10.07.20 | 13:05

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ

Ενεργειακή αναβάθμιση σε κτίρια του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης
14.09.16 | 13:13

Ενεργειακή αναβάθμιση σε κτίρια του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης

«Η εξοικονόμηση  ενέργειας συνδέεται άμεσα με την προστασία του αστικού περιβάλλοντος, τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Η περιβαλλοντική πολιτική, η εξοικονόμηση ενέργειας και η εν γένει ενεργειακή διαχείριση και συμπεριφορά, είναι μία από τις βασικότερες προτεραιότητες του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, αλλά και του ίδιου του Δημάρχου κ. Μαυρίδη. Λόγω αυτού, ο Δήμος είχε βάλει στόχο την καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων των κτιρίων και των κοινόχρηστων χώρων του και τα πρώτα αποτελέσματα είναι γεγονός», τονίζει η Δημοτική Αρχή, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκης, στο κτίριο του Δημοτικού Ωδείου/Δημοτικού σχολείου Κωφών και Βαρηκόων, στο ΚΑΠΗ Πεύκης, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης και στο Γυμνάσιο Λυκόβρυσης, ενώ αναμένονται ακόμα ενέργειες και για άλλα σχολικά κτίρια. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ετοιμάζουν σχετική μελέτη, ώστε να υποβληθεί νέα πρόταση για το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και να συμπεριληφθούν και νέες σχολικές μονάδες και άλλα δημοτικά κτίρια.

Για το 1ο Γυμνάσιο Πεύκης, το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου/Δημοτικού σχολείου Κωφών και Βαρηκόων και στο ΚΑΠΗ Πεύκης, η ενεργειακή αναβάθμιση περιλάμβανε αλλαγή κουφωμάτων και εξωτερική θερμομόνωση σε όλα τα κτίρια και εγκατάσταση BMS.

Από τις εν λόγω παρεμβάσεις αναμένεται εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 25% και βέβαια ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους δημότες.

Στο πλαίσιο του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι», υλοποιήθηκαν επίσης και δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των εργαζόμενων του Δήμου, της σχολικής κοινότητας και των κατοίκων της πόλης.

Ο προϋπολογισμός μελέτης των εν λόγω έργων ενεργειακής αναβάθμισης ήταν 399.720 € και η σύμβαση ήταν συνολικής αξίας 183.110,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης, ολοκληρώθηκαν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, όπου περιλάμβανε αλλαγή κουφωμάτων και εξωτερική θερμομόνωση, εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής και αντικαταστάσεις φωτιστικών με LED, όπου αναμένεται εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 25%.

Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου ήταν 169.220 € και η σύμβαση ήταν συνολικής αξίας 82.920,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Ακόμη, στο Γυμνάσιο Λυκόβρυσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων, ως πρώτο βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, ενώ ο Δήμος, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αυτού του έργου, είχε ζητήσει την οικονομική συνδρομή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), η οποία και τελικά δόθηκε.

Το έργο το οποίο υλοποιήθηκε το καλοκαίρι, χρηματοδοτήθηκε και εκτελέστηκε από την εταιρία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (εταιρία που απορρόφησε τον ΟΣΚ).

Όλα τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2017-2013, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι» και «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ