνεργασία που υπήρξε μέσω της Ε.Δ.Α. 

«Σήμερα» - πρόσθεσε - «υπάρχει πρόταση να ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου, ο κόμβος Άρτας της Ιόνιας Οδού. Δεν το δεχόμαστε με δυσκολία, γιατί είναι ένα τμήμα της Ιόνιας Οδού, από την ολοκλήρωση της οποίας περιμένουμε να έχουμε ανάπτυξη, ανάλογης αυτής που είδαμε και με την Εγνατία Οδό».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στην προετοιμασία που γίνεται ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου, η οποία απαιτεί καινοτομία, αποτελεσματικότητα και δίνει βάρος στην επιχειρηματικότητα. «Στη νέα Προγραμματική Περίοδο» - τόνισε - «όλα όσα θα κάνουμε πρέπει να είναι μετρήσιμα μεγέθη. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και χρειαζόμαστε όλοι. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτέλεσμα. Στο κομμάτι της καινοτομίας, έχει ήδη συγκληθεί το Συμβούλιο Καινοτομίας, στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, του ΓΕΩ-ΤΕΕ, του Ινστιτούτου Γάλακτος. Αυτό δείχνει πως πρόθεσή μας είναι να ψάξουμε την καινοτομία στα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας».   

Μιλώντας για το ΤΕΙ, εξήρε το ρόλο και την προσφορά του, τονίζοντας ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον τόπο μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ