21.04.21 | 13:53

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ενστάσεις του Δήμου Καλλιθέας για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου
21.04.13 | 22:38

Ενστάσεις του Δήμου Καλλιθέας για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

«Ναι μεν αλλά» από το Δήμο Καλλιθέας για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, το οποίο συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Το δημοτικό συμβούλιο εκτίμησε ότι η σχετική μελέτη, αν και γενικώς ανταποκρίνεται στο στόχο να επανασυνδεθούν η Αθήνα και οι όμοροι παραλιακοί δήμοι με το θαλάσσιο μέτωπο και παρακολουθεί το υφιστάμενο νομικό καθεστώς για την ανάπτυξη αυτής της ευρύτερης περιοχής, εμφανίζει στοιχεία, τα οποία το Σώμα θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν. Αυτά αναλύονται ως εξής:

«1. Το Δημοτικό Συμβούλιο διατυπώνει την άποψη ότι το τελικό ύψος της στέψης της παραλιακής λεωφόρου, το οποίο μετά από τη νοτιότερα σχεδιαζόμενη μετατόπισή της ανέρχεται στα 9,5 έως 10 μέτρα, είναι μεγάλο και θεωρεί ότι το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί εκ νέου με τους μελετητές. Προκειμένου, εξάλλου, να διερευνηθούν και άλλες τεχνικές λύσεις, αποφασίζει τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, πολιτικών μηχανικών – μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και στελεχών των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου.

2. Το Συμβούλιο θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη πρόσθετη δόμηση είναι αναγκαίο να περιοριστεί δραστικά κατά την εφαρμογή της Μελέτης και ο προβλεπόμενος από το ισχύον νομικό πλαίσιο συντελεστής να μη εξαντληθεί. Υπογραμμίζει επίσης την έντονη ανησυχία του για τη σύνδεση των σχεδιαζόμενων νέων δομημένων χώρων με την οικονομική βιωσιμότητα του Πάρκου. Το Συμβούλιο κατανοεί την ανάγκη χρήσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν πόρους για τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου, αλλά επιφυλάσσεται να διατυπώσει τη γνώμη του μετά από την ολοκλήρωση της σχετικής υπό αναθεώρηση οικονομο – τεχνικής μελέτης. Εκτιμά επίσης ότι μεταξύ άλλων επιβάλλεται να διασφαλιστούν χρήσεις για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του Δήμου Καλλιθέας.

3. Σε συνάρτηση προς τα προηγούμενα, το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη διαφωνία του και ως προς τη χωροθέτηση τριών κολυμβητικών δεξαμενών / δεξαμενών νερού, οι οποίες αυξάνουν το κόστος λειτουργίας του έργου και διατυπώνει την απορία του κατά πόσον αυτές μπορεί να πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου ως κολυμβητήρια.

4. Το Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνεί με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του υπάρχοντος γηπέδου ποδοσφαίρου και καλεί τους μελετητές να συμμεριστούν τις μεγάλες ανάγκες για επαρκείς υποδομές προπόνησης και εκπαίδευσης των περίπου 1.800 μαθητών, οι οποίοι συμμετέχουν στα προγράμματα του δημοτικού Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος» σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ολόκληρη την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα και τα αθλητικά σωματεία της πόλης. Το Σώμα εκφράζει εξάλλου την απορία του ως προς τη σκοπιμότητα, την οποία μπορεί να υπηρετούν ο σχεδιασμός έξι (6) γηπέδων 5 Χ 5 στην περιοχή της Ζώνης Ι (Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου) και η κατάργηση του γηπέδου ποδοσφαίρου στη Ζώνη ΙΙ (Δήμος Καλλιθέας), διαπιστώνοντας επιπλέον ότι η συνολική έκταση των πρώτων είναι μεγαλύτερη από αυτή του δευτέρου.

5. Το Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνεί επίσης με την αισθητική και το αποτέλεσμα του τοπόσημου, το οποίο θεωρεί ότι δεν εκφράζει την επιδιωκόμενη νέα φυσιογνωμία της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Αν και το τούτο δεν αποτελεί μέρος της Μελέτης, το Σώμα τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης αυτού του σχεδιασμού.

6. Το Δημοτικό Συμβούλιο, συμμεριζόμενο την από 2/4/2013 διατυπωθείσα γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου, εκτιμά επίσης ότι κρίσιμο ζήτημα για την πραγματική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, την ικανοποίηση των στόχων της μελέτης και την ουσιαστική λειτουργία των σχεδιαζομένων έργων υπέρ των πολιτών είναι η σύσταση Φορέα Διαχείρισης, με υποχρεωτική συμμετοχή και αποφασιστικές αρμοδιότητες των Δήμων της περιοχής και σκοπό την εφαρμογή του προβλεπομένου Κανονισμού Λειτουργίας.

7. Το Δημοτικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε κάθε σχέδιο δημιουργίας χώρων και υποδομών για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής στην Παραλία των Τζιτζιφιών.

8. Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατανοώντας τέλος τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, καλεί την Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τις βέλτιστες και προς όφελος των πολιτών λύσεις και να εγγυηθεί το υφιστάμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ