23.01.20 | 00:56

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ » ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας για τους αμπελουργούς
08.07.13 | 11:02

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας για τους αμπελουργούς

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους παραδοσιακούς αμβυκούχους-αμπελουργούς, έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, μετά από συνάντηση που είχε μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, του εξέθεσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, με την αλλαγή καθεστώτος που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών. 

Το νέο πλαίσιο, όπως επεσήμαναν οι αμβυκούχοι, είναι στην κυριολεξία καταστροφικό για τον κλάδο τους και ζητούν από το Υπουργείο τα μέτρα που θα πάρει, να κινούνται στην κατεύθυνση σύλληψης της παράνομης απόσταξης ενώ αποδέχονται μια ήπια αύξηση της φορολογίας, η οποία θα αποφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος. 

Η επιστολή που έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης προς τον Υφυπουργό Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους αμβυκούχους είναι η παρακάτω

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να Σας θέσω υπ’ όψιν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους παραδοσιακούς αμβυκούχους-αμπελουργούς. Όπως μου εξήγησαν σε συνάντηση που είχαν μαζί μου, εκτιμούν πως αν ληφθούν λανθασμένα μέτρα, τότε αυτό που θα συμβεί θα είναι η πλήρης εξόντωση του παραδοσιακού αυτού κλάδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αμπελοκαλλιέργεια στη χώρα μας, για τις οικογένειες των παραδοσιακών αυτών παραγωγών, που συμπληρώνουν το οικογενειακό τους εισόδημα, ενώ η εξαφάνιση του κλάδου θα σημάνει και απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία και θα ευνοηθούν οι εισαγωγείς αλκοολούχων ποτών. 

Οι παραγωγοί προτείνουν μια σειρά εναλλακτικών μέτρων που μπορούν να ληφθούν ώστε οι κείμενες διατάξεις να τηρούνται και ο κλάδος να μην πληγεί αλλά και το κράτος να αυξήσει τα έσοδα του, από την παραδοσιακή απόσταξη.

Για παράδειγμα προτείνουν την αναγνώριση του τσίπουρου και της τσικουδιάς με το όνομα του παραγωγού και τα στοιχεία άδειας απόσταξης. Επίσης η διάθεση των παραπάνω προϊόντων να γίνεται σε συσκευασία άνω των πέντε λίτρων ώστε να μην υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός με τους επαγγελματίες του χώρου. 

Προτείνουν να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την πάταξη της λαθροαπόσταξης, καθώς εκεί όπως επισημαίνουν, συντελείται παρανομία και μάλιστα ορισμένες φορές ακόμη και με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι γνωρίζουν ποιοι είναι νόμιμοι και ποιοι παράνομοι. 

Να σημειωθεί κ. υπουργέ, ότι για την πάταξη της λαθροαπόσταξης είναι διατεθειμένοι, αν χρειαστεί, να βοηθήσουν και οι παραδοσιακοί αμβυκούχοι. 
Τέλος δέχονται την ήπια αύξηση της φορολογίας στο προϊόν τους, η οποία αν κινείται σε λογικά πλαίσια, θα αποφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος. 

Οι αμβυκούχοι επισημαίνουν τον κίνδυνο αν αυξηθεί υπέρμετρα η φορολογία, να αυξηθούν και τα λαθραία αποστακτήρια, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που εμπεριέχει μια τέτοια εξέλιξη.

Σας παρακαλώ να δείτε με κατανόηση τα αιτήματα αυτού του παραδοσιακού κλάδου ο οποίος έχει τις ρίζες του στον 14ο αιώνα, και που δεν είναι σωστό, να οδηγηθεί σε αφανισμό, καθώς μάλιστα η πλειοψηφία του ασχολείται με τον αμπελουργικό τομέα και δραστηριοποιείται στην ελληνική ύπαιθρο. 

Με τιμή

Βασίλης Τσιάκος
Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ