11.05.21 | 23:09

 

ΑΡΘΡΑ

«Επιβεβλημένα Επίδομα και ΒΑΕ στους Φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου»
29.05.20 | 08:57

Επιβεβλημένα Επίδομα και ΒΑΕ στους Φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου

ΜΑΡΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Β' ΑΝΤ/ΡΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Το πάγιο αίτημα του κλάδου των Φυσικοθεραπευτών και του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – χαρακτηρίζοντάς το ως πιο επιβεβλημένο παρά ποτέ (λόγω του covid-19) – για ένταξη των Φυσικοθεραπευτών στους δικαιούχους του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς και στις ρυθμίσεις περί Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, τονίζει ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κ. Γιάννης Μαρμαράς, με άρθρό του στα ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr.

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

«Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε για μια ακόμη φορά το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., στο οποίο ανήκουν και οι φυσικοθεραπευτές. Με επαγγελματισμό, αίσθημα ευθύνης και συνέπεια, οι φυσικοθεραπευτές επιτέλεσαν το καθήκον τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, χαρακτηρίστηκαν ως «ήρωες της πρώτης γραμμής». Ο τίτλος αυτός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαχρονική αντιμετώπιση των φυσικοθεραπευτών των δημόσιων δομών από την Πολιτεία. Οι φυσικοθεραπευτές δεν υπάγονται στους δικαιούχους του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, όπως ορθά συμβαίνει με άλλους υγειονομικούς, που εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες και τους ίδιους χώρους με τους φυσικοθεραπευτές.   

Θα πρέπει να αναφερθεί πως οι φυσικοθεραπευτές του Ε.Σ.Υ., από την πρώτη στιγμή κλήθηκαν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας, τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στις κλινικές COVID-19, εκτιθέμενοι στους ίδιους κινδύνους με το λοιπό προσωπικό των παραπάνω τμημάτων και εργαζόμενοι με τις ίδιες σωματικές και ψυχικές φορτίσεις. Δυστυχώς η Πολιτεία, σε πρόσφατο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων στα τμήματα COVID-19 των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., αδιαφορεί εκ νέου για την προσφορά των φυσικοθεραπευτών και δεν τους εντάσσει στους δικαιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, το πάγιο αίτημα του κλάδου των φυσικοθεραπευτών και του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για ένταξη των φυσικοθεραπευτών στους δικαιούχους του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς στις ρυθμίσεις περί Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είναι πιο επιβεβλημένο σήμερα παρά ποτέ.

Βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυσικοθεραπευτές στην καθημερινή άσκηση του επαγγέλματός τους είναι η συνεχής επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, λόγω της διαρκούς έκθεσης σε μηχανικούς, νοσογόνους και οργανωτικούς παράγοντες, η υποστελέχωση του προσωπικού και η «γήρανση» του φυσικοθεραπευτικού πληθυσμού, λόγω των ελάχιστων προσλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

Ειδικότερα, οι φυσικοθεραπευτές βρίσκονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τους ασθενείς και με το κλινικό περιβάλλον. Λόγω της αναγκαίας σωματικής επαφής με τον ασθενή, είναι εκτεθειμένοι σε σωματικά υγρά (σταγονίδια αναπνοής, σίελα, βλέννες, ιδρώτα, ούρα, αίμα) και κινδυνεύουν από μεταδιδόμενα νοσήματα όπως φυματίωση, ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα, HIV, H1N1 και προσφάτως και COVID-19.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις κινητικής δυσλειτουργίας των ασθενών, οι φυσικοθεραπευτές υποβάλλουν το σώμα τους σε ιδιαίτερη καταπόνηση κατά την άσκηση του θεραπευτικού προγράμματος και την κινητοποίηση μελών των ασθενών, η οποία συχνά οδηγεί σε επώδυνες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Τέλος, η καθημερινή εργασία σε καθεστώς υποστελέχωσης, οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας, σε αυξημένο άγχος και εντάσεις, που οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση με σοβαρό κίνδυνο για την ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Στη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία υπάρχει πλήθος ερευνών και άρθρων που τεκμηριώνουν τα παραπάνω με επιστημονικά κριτήρια.   

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της ένταξης των φυσικοθεραπευτών στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας επιδόματος και στα Β.Α.Ε.

Η Πολιτεία το 2018, συνέστησε Επιτροπή με έργο τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και την κατάθεση σχετικού πορίσματος, μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το αρχικό κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΔΕΔΥ, οι φυσικοθεραπευτές πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή.

Με έγγραφο του Υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, που κατατέθηκε στη Βουλή, γίνεται ενημέρωση πως η αρμόδια Επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της έως τις 30 Ιουνίου με την κατάθεση του τελικού πορίσματος. Στην Επιτροπή και τα συναρμόδια υπουργεία, ο Π.Σ.Φ. έχει καταθέσει τις προτάσεις του για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος.

Παράλληλα, οι φυσικοθεραπευτές έχουν προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια, για τη δυσμενή διάκριση εις βάρους τους να μη λαμβάνουν το επίδομα, όπως ορθώς το λαμβάνουν άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. Ήδη υπάρχουν αποφάσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό που δικαιώνουν τους φυσικοθεραπευτές και έχουν κοινοποιηθεί στα συναρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά και λόγω πανδημίας, έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες και είναι τουλάχιστον επιβεβλημένη η υπαγωγή των φυσικοθεραπευτών του δημόσιου τομέα στους δικαιούχους του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς και στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Οι φυσικοθεραπευτές του δημόσιου συστήματος υγείας, παρ’ όλες τις διακρίσεις εις βάρος τους από την Πολιτεία, τόσο στη φάση της πανδημίας, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια, παρέχουν τις υπηρεσίες τους με επαγγελματισμό και ανθρώπινη προσέγγιση. Είναι η ώρα της Πολιτείας να σταματήσει τη διαιωνιζόμενη αδικία και την άνιση μεταχείριση εις βάρος των φυσικοθεραπευτών, ως μια μορφή έμπρακτης αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου και της διαχρονικής προσφοράς των φυσικοθεραπευτών στο κοινωνικό σύνολο και στη δημόσια υγεία, ειδικά στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας.»  

Ακολουθεί το άρθρο και σε μορφή .pdf (ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ