15.08.18 | 19:20

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίσπευση της αποπληρωμής ληξιπροθέσμων χρεών των Ο.Τ.Α.
07.10.17 | 10:00

Επίσπευση της αποπληρωμής ληξιπροθέσμων χρεών των Ο.Τ.Α.

Την επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους ζητά το Υπουργείο Οικονομικών (ΓΛΚ) από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με σκοπό να “πέσουν” στην αγορά συνολικά 800 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δοθεί στην χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες να προχωρήσουν στην αποπληρωμή και να καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία έως 17 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ - ανάλυση του epoli.gr.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών “στο πλαίσιο της σύμβασης χρηματοδότησης Διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προβλέπεται η υποχρέωση εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, των εκκρεμών επιστροφών φόρου και των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης”. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2016 ξεκίνησε η υλοποίηση προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους.

Στη ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι, “μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την 15η Ιουνίου 2017 αποφασίστηκε η εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ποσού 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενώ η εκταμίευση επιπλέον ποσού 800 εκατ. ευρώ θα εξεταστεί εφ’ όσον υπάρξει πρόοδος στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το μνημόνιο κατανόησης”.

Το Υπουργείο Οικονομικών εφιστά την προσοχή τους προς τις διοικήσεις των φορέων Γενικής Κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι, “δεδομένου ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα εκκινήσουν άμεσα, είναι απολύτως απαραίτητο τα στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου 2017, καθώς και τα στοιχεία πληρωμών του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου 2017 να είναι διαθέσιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έως την 17η Οκτωβρίου”.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους ΟΤΑ έως 10 Οκτωβρίου να έχουν αποστείλει στοιχεία του Ισολογισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο και στοιχεία του Μητρώου Δεσμεύσεων για τον ίδιο μήνα. Επίσης, έως 12 Οκτωβρίου, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών να ενημερώνουν με τα οικονομικά τους στοιχεία τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, που τηρούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Να σημειωθεί ότι, στο νόμο – “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε το καλοκαίρι (Ν. 4483/2017) αναφέρεται ρητά ότι, “σε περίπτωση μη ενσωμάτωσης ή καθυστέρησης των οικονομικών στοιχείων των υπόχρεων ΟΤΑ στις βάσεις δεδομένων που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών, μπορεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να επιβάλλεται παρακράτηση ή μη απόδοση μέρους ή συνόλου των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων”.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, για τους ΟΤΑ, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους δείχνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2017 ανήλθαν στα 191 εκατ. ευρώ. Ενώ, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου πληρώθηκαν από τους ΟΤΑ 116 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, για τους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους τον Ιανουάριο του 2017 ανέρχονταν σε 324 εκατ. ευρώ, ενώ σκαρφάλωσαν στα 388 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο αλλά τον Ιούλιο περιορίστηκαν στα 349 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται η εκτίμηση ότι “σε περίπτωση εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα μειωθούν σημαντικά έως τα μέσα του 2018”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ