01.04.20 | 01:11

 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Εντυπωσιάζει (και με την τιμή του) η νέα λιμουζίνα του Προέδρου της Κύπρου
16.08.19 | 09:50

Εντυπωσιάζει (και με την τιμή του) η νέα λιμουζίνα του Προέδρου της Κύπρου

€258.850. Τόσο στοίχισε η αγορά της νέας θωρακισμένης προεδρικής λιμουζίνας την οποία θα χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Όσον αφορά το παλιό πλέον προεδρικό αυτοκίνητο, αυτό θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επισήμων οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης προς την αρμόδια υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου σημειώνονται τα εξής:

Πόσο στοίχισε;

Το κόστος αγοράς του καινούριου θωρακισμένου οχήματος, το οποίο αγοράστηκε για τις ανάγκες μετακίνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέρχεται σε €258.850, πλέον Φ.Π.Α. Στο πιο πάνω πόσο περιλαμβάνεται και η προμήθεια τεσσάρων (4) επιπλέον τροχών (ζάντα, ελαστικό, αισθητήρες πίεσης), ιδίου τύπου και διαστάσεων με τους τροχούς του οχήματος. Σημειώνεται ότι το κόστος αγοράς του προηγούμενου θωρακισμένου οχήματος (η αγορά έγινε 2010 και δεν περιελάμβανε τους 4 επιπλέον τροχούς) ήταν €291.000, πλέον Φ.Π.Α. Η δαπάνη για το καινούριο όχημα διενεργήθηκε από πιστώσεις του Άρθρου 07589 - Κεφάλαιο 0101 του Προϋπολογισμού της Προεδρίας “Αγορά άλλων οχημάτων και κινητών μηχανημάτων.

 

Ποιο είναι το προϋπολογιζόμενο ποσό για τα καύσιμα, τη συντήρηση, τα εξαρτήματα κ.λπ. της νέας προεδρικής λιμουζίνας

Με βάση τη συμφωνία για την προμήθεια του καινούριου θωρακισμένου οχήματος, το κόστος συντήρησης για έξι (6) χρόνια ανέρχεται σε €36.000, πλέον Φ.Π.Α. Το πιο πάνω ποσό περιλαμβάνει τόσο τις εργασίες προληπτικής συντήρησης όσο και διορθωτικής συντήρησης (διερεύνηση και αποκατάσταση βλαβών), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή και με όλα τα ανταλλακτικά/εξαρτήματα που απαιτούνται για τις εν λόγω εργασίες, εξαιρουμένων των ελαστικών. Όσον αφορά στην κατανάλωση καυσίμων, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του οχήματος, η μεικτή κατανάλωση ανέρχεται σε 14,9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

 

Ποιο ήταν το κόστος για τα καύσιμα και τη συντήρηση του παλιού προεδρικού αυτοκινήτου τα τελευταία πέντε χρόνια

Όσον αφορά στο προηγούμενο όχημα, το συνολικό κόστος συντήρησης τα τελευταία πέντε (5) χρόνια, εξαιρουμένων των ελαστικών, ήταν €138.654. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το κόστος για τις εργασίες προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης (αποκατάσταση βλαβών), καθώς και τις επιδιορθώσεις του αμαξώματος λόγω ατυχημάτων. Σε σχέση με το κόστος καυσίμων, τα τελευταία πέντε (5) χρόνια δαπανήθηκε το συνολικό ποσό των €28.038,73.

 

Πόσα χιλιόμετρα είχε διανύσει το παλιό προεδρικό όχημα πριν από την αντικατάστασή του

Το προηγούμενο όχημα που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση του Προέδρου έχει διανύσει συνολικά 200.000 χιλιόμετρα, από το 2010 μέχρι σήμερα.

 

 

 ΠΗΓΗ: sigmalive.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ