26.02.21 | 11:36

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας στη Μόσχα
15.11.13 | 11:56

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας στη Μόσχα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας, κ. Χρήστου Σκούρτη στη Μόσχα. 

Τον Αντιπεριφερειάρχη συνόδευε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Τηλέμαχος Μωραΐτης. 

Στη συνέχεια της παραμονής του στην Ρωσική πρωτεύουσα, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί από τους οικοδεσπότες του σε θρησκευτικούς χώρους ιστορικής σημασίας και κυρίως να προωθήσει προτάσεις πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στο υψηλότερο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, ο κ. Σκούρτης παραβρέθηκε, ως επίτιμος προσκεκλημένος, σε λειτουργία στη Μονή της Αγίας Ματρόνας της Μόσχας, στην οποία πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής της Κύπρου, κ.κ. Ησαΐας. 

Στη συγκεκριμένη Μονή φυλάσσονται τα ιερά λείψανα της Αγίας Ματρόνας, η οποία κατέχει περίοπτη θέση στις καρδιές των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας και ανάμεσα στους αγίους της τελευταίας. 

Κατόπιν, έγινε δεκτός από τον Ηγούμενο του «Νέου Μοναστηρίου του Σωτήρος», το οποίο αποτελεί το πρώτο μοναστήρι, το οποίο ιδρύθηκε στην πόλη της Μόσχας στις αρχές του δέκατου τέταρτου (14ου) αιώνα. Το Μοναστήρι αυτό είναι ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, αφού στα υπόγειά του φιλοξενούνται οι οικογενειακοί τάφοι της Δυναστείας των Ρομανόφ, στους οποίους ξεναγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Η παραμονή στην Πρωτεύουσα της Ρωσίας συμπεριέλαβε επαφές στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί διαδοχικά με την Πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρωσία, κα. Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου και με τον Διευθυντή και υπεύθυνο για θέματα Ελλάδας στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Τουρισμού (Rostourizmτης Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ευγκένι Πισαρέφσκι. 

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα Ελληνορωσικών σχέσεων και αναλύθηκε η πορεία της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, όπου παρατηρείται εκατέρωθεν αύξηση της εισροής των τουριστών και προς τις δύο χώρες. Μάλιστα, ο Ρώσος αξιωματούχος ενημέρωσε τον κ. Σκούρτη ότι, η Ρωσική Ομοσπονδία θα επαναλάβει, μετά από απουσία αρκετών χρόνων, τη συμμετοχή της στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Θεσσαλονίκης και ζήτησε να έχουν μια νέα συνάντηση στα πλαίσια της Έκθεσης.

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτη, κ.κ. Ιλαρίωνα, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Ρωσία, εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων και της Ρωσίας. 

Από την πλευρά του, ο κ. Σκούρτης εξεδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της Περιφέρειας για την ενίσχυση του «κύματος» των Ρώσων προσκυνητών προς τα Ιόνια Νησιά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Πρόεδρο του «Ιδρύματος Κοινωνικό-Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών» και σύζυγο του Ρώσου Πρωθυπουργού, κα Σβετλάνα Μεντβέντεβα. Εκεί συζητήθηκαν θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος και πιο συγκεκριμένα η προοπτική δημιουργίας ενός κέντρου πολιτιστικής συνεργασίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. 

Επίσης, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «Αστραφτερός Άγγελος», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος, στην Κέρκυρα τον ερχόμενο Απρίλιο. Το γεγονός αυτό, ανακοινώθηκε και έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ στη Μόσχα.

Τους επόμενους μήνες, μάλιστα, αναμένεται να καταφθάσουν στην Κέρκυρα άνθρωποι του Φεστιβάλ και του Ιδρύματος για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες ώστε να υπογραφεί η σχετική συμφωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ